Φθηνότερη η φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων – Μειώνεται ο ΦΠΑ

Η ΑΑΔΕ ανέβασε εγκύκλιο στη Διαύγεια, με την οποία ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο που υπήρχε όσον αφορά τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων. Θα περάσουν τη μείωση οι πάροχοι στην τελική τιμή;

  • -
  • -

Προϋποθέσεις για πτώση της τιμής που καλούνται να πληρώσουν όσοι έχουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο και κάθε άλλου είδους ηλεκτρικό όχημα δημιουργεί η ΑΑΔΕ, η οποία ξεκαθάρισε το τοπίο γύρω από τη φορολόγηση.

Εδώ και καιρό το θέμα του ΦΠΑ στους δημόσιους σταθμούς φόρτισης ήταν θολό, με αποτέλεσμα η κάθε εταιρεία να ενεργεί όπως η ίδια ήθελε, όπως είχαμε αναδείξει παλαιότερα.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η πώληση ρεύματος όταν πρόκειται για φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος πλέον θα υπάγεται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος θα είναι 6%.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/fd1cd6a1d1d86dd34f745520b378bd1a.jpg

Το ζήτημα που υπήρχε μέχρι πρότινος, είναι αν η αγορά ρεύματος για φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος αγορά αφορά παροχή υπηρεσίας, οπότε θα υπαγόταν σε συντελεστή 24% ή αν αφορά πώληση ρεύματος, το οποίο θεωρείται κοινωνικό αγαθό. Στη δεύτερη περίπτωση, η φορολόγηση γίνεται με τον χαμηλότερο συντελεστή.

Δείτε ακόμα: Στην Ελλάδα ο φορτιστής που τερματίζει όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα! - 400 kW

Οι τιμοκατάλογοι που είχαν ανακοινώσει οι περισσότερες εταιρείες είχαν υπολογίσει το ΦΠΑ στο 24%. Αυτό σημαίνει ότι με τις εξελίξεις που προέκυψαν από την απόφαση της ΑΑΔΕ, πλέον η χρέωση της κάθε kWh (κιλοβατώρας) θα πρέπει να αλλάξει.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/05ab0d976a05b3d6b9641356584abebd.png

Κατά συνέπεια, αν οι πάροχοι φόρτισης αποφασίσουν να περάσουν όλη τη μείωση του φόρου στους καταναλωτές, θα πρέπει σύντομα να δούμε την ανακοίνωση νέων τιμοκαταλόγων, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν χαμηλότερες τιμές.

Το ερώτημα είναι, θα περάσει όλη η μείωση του φόρου στους καταναλωτές;

Δείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ.