Τι γίνεται αν δεν πληρώσω την ασφάλεια του ΙΧ; Για πόσες μέρες καλύπτομαι;

Η ασφάλεια είναι ένα από τα ζητήματα με τα οποία δεν παίζουμε οπότε εάν βρίσκεστε οριακά στην λήξη της προθεσμίας, καλό θα ήταν να ξέρετε πότε σας καλύπτει.

  • -
  • -

Σύμφωνα με τον νόμο όλα τα οχήματα που κινούνται στο οδικό δίκτυο είναι υποχρεωτικό να είναι ασφαλισμένα. Κάθε ιδιοκτήτης, καλείται να πληρώσει ένα ποσό ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να εξασφαλίσει την κάλυψη του δικού του οχήματος, στην περίπτωση που εμπλακεί σε ατύχημα με κάποιο άλλο. Όπως τα περισσότερα πάγια έξοδα όμως, ο… λογαριασμός μόνο ευχάριστος δεν είναι όταν έρχεται, ενώ πολλές είναι φορές πλέον που μπορεί να βρεθούμε στην θέση να μην έχουμε την οικονομική δυνατότητα να τον καλύψουμε ή απλά να το ξεχάσουμε. Τι γίνεται στην προκειμένη περίπτωση; Για πόσο διάστημα εξακολουθεί να ισχύει η ασφάλεια;

Αρχικά πάμε να φρεσκάρουμε την μνήμη μας ως προς το ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες ενός ανασφάλιστου οχήματος. Αν το πάμε με μία υποκειμενική σειρά βαρύτητας από το πιο απλό στο πιο σοβαρό (χωρίς να σημαίνει πως κάποιο από τα παρακάτω μπορεί να θεωρηθεί ασήμαντο), πρώτο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει ο ιδιοκτήτης ενός ανασφάλιστου οχήματος είναι τα πρόστιμα. Ένα πρόστιμο τέτοιας φύσεως μπορεί να επιβληθεί ύστερα από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις ή ελέγχους της τροχαίας.

Δείτε ακόμη: Ζημιά από τρομοκρατική ενέργεια: Πότε με καλύπτει η ασφάλεια;

Δεύτερο πρόβλημα είναι, φυσικά, η αδυναμία κάλυψης των ζημιών που μπορεί να προκληθούν σε ένα ατύχημα. Η εμπλοκή σε ατύχημα με ανασφάλιστο αυτοκίνητο, αυτομάτως σημαίνει πως ο ιδιοκτήτης δεν έχει τη δυνατότητα να λάβει κάποια αποζημίωση, καθώς δεν υπάρχει κάποιος φορέας που να τον καλύπτει.

atixima

Τελευταίο και κυριότερο είναι η αδυναμία κάλυψης ενός μέρους ή ακόμη και ολόκληρων των εξόδων σε περίπτωση νοσηλείας ύστερα από ένα ατύχημα. Βλέπετε, η ασφάλεια δεν υπάρχει μόνο για τις υλικές ζημιές, αλλά πολλές φορές είναι εκεί και για τον οδηγό.

Με καλύπτει η ασφάλεια αν έχει λήξει;

Δεν είναι λίγες οι φορές που οδηγοί ξεχνούν ή απλά δεν έχουν την δυνατότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή να καλύψουν τα έξοδα των ασφαλίστρων. Τι συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση; Υπάρχει μία περίοδος χάριτος ή όχι;

Η απάντηση είναι όχι! Δυστυχώς την στιγμή που θα λήξει η ασφάλεια το αυτοκίνητο θεωρείται ανασφάλιστο. Ακόμη και αν μερικά λεπτά αφού λήξει, ο οδηγός έχει την ατυχία να εμπλακεί σε ατύχημα ή να πέσει σε έλεγχο της τροχαίας, το όχημα θεωρείται ανασφάλιστο οπότε και θα επιβληθούν οι αντίστοιχες κυρώσεις ή θα προκύψουν τα προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω.

atixima 2

Δείτε ακόμη: Aσφάλιση αυτοκινήτου: 5 τρόποι να γλιτώσεις χρήματα

Πώς μπορώ να γνωρίζω αν είναι ενεργή η ασφάλεια μου;

Για να αποφευχθούν όσα είπαμε, αυτό που έχει να κάνει ο οδηγός είναι να έχει επίγνωση της ημερομηνίας λήξης του ασφαλιστηρίου συμβολαίου του. Αυτό, ακόμη κι αν δεν έχει πρόχειρο το χαρτί ή το ηλεκτρονικό έγγραφο, μπορεί να το ελέγξει άμεσα μπαίνοντας στο site του Επικουρικού Κεφαλαίου (εδώ) και γράφοντας απλά τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός του και το Α.Φ.Μ. του.

Μπορεί επίσης να ελέγξει αν οποιοαδήποτε άλλο όχημα στο δρόμο έχει ενεργό συμβόλαιο ασφάλισης ή όχι, εισάγοντας την πινακίδα του στη σχετική πλατφόρμα του gov.gr.