Επιτρέπεται να πάω με 100 km/h στην αριστερή λωρίδα – Τι λέει ο νόμος

Είσαι στην εθνική οδό με όριο τα 130 km/h και κάποιος επιμένει να κινείται μόνιμα αριστερά με 100 km/h. Μπορεί να το κάνει αυτό;

  • -
  • -

Με αφορμή ένα περιστατικό που σημειώθηκε πρόσφατα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, με τον οδηγό ενός οχήματος να επιμένει να κινείται στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας με 100 km/h, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους οδηγούς που ακολουθούσαν, αναζητήσαμε τι αναφέρει ο ΚΟΚ σχετικά.

Ως αυτόπτες μάρτυρες, τονίζουμε πως τη συγκεκριμένη ώρα και ημέρα στον αυτοκινητόδρομο η κίνηση ήταν ήπια, οπότε η δικαιολογία πως δεν είχε χώρο να κινηθεί δεξιά δεν υφίσταται.

lorida

Επειδή όμως, η συνήθεια αυτή δεν είναι σπάνια και αρκετοί επιμένουν να κινούνται με χαμηλότερη ταχύτητα στην αριστερή λωρίδα, θέτοντας σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια και προκαλώντας εκνευρισμό σε όσους πλησιάζουν από πίσω, ας δούμε τι ισχύει με βάση τη νομοθεσία.

Τι λέει ο ΚΟΚ για την αριστερή λωρίδα

Στο Άρθρο 29 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ξεκαθαρίζεται πως η ακραία αριστερή λωρίδα χρησιμοποιείται από επιβατηγά οχήματα ή μοτοσικλέτες ως λωρίδα προσπέρασης και καθίσταται και αυτή λωρίδα κυκλοφορίας, εφόσον οι υπόλοιπες λωρίδες τελούν υπό καθεστώς κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Όταν τίθεται θέμα των ορίων ταχύτητας, οι οδηγοί που κινούνται στον αυτοκινητόδρομο πρέπει να εισέρχονται στην αριστερή λωρίδα για να προσπεράσουν και στη συνέχεια να επιστρέφουν δεξιά, αν φυσικά η λωρίδα αυτή είναι άδεια, παραχωρώντας προτεραιότητα.

lorida

Οπότε, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρακωλύει την κυκλοφορία κινούμενος με χαμηλότερη ταχύτητα από το όριο. Ειδικότερα, οι oδηγoί των βραδυπoρoύντων oχημάτων σε παράλληλες σειρές,  υπoχρεoύνται να κινoύν αυτά στη δεξιά λωρίδα τoυ oδoστρώματoς. Σε αντίθετη περίπτωση παραβαίνουν τον ΚΟΚ και επισύρεται ποινή.

Τι μπορούν να κάνουν οι οδηγοί που ακολουθούν

Αν λοιπόν κάποιος επιμένει να κινείται με 100 km/h αριστερά σε δρόμο όπου το όριο είναι τα 120 ή τα 130 km/h, οι υπόλοιποι οδηγοί είτε κάνουν υπομονή και ακολουθούν χωρίς όμως να «κολλάνε» από πίσω προκειμένου να τον εκφοβίσουν, είτε βγάζουν φλας για να περάσουν από δεξιά, εφόσον έχουν ελέγξει πως ο δρόμος είναι ελεύθερος.

Δείτε ακόμη: Με προσπερνούν από δεξιά στην εθνική, είναι νόμιμο;

Για όσους δεν γνωρίζουν, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις είναι απολύτως νόμιμο το να συνεχίσουμε την πορεία μας, προσπερνώντας τα άλλα οχήματα από τη δεξιά λωρίδα.