Τι ισχύει τελικά με το κάλυμμα της καρότσας σε αγροτικά (pick-up);

Οι κάτοχοι μονοκάμπινων και διπλοκάμπινων pick-up βρίσκονταν σε σύγχυση για πολύ καιρό σχετικά με το κάλυμμα της καρότσας. Επιτέλους, ο νόμος έγινε ξεκάθαρος.

  • -
  • -

Πριν από περίπου μία εβδομάδα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επιχείρησε να ρυθμίσει το πλαίσιο κανόνων για τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, που φέρουν αναδιπλούμενα ή συρόμενα καλύμματα. Πλέον, με εγκύκλιο που κατατέθηκε, ο νόμος ξεκαθάρισε και οι κάτοχοι των αγροτικών οχημάτων κατηγορίας Ν1 αμαξώματος ΒΕ (pick-up) με αναδιπλούμενα ή συρόμενα καλύμματα καρότσας ως ανοιχτού τύπου, μπορούν να είναι ήσυχοι.

karotsa

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η εγκατάσταση πλαστικού ή όχι υλικού, ως καλύμματος, σε ανοιχτό φορτηγό, άσχετα με την ευκολία ή όχι αφαίρεσής του, εφ’ όσον αυτό είναι άκαμπτο (π.χ. πολυεστέρας, πολυουρεθάνη, ξύλινο, κλπ.) θα προσδίδει στο φορτηγό το χαρακτηρισμό του κλειστού, με τις ανάλογες υποχρεώσεις που απορρέουν από το νόμο. Αντίθετα, ανοιχτά φορτηγά που έχουν εγκατεστημένα καλύμματα εύκαμπτου υλικού (π.χ. αδιάβροχο ύφασμα), στηριζόμενα σε αψίδες, διατηρούν τον χαρακτηρισμό του ανοικτού.

Ευνοϊκή ρύθμιση για τους ιδιοκτήτες pick-up

Με απλά λόγια, τα καλύμματα καρότσας στα αγροτικά (μεικτής μάζας κάτω των 3,5 τόνων) τύπου pick-up, που έχουν εγκατεστημένα καλύμματα από μη άκαμπτο υλικό, όπως αναδιπλούμενα ή συρόμενα καλύμματα (τύπου ρολό) στο ύψος της καρότσας που σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 10 εκατοστά από το αρχικό και τα οποία είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο ή πλαστικό, χαρακτηρίζονται ως ανοιχτά.

karotsa

Διαβάστε επίσης: Τι μπορώ να μεταφέρω με ένα αγροτικό (pick-up) - Τι λέει ο νόμος;

Με αυτόν τον τρόπο αποσαφηνίζεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης νέας τεχνολογίας καλυμμάτων, χωρίς να χρειάζεται αλλαγή τύπου αμάξης, ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες για την ασφαλέστερη μεταφορά των εμπορευμάτων τους.

Η εγκύκλιος έχει κατατεθεί προς τις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, δηλαδή από τα τμήματα μεταφορών, έως την αστυνομία και τα ΚΤΕΟ.