Κανό, sup, σανίδα surf: Επιτρέπεται η μεταφορά στην οροφή του αυτοκινήτου;

Πολλά δημοφιλή -κυρίως- καλοκαιρινά χόμπι, απαιτούν τη μεταφορά συγκεκριμένου εξοπλισμού. Μπορεί να γίνει με ένα αυτοκίνητο ή απαγορεύεται από τον νόμο;

  • -
  • -

Με το καλοκαίρι να πλησιάζει, οι βόλτες στην παραλία θα είναι πιο συνηθισμένες από ποτέ. Τι γίνεται όμως με εκείνους που θέλουν να μεταφέρουν εξοπλισμό μαζί τους, όπως ένα κανό, ένα sup ή μια σανίδα του surf; Τα αντικείμενα αυτά συνήθως είναι μεγάλα σε όγκο και δεν χωράνε μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτά τα αντικείμενα έχουν δυνατότητα αναδίπλωσης, πολύς κόσμος τα μεταφέρει φουσκωμένα, για να αποφύγει τη διαδικασία στην παραλία. Άλλωστε, για αυτό υπάρχουν και οι σχάρες οροφής!

Στο εμπόριο υπάρχει μια ευρεία γκάμα σχαρών οροφής, για να ταιριάζει στα περισσότερα μοντέλα της αγοράς, αλλά και να καλύπτουν διαφορετικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, άλλη σχάρα θα αγοράσει εκείνος που θέλει να μεταφέρει ποδήλατα και άλλη σχάρα προβλέπεται για τα πέδιλα του σκι. Ψάχνοντας, μπορεί κάποιος να βρει ειδικές βάσεις για sup, windsurf, κανό, kayak, αλλά και μικρές φουσκωτές βάρκες. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε οδηγός, θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι έχει τοποθετήσει σωστά όλο τον εξοπλισμό μεταφοράς, ενώ στη συνέχεια οφείλει να βεβαιωθεί ότι έδεσε καλά τα αντικείμενα που βρίσκονται στην οροφή.

Δείτε ακόμη: Κοτσαδόρος - Τι να κάνεις για να μην είσαι παράνομος

Πόσο μπορεί να εξέχει ένα αντικείμενο από την οροφή σύμφωνα με τον ΚΟΚ;

Για τη μεταφορά αντικειμένων μεγάλων σε μήκος, ο ΚΟΚ είναι ξεκάθαρος. Ειδικότερα, το φορτίο απαγορεύεται να προεξέχει από το πίσω τμήμα του οχήματος περισσότερο από 30% του συνολικού μήκους του αμαξώματος. Άρα όταν τακτοποιηθεί το αντικείμενο στην οροφή, ο οδηγός θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι δεν εξέχει πολύ από το όχημά του. Για παράδειγμα, αν έχουμε ένα αυτοκίνητο με μήκος 4,2 μέτρα, ο εξοπλισμός μπορεί να εξέχει έως και 126 εκατοστά (1 μέτρο και 26 εκατοστά) από το άκρο του. Το πρόστιμο για τη μη συμμόρφωση των οδηγών, ανέρχεται στα 80 €. Φυσικά, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τίθεται θέμα μήκους, καθώς ο εξοπλισμός που απαιτείται για τις συγκεκριμένες θαλάσσιες δραστηριότητες έχει συγκεκριμένες διαστάσεις. Άρα, η μεταφορά τους επιτρέπεται από τον ΚΟΚ, εφόσον τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

Δείτε ακόμη Τι περιορισμοί υπάρχουν για την μπαγκαζιέρα οροφής;

Πιο συγκεκριμένα, το Άρθρο 32 του ΚΟΚ στις παραγράφους 4 & 5 αναφέρει τα εξής:

  • Το φορτίο απαγορεύεται να προεξέχει από το πίσω τμήμα του οχήματος περισσότερο από 30% του μήκους του αμαξώματος. Ειδικά, στα μοτοποδήλατα, μοτοσυκλέτες και τρίτροχα οχήματα, το φορτίο απαγορεύεται να προεξέχει περισαότερο από 0,40 μ. από τις πλευρές τους, υπολογιζόμενου από το εξωτερικό άκρο του εμπρόσθιου πλευρικού φανού του οχήματος, ή του μπρος ή πίσω ακραίου σημείου αυτών. Προκειμένου για ειδική μεταφορά αντικειμένων που προεξέχουν από το πίσω τμήμα των αυτοκινήτων οχημάτων πέραν του 30% του μήκους του αμαξώματος, απαιτείται προηγούμενη άδεια της κατά τόπον αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας.
  • Τα προεξέχοντα φορτία από το μπρος ή πίσω τμήμα ή τις πλευρές του οχήματος, αν αυτό επιτρέπεται, πρέπει να επισημαίνονται με σταθερή προσαρμοσμένη πινακίδα διαστόσεων τουλάχιστον 0,50 χ 0,50 μ. λευκού χρώματος με διαγώνιες ερυθρές λωρίδες, κατασκευασμένη από υλικά υψηλής αντανακλαστικότητας και τοποθετημένη με το πάνω άκρο όχι πιο ψηλά από 1,60 μ. και το κάτω άκρο όχι πιο χαμηλά από 0,40 μ. από το οδόστρωμα, όταν δεν μπορούν την προεξοχή να αντιληφθούν οι οδηγοί των άλλων οχημάτων. Κατά τη νύκτα, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 2 του παρόντος Κώδικα, για την επισήμανση αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται λευκό φώς και λευκό αντανακλαστικό στοιχείο μπροστά, ερυθρό δε φως και ερυθρό αντανακλαστικό στοιχείο πίσω.