Μπαγκαζιέρα οροφής: Μπορώ να βάλω στο αυτοκίνητο; Τι περιορισμοί υπάρχουν;

Όταν το πορτμπαγκάζ γεμίσει και οι ελπίδες των επιβατών πεθάνουν για πάντα, η μπαγκαζιέρα οροφής έρχεται σαν… από μηχανής θεός!

  • -
  • -

Τις περιόδους των διακοπών, όπως το Πάσχα, το καλοκαίρι, τα Χριστούγεννα, ή απλά, κάποια Σαββατοκύριακα του χρόνου, τα αυτοκίνητά μας καλούνται να φορτωθούν και να μας ταξιδέψουν σε κάθε πιθανό μέρος, από το πιο κοντινό μέχρι και το πιο μακρινό.

Κάθε οικογένεια (ή παρέα) που σέβεται τον εαυτό της όμως, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τον διαθέσιμο χώρο αποσκευών. Το πορτμπαγκάζ μπορεί να έχει χωρητικότητα… 1.000 λίτρων, αλλά και πάλι, κάπως θα καταφέρει να γεμίσει. Τι κάνουμε λοιπόν όταν θέλουμε να πάρουμε μαζί μας πράγματα που (φαινομενικά) δεν χωράνε; Αγοράζουμε μπαγκαζιέρα οροφής!  

Χωρητικότητα μπαγκαζιέρας οροφής

Οι πιο συνηθισμένες μπαγκαζιέρες οροφής που υπάρχουν στο εμπόριο κυμαίνονται μεταξύ των 300 λίτρων και 650 λίτρων χωρητικότητας. Υπάρχουν και μεγαλύτερες, όμως οι πιο συνηθισμένες επιλογές είναι αυτές. Το σχήμα τους είναι τέτοιο για να επιβαρύνουν όσο το δυνατόν λιγότερο με την παρουσία τους, για να μην εκτοξεύεται η κατανάλωση καυσίμου και παράλληλα να μην ενοχλεί ιδιαίτερα ο αεροδυναμικός θόρυβος στην καμπίνα.

Τι τύποι μπαγκαζιέρας υπάρχουν;

Για την επιλογή μπαγκαζιέρας οροφής θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά τις ανάγκες σας. Αρχικά, πόσο μεγάλη χρειάζεστε να είναι και στη συνέχεια, τις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, αν τη φορτώνετε σε γκαράζ, θα πρέπει να δείτε από ποια μεριά σας βολεύει να ανοίγει. Κάποιες μπαγκαζιέρες ανοίγουν από τη μια πλευρά, άλλες και από τις δύο, ενώ μερικές ανοίγουν προς τα πάνω.

Πόσο κοστίζουν οι μπαγκαζιέρες οροφής;

Ανάλογα με το μέγεθος αλλά και τον τύπο, οι μπαγκαζιέρες οροφής έχουν διάφορες τιμές. Στο εμπόριο μπορείς να βρεις τις φθηνότερες περίπου στα 200€, ενώ οι ακριβότερες ξεπερνούν τα 1.000€. Σε κάθε περίπτωση, μεγάλο ρόλο για την τελική τιμή παίζει και η ποιότητα κατασκευής του προϊόντος. Για να μην έρθετε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις, προτιμήστε μια μπαγκαζιέρα που σας «γεμίζει το μάτι» ποιοτικά και βέβαια, στις προδιαγραφές της να φαίνεται ότι συμμορφώνεται με όλα τα πρότυπα ασφαλείας.

Επιτρέπονται οι μπαγκαζιέρες οροφής;

Στα περισσότερα αυτοκίνητα επιτρέπεται από τον κατασκευαστή η χρήση σχάρας οροφής και μπαγκαζιέρας. Πολύ ειδικές σπορ κατασκευές δεν προβλέπουν την τοποθέτηση τέτοιων αξεσουάρ, όπως και τα κάμπριο, για προφανείς λόγους. Συνεπώς το βιβλιαράκι του αυτοκινήτου θα σας λύσει όλες τις απορίες σχετικά με τις προδιαγραφές που απαιτούνται, τις μέγιστες διαστάσεις που επιτρέπονται και τον τύπο μπαγκαζιέρας που ενδείκνυται. Από τον νόμο δεν υπάρχουν περιορισμοί αν η μπαγκαζιέρα συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας και έχει τοποθετηθεί σωστά.

Κάνει να γεμίζω την μπαγκαζιέρα;

Ανάλογα με την μπαγκαζιέρα που θα επιλέξετε, η χωρητικότητα ποικίλει. Ωστόσο, όσο βολική κι αν είναι, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο βάρος (όταν θα γεμίσει). Οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων δίνουν όριο βάρους 75 κιλά στην οροφή του αυτοκινήτου. Περίπου τα 20 από αυτά θα είναι η ίδια η μπαγκαζιέρα οπότε χονδρικά, μένουν ακόμη 50 κιλά για να φορτώσετε.

Δείτε ακόμη: Πόσο παραπάνω καίει το αυτοκίνητο με μπαγκαζιέρα οροφής;

Ο ιδανικός τρόπος είναι να τοποθετήσετε τα βαρύτερα αντικείμενα στο πορτμπαγκάζ και να βάλετε τα ελαφρύτερα στην μπαγκαζιέρα. Μη ξεχνάτε ότι το υπερβολικό φόρτωμα στην οροφή, ανεβάζει δραματικά το κέντρο βάρους του οχήματος με σαφείς συνέπειες στην οδική του συμπεριφορά.

Μετά το ταξίδι

Όταν οι υποχρεώσεις της μπαγκαζιέρας τελειώσουν, ο οδηγός με την επιστροφή του από τις διακοπές θα πρέπει να την αφαιρέσει, όπως και τις σχάρες. Κάθε επιπλέον αντικείμενο στην οροφή του αυτοκινήτου χαλάει την αεροδυναμική του απόδοση και αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου, όπως και τον θόρυβο στην καμπίνα. Επίσης η μπαγκαζιέρα καλό θα ήταν να πλυθεί, να στεγνωθεί και να αποθηκευτεί σε ασφαλές, σκιερό περιβάλλον για να είναι ετοιμοπόλεμη για την επόμενη απόδραση!