Πώς κάνω οριστική διαγραφή του αυτοκινήτου μετά από απόσυρση

Η διαδικασία της διαγραφής ενός ΙΧ ή ενός δικύκλου, πλέον μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα και γρήγορα από τον υπολογιστή ή το smartphone. Δείτε πως γίνεται.

  • -
  • -

Αν έχετε λάβει την απόφαση να αποσύρετε το ΙΧ αυτοκίνητό σας ή το δίκυκλο και επιθυμείτε στη συνέχεια να κάνετε οριστική διαγραφή του οχήματος από το μητρώο οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, λόγω καταστροφής του από εταιρεία ανακύκλωσης της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ), υπάρχει η δυνατότητα μέσω του gov.gr.

Η διαγραφή του οχήματος πραγματοποιείται με την υποβολή της σχετικής αίτησης. Αφού επιλέξετε την Περιφέρεια – μέχρι στιγμής αφορά μόνο αυτής της Αττικής – θα χρειαστεί να προσθέσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται για τη διαγραφή

Αφού εισαχθείτε στην υπηρεσία και επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας, το σύστημα θα σας ζητήσει να επισυνάψετε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να είναι σωστή η αίτηση, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ

  • Για Έλληνα πολίτη χρειάζεται φωτοαντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή της σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της αρμόδιας Αρχής ή του διαβατηρίου ή της άδειας οδήγησης ή του ατομικού βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών Φορέων.
  • Για πολίτη τρίτης χώρας χρειάζεται φωτοαντίγραφο άδειας διαμονής ή διαβατηρίου ή άλλο έγγραφο βάσει του οποίου επιτρέπεται η είσοδός τους στη χώρα ή τα έγγραφα που έχουν εκδώσει οι αρμόδιες Ελληνικές Αρχές - αν είναι Ευρωπαίος Πολίτης φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, θα δείτε την απάντηση της Περιφέρειας στην Θυρίδα σας. Η απάντηση ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας των εγγραφών του gov.gr (Μοναδικός κωδικός, κωδικός QR, προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα) και μπορεί να προσκομιστεί για κάθε νόμιμη χρήση.

Διαβάστε επίσης: Απόσυρση αυτοκινήτου: Πώς γίνεται, τι όφελος έχω;

diagrafi

Μπορώ να πάω σε κάποια υπηρεσία για διαγραφή;

Φυσικά και μπορείτε να μεταβείτε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για να κάνετε οριστική διαγραφή, αρκεί να έχετε στα χέρια σας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ο μέγιστος χρόνος εξυπηρέτησης ορίζεται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας. Ο αναμενόμενος χρόνος εξυπηρέτησης είναι 2 ημέρες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για να είναι ολοκληρωμένη η αίτηση και να μπορέσετε να λάβετε το έγγραφο οριστικής διαγραφής χρειάζεται και το πιστοποιητικό καταστροφής από την ΕΔΟΕ.