9 στους 10 οδηγούς δεν έχουν ιδέα – Τι ισχύει το βράδυ με τα φώτα;

Όλοι γνωρίζουν πως το βράδυ τα φώτα των αυτοκινήτων πρέπει να είναι ενεργοποιημένα. Ποιος όμως ξέρει σε τι απόσταση πρέπει να «χτυπάνε».

  • -
  • -

Τα φώτα τα χρησιμοποιούν καθημερινά όλοι οι οδηγοί. Η μεσαία και η μεγάλη σκάλα είναι τα συνηθέστερα κατά τη διάρκεια της οδήγησης της νυχτερινές ώρες. Τα φώτα διασταύρωσης (μεσαία σκάλα), την ενεργοποιούμε οπουδήποτε απαγορεύεται η χρήση των φώτων πορείας, δηλαδή τόσο μέσα στην πόλη, όσο και σε συνθήκες εκτός κατοικημένων περιοχών όπου δεν ενοχλούνται οι άλλοι οδηγοί που κινούνται στην ίδια οδό.

fota

Τα φώτα πορείας από την άλλη (μεγάλη σκάλα), απαγορεύεται να είναι αναμμένα, όταν το οδόστρωμα φωτίζεται, αρκετά μεν μέσα σε κατοικημένες περιοχές, αρκετά δε και συνεχώς εκτός κατοικημένων περιοχών, ώστε ο οδηγός να μπορεί να βλέπει ευκρινώς από απόσταση. Η λειτουργία τους πρέπει να ρυθμίζεται κατά τρόπον ώστε να αποτρέπεται η θάμβωση όταν ο οδηγός πρόκειται να συναντηθεί με όχημα που έρχεται αντίθετα ή προπορεύεται σε απόσταση που τον «τυφλώνουν».

Πόσα μέτρα πρέπει να φωτίζουν τα φώτα

Τα παραπάνω είναι γνωστά στους περισσότερους. Αυτό που ελάχιστοι ξέρουν όμως, είναι πως τα φώτα πορείας ή μεγάλη σκάλα πρέπει να έχει ένταση φωτός ικανή να φωτίζει την οδό κατά τη νύκτα, με αίθριο καιρό, σε απόσταση 100 μέτρων τουλάχιστον μπροστά από το όχημα.

fota

Αντίθετα, η μεσαία σκάλα ή φώτα διασταυρώσεως πρέπει να έχει ένταση φωτός ικανή να φωτίζει την οδό κατά τη νύκτα, με αίθριο καιρό, σε απόσταση 40 μέτρων τουλάχιστον μπροστά από το όχημα, χωρίς να θαμπώνουν τους κινούμενους στο αντίθετο ρεύμα οδηγούς οχημάτων.

Δείτε ακόμη: Ξέρεις τα... 12 είδη φώτων που διαθέτει το αυτοκίνητό σου;

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στα άρθρα 63 και 64, αυτός που οδηγεί αυτοκίνητο το οποίο δεν είναι εφοδιασμένο με τα προβλεπόμενα ως άνω φώτα, που να λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.