Πότε η όπισθεν είναι παράνομη; Γιατί υπάρχει πρόστιμο 700 ευρώ

Η όπισθεν χρησιμοποιείται για συγκεκριμένες καταστάσεις. Δεν μπορείς να την «κουμπώσεις» όποτε και όπου θες. Γι’ αυτό υπάρχει ολόκληρο άρθρο στον ΚΟΚ.

  • -
  • -

Καθημερινά παρατηρούμε οδηγούς στον δρόμο να βάζουν την όπισθεν και να επιχειρούν να κάνουν προς τα πίσω, είτε γιατί έχασαν την έξοδο σε μια λεωφόρο, είτε γιατί μπέρδεψαν την οδό, είτε γιατί απλά είναι απρόσεκτοι. Κατά την όπισθεν ωστόσο, μπορεί να προκληθεί σοβαρό ατύχημα ή μποτιλιάρισμα ειδικά μέσα στις πόλεις.

Σύμφωνα με το Άρθρο 22 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απαγορεύεται η προς τα πίσω κίνηση των οχημάτων, με εξαίρεση τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η προς τα μπρος κίνηση είναι αδύνατη ή γίνεται ελιγμός στάθμευσης. Με απλά λόγια, όποιος κάνει όπισθεν ακόμη και για 5 μέτρα στο δημόσιο οδικό δίκτυο, τιμωρείται από τον νόμο με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ. Αν λοιπόν χάσεις την επόμενη οδό, μην επιχειρήσεις να κάνεις προς τα πίσω. Πήγαινε ευθεία, στρίψε στο επόμενο στενό που επιτρέπεται και κάνε το τετράγωνο.

prostimo

Διαβάστε επίσης: Πώς μπορείς να φας 2 φορές πρόστιμο για 1 παράβαση και να σου πάρουν και το αυτοκίνητο;

Σε ποια περίπτωση μπορεί να τιμωρηθώ με 700 €

Συμβαίνει σπάνια, αλλά κατά καιρούς το έχουμε δει. Πρόκειται για κάτι παρά πολύ επικίνδυνο, με τις πιθανότητες πρόκλησης σοβαρού τροχαίου να πολλαπλασιάζονται. Κανείς και ποτέ δεν επιτρέπεται να κάνει όπισθεν σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας, αυτοκινητόδρομους και σήραγγες. Όποιος προβεί σε οπισθοπορεία στις 3 παραπάνω περιπτώσεις, τότε το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται στα 700 €.