Aσφάλεια αυτοκινήτου: Γλίτωσε χρήματα με αυτούς τους 5 τρόπους!

Τα ασφάλιστρα είναι ένα από τα σημαντικότερα έξοδα που συνοδεύουν την ιδιοκτησία ενός αυτοκινήτου. Πώς μπορείς να τα μειώσεις;

  • -
  • -

Ο νόμος ορίζει υποχρεωτική την ασφάλιση των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους. Κάθε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας, καλείται να πληρώσει ένα ποσό ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να εξασφαλίσει την κάλυψη του δικού του οχήματος, στην περίπτωση που εμπλακεί σε ατύχημα με κάποιο άλλο. Όπως τα περισσότερα πάγια έξοδα όμως, ο… λογαριασμός μόνο ευχάριστος δεν είναι όταν έρχεται, οπότε πολλοί θα ήθελαν να βρουν τρόπους προκειμένου να μειωθούν τα ασφάλιστρα.

Ας δούμε, λοιπόν, πέντε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε το επαναλαμβανόμενο έξοδο της ασφάλειας αυτοκινήτου:

1. Τα ετήσια συμβόλαια συμφέρουν καλύτερα

Στην αγορά των ασφαλειών οχημάτων, οι συνηθισμένες επιλογές ασφάλειας είναι τρίμηνες, εξάμηνες ή ετήσιες. Οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν πιο συμφέρουσες τιμές όσο μεγαλώνει η διάρκεια, άρα είναι πιο συμφέρον για τον πελάτη να ασφαλίζει το όχημά του για έναν ολόκληρο χρόνο. Για παράδειγμα, αν η ασφάλεια σε ένα αυτοκίνητο κοστίζει 90 € το τρίμηνο, ίσως γίνεται 150 € για όποιον μετατρέψει το συμβόλαιό του σε εξάμηνο για τις ίδιες παροχές, ή περίπου 260 € αν προχωρήσει σε ετήσιο. Έτσι, στο συγκεκριμένο παράδειγμα το αρχικό κόστος των 30 €/μήνα, μπορεί να πέσει ως τα 21 €/μήνα.

2. Στην επαρχία πληρώνουν χαμηλότερο ασφάλιστρο

Στα μεγάλα αστικά κέντρα, συγκεντρώνεται μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και ως αποτέλεσμα, τα αυτοκίνητα είναι πολύ περισσότερα. Για αυτό και η κίνηση στους δρόμους είναι τόσο μεγάλη, ενώ τα τροχαία ατυχήματα είναι σημαντικά αυξημένα. Ένα αυτοκίνητο που κινείται στην Αθήνα, θα έχει μεγαλύτερο κόστος ασφάλισης συγκριτικά με το ίδιο αυτοκίνητο, σε ένα χωριό έξω από την Καλαμάτα, για παράδειγμα. Ο λόγος είναι απλός: οι πιθανότητες να εμπλακεί σε τροχαίο είναι πολύ περισσότερες!

Έτσι, ο ταχυδρομικός κώδικας που δηλώνει κάθε οδηγός, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην τιμή των ασφαλίστρων. Όταν ο τόπος κατοικίας βρίσκεται στην επαρχία, η τιμή πέφτει. Φυσικά, το να μένει κάποιος μόνιμα στην Αθήνα και να κυκλοφορεί καθημερινά εκεί, ενώ έχει δηλώσει τόπο κατοικίας στην επαρχία, είναι παράνομο. Ωστόσο, αν κάποιος λόγω σπουδών, εργασίας κ.λπ. μεταφερθεί πράγματι σε επαρχιακή πόλη, έστω για κάποιο διάστημα, αξίζει να αλλάξει τον τόπο κατοικίας στο συμβόλαιό του, έτσι ώστε να εξοικονομήσει χρήματα.

3. Μικρότερη αξία οχήματος, φθηνότερα ασφάλιστρα

Όσο πιο ακριβό είναι ένα αυτοκίνητο με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του, τόσο πιο ακριβά είναι και τα ασφάλιστρα. Πολλοί ιδιοκτήτες παλαιότερων οχημάτων που έχουν ήδη απαξιωθεί αρκετά, επιλέγουν να μειώσουν το ποσό εμπορικής αξίας του οχήματος προκειμένου να μειωθούν και τα ασφάλιστρα. Για παράδειγμα, αν αξίζει 8.000 € με βάση τις συνθήκες της αγοράς, ζητούν η ασφαλισμένη αξία του να πέσει στις 6.000 €, για να πληρώνουν λιγότερα. Φυσικά, αν το όχημα εμπλακεί σε ατύχημα και χαρακτηριστεί «ολική καταστροφή», αν κλαπεί ή καταστραφεί από φωτιά κ.λπ., το ποσό που θα πληρωθεί από την ασφαλιστική θα είναι αυτό που έχει συμφωνηθεί (π.χ. 6.000 € και όχι 8.000 €).

4. Οι πολλές καλύψεις, κοστίζουν ακριβά

Προφανώς, ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο με τις απολύτως βασικές καλύψεις αστικής ευθύνης, είναι πολύ πιο φθηνό από ένα άλλο το οποίο προβλέπει αποζημιώσεις σε περιπτώσεις κλοπής, φωτιάς, φυσικών φαινομένων ή επιπρόσθετες καλύψεις όπως θραύση κρυστάλλων και οδική βοήθεια. Αν κάποιος θέλει οπωσδήποτε να πληρώνει χαμηλότερα ασφάλιστρα, μπορεί να δει ποιες καλύψεις δεν θέλει να συμπεριλαμβάνονται στο συμβόλαιό του και να τις αφαιρέσει. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να μένει μόνο σαν τελευταία λύση, καθώς ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε θα χρειαστούμε τις επιπλέον παροχές ενός καλού συμβολαίου.

Δείτε ακόμη: Μικτή ασφάλεια - 3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

5. Η σωστή έρευνα αγοράς είναι το παν

Πολλές φορές, μπορούμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα απλά και μόνο με μια σωστή έρευνα αγοράς. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι πελάτες ασφαλιστικών πέτυχαν χαμηλότερη τιμή στα ασφάλιστρα, ρίχνοντας απλά μια ματιά σε άλλες εταιρείες. Με τον ίδιο ταχυδρομικό κώδικα, τις ίδιες καλύψεις, την ίδια αξία οχήματος και ίση διάρκεια συμβολαίου, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να βρεθεί πολύ πιο συμφέρουσα πρόταση, ειδικά στις μέρες μας που μπορείς να βρεις τα πάντα με μια απλή αναζήτηση στο internet. Σε αυτό το σημείο, χρειάζεται προσοχή στις άγνωστες ασφαλιστικές που μπορεί να αποδειχθούν αναξιόπιστες όταν έρθει η ώρα της αποζημίωσης για τον πελάτη. Υπάρχουν πολλές αξιόλογες ασφαλιστικές εταιρείες, μερικές φορές θυγατρικές μεγάλων «παικτών» του χώρου, που είναι άξιες εμπιστοσύνης σε πολύ καλές τιμές.