Aναστροφή: Γιατί το πρόστιμο είναι μεγαλύτερο όταν ΔΕΝ υπάρχει πινακίδα;

Πολλοί οδηγοί δεν γνωρίζουν ότι η αναστροφή μπορεί να απαγορεύεται και εκεί που δεν υπάρχει απαγορευτική πινακίδα, και μάλιστα εκεί τιμωρείται με υψηλότερο πρόστιμο!

  • -
  • -

Σε κεντρικούς δρόμους της Αττικής, όπως στη λ. Κηφισίας στο ύψος της Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά και στη λεωφόρο Πεντέλης, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, παρατηρείται καθημερινά το φαινόμενο της επιτόπιας στροφής 180 μοιρών σε σημεία όπου δεν επιτρέπεται.

anastrofi

Το φαινόμενο της παράνομης αναστροφής λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στη χώρα μας και ειδικά στα αστικά κέντρα, με τους οδηγούς να αδιαφορούν πλήρως τόσο για τους νόμους, όσο και την ασφάλεια των υπολοίπων χρηστών του δρόμου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη παράβαση, εφόσον υπάρχει απαγορευτική πινακίδα, καθώς ο κίνδυνος ατυχήματος είναι μεγάλος, όπως και η πρόκληση κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Τι λέει ο ΚΟΚ για την αναστροφή

Με βάση το Άρθρο 29 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η πραγματοποίηση επιτόπιας στροφής (αναστροφή 180 μοιρών) απαγορεύεται στα σημεία του δρόμου όπου υπάρχει σχετική πινακίδα ρύθμισης κυκλοφορίας. Επιπλέον, όμως, απαγορεύεται και σε αυτοκινητόδρομους, σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας, σε σήραγγες, και φυσικά όπου υπάρχει στο οδόστρωμα μονή ή διπλή συνεχόμενη διαχωριστική γραμμή.

Διαβάστε επίσης: Η παράβαση που κάνουν οι περισσότεροι και έχει πρόστιμο 700 € - Ποια είναι;

Αν κάποιος εντοπιστεί από την αστυνομία να προβαίνει σε αναστροφή σε σημείο όπου υπάρχει απαγορευτική σήμανση Ρ29, τότε τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 200 €. Ωστόσο, αν το επιχειρήσει σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας και σήραγγες, τότε το πρόστιμο ανέρχεται στα 700 €, καθώς πρόκειται για μεγάλη επικινδυνότητα. Επίσης, για την αναστροφή σε σήραγγα επιβάλλεται και ποινή φυλάκισης από 1 έως 12 μήνες.