Τι ορίζει ο νόμος για τα λεωφορεία – Τι δεν ξέρουν οι επιβάτες;
Για την κυκλοφορία τουριστικών λεωφορείων αλλά και λεωφορείων Δ.Χ. υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Τι ορίζει όμως αυτό και τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιβάτες.
- -
- -

Τι πρέπει να φέρουν τα τουριστικά λεωφορεία όταν κάνουν εκδρομές; Ποιο βιβλίο πρέπει να διαθέτουν στα δρομολόγια, τι ισχύει για τους επιβάτες που ελάχιστοι γνωρίζουν και πότε πρέπει να αποσύρονται; Ας δούμε τι ορίζει η ελληνική νομοθεσία για τα τουριστικά λεωφορείων και λεωφορεία Δ.Χ.
Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 393/76 (όπως τροποποιήθηκε με μεταγενέστερες διατάξεις και τον Ν. 4582/2018) για κάθε διοργανωμένη εκδρομή πρέπει να καταρτίζεται αναλυτικό πρόγραμμα στο οποίο αναγράφονται λεπτομερώς μεταξύ των άλλων τα διανυόμενα κάθε ημέρα χιλιόμετρα, οι προσφερόμενες υπηρεσίες και το αντίτιμο της εκδρομής.
Επιπλέον, με την υπ` αριθ. 515489/76 κοινή απόφαση τα τουριστικά λεωφορεία θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με κατάσταση επιβατών, τόσο κατά την αναχώρηση στο εξωτερικό όσο και κατά την άφιξή τους στη χώρα μας.
Για τις εκδρομές εξωτερικού το λεωφορείο πρέπει να είναι εφοδιασμένο με τα προβλεπόμενα από τους διεθνείς κανονισμούς και τα προεδρικά διατάγματα 59/56 και 83/86 έντυπα (βιβλίο ΕΟΚ ή βιβλίο ASOR), τα οποία θα πρέπει να είναι συμπληρωμένα και θεωρημένα.
Οι επιβάτες είναι ασφαλισμένοι σε ένα λεωφορείο
Τα λεωφορεία που πραγματοποιούν εκδρομές πρέπει να φέρουν τον προβλεπόμενο εξοπλισμό και να δίδεται μεγάλη προσοχή στην καθαριότητα και εμφάνισή τους, να υπάρχουν δε απαραίτητα σε κάθε λεωφορείο τα προβλεπόμενα από το άρθρο 13 Ν. 711/77 δελτίο απογραφής και δελτίο τεχνικού ελέγχου από το οικείο ΚΤΕΟ (άρθρο 86 Κ.Ο.Κ., Π.Δ. 1387/81, Ν. 1350/83).
Αυτό που δεν γνωρίζουν οι επιβάτες, είναι πως σύμφωνα με το άρθρο 10 Ν. 711/77 (τροπ. με Ν. 2446/1996) και Π.Δ. 237/86 (τελευταία τροπ. με Ν. 4583/2018), κάθε Δ.Χ. τουριστικό λεωφορείο πρέπει να είναι ασφαλισμένο τόσο για το όχημα, όσο και για τους επιβάτες αυτού.
Για τη μεταφορά υπεραρίθμων επιβατών, εφαρμογή έχουν οι διατάξεις του άρθρου 33 του ΚΟΚ..
Ευνόητο τυγχάνει ότι για τους παραβάτες οδηγούς και ιδιοκτήτες των ειδικών τουριστικών λεωφορείων, εφαρμογή έχουν και οι διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 1 και 5 του Ν. 711/77 (όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το Αρ. 13 Ν. 246/1996).
Δείτε ακόμη: Επαγγελματικό δίπλωμα Γ κατηγορίας: Τι μπορώ να οδηγήσω; Πώς το βγάζω;
Σε κάθε λεωφορείο πρέπει να υπάρχει, σύμφωνα με την υπ` αριθ. 51266/2955/75 (τελευταία συμπλήρωση διατάξεων με Ν. 4512/2018) Απόφαση Υπουργού Απασχολήσεως, το βιβλίο δρομολογίων ενώ οι ιδιοκτήτες ή οι διευθυντές των τουριστικών λεωφορείων, υποχρεούνται να εφοδιάζουν τον οδηγό και τον βοηθό αυτού με βιβλιάρια εργασίας.
Τα λεωφορεία πρέπει να είναι εφοδιασμένα με την προβλεπόμενη από το άρθρο 88 του ΚΟΚ άδεια κυκλοφορίας και για την οδήγησή τους απαιτείται άδεια ικανότητας οδηγού Δ΄ κατηγορίας σύμφωνα με το άρθρο 94 (συμπλ. με Π.Δ. 51/12)του Κ.Ο.Κ..
Μέχρι ποια ηλικία επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα λεωφορεία
Τα λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης αποσύρονται της κυκλοφορίας μετά τη συμπλήρωση 27 ετών από την ημερομηνία της πρώτης κυκλοφορίας τους στην ημεδαπή ή αλλοδαπή.
Εάν όμως, κατά τον ανωτέρω έλεγχο, διαπιστωθεί ότι το συγκεκριμένο λεωφορείο δεν είναι εφοδιασμένο με πιστοποιητικό τεχνικού ελέγχου του ΚΤΕΟ, τότε αυτό θα ακινητοποιείται σύμφωνα με την παραγ. ιδ΄ του άρθρου 1 της υπ` αριθ. 30870/83 κοινής απόφασης των Υπουργών Συγκοινωνιών και Δημόσιας Τάξης και η αστυνομική Αρχή μπορεί να διατάξει παράλληλα και έκτακτο τεχνικό έλεγχο τούτου, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 2 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης.