Εταιρικό αυτοκίνητο: Πόσο σε επιβαρύνει φορολογικά;

Η παροχή ενός αυτοκινήτου από την εταιρεία στον εργαζόμενο συνοδεύεται από μια σειρά προνομιών. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως ο κάτοχος απαλλάσσεται των φορολογικών του υποχρεώσεων.

  • -
  • -

Το leasing εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και όλο και περισσότεροι δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την χρονομίσθωση αυτοκινήτου. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι ιδιαίτερα ελκυστική για ένα κομμάτι των αγοραστών και ειδικά σε επίπεδο εταιρείας, καθώς το μίσθωμα περνά στα έξοδά της. Τι ισχύει όμως για τα στελέχη που παραλαμβάνουν εταιρικό αυτοκίνητο; Υπάρχει φορολογία και πόσο είναι αυτή;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο εργαζόμενος που κάνει χρήση του εταιρικού αυτοκινήτου, επιβαρύνεται με ένα επιπλέον ποσό στο ετήσιο εισόδημά του, που προκύπτει από τη Λιανική Τιμή Προ Φόρων του οχήματος. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι, το κράτος θεωρεί σαν επιπλέον εισόδημα την παροχή οχήματος από την εταιρεία στον εργαζόμενο και τον φορολογεί για τη χρήση του.

Το πόσο υψηλός είναι ο φόρος χρήσης εξαρτάται από το συνολικό εισόδημα του εργαζομένου, αλλά και από την ΛΤΠΦ (Λιανική Τιμή Προ Φόρων) του οχήματος που χρησιμοποιεί.

Ο τρόπος υπολογισμού της φορολογητέας αξίας της παραχώρησης οχήματος σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο, καθορίζεται με βάση την ακόλουθη κλίμακα, ως ποσοστό της λιανικής τιμής πώλησης προ φόρων (ΛΤΠΦ):

  • για ΛΤΠΦ έως 14.000 € ως ποσοστό 4% της ΛΤΠΦ ως επιπλέον ετήσιο εισόδημα,
  • για ΛΤΠΦ από 14.001 έως 17.000 € ως ποσοστό 20% της ΛΤΠΦ,
  • για ΛΤΠΦ από 17.001 έως 20.000 € ως ποσοστό 33% της ΛΤΠΦ,
  • για ΛΤΠΦ 20.001 έως 25.000 € ως ποσοστό 35% της ΛΤΠΦ,
  • για ΛΤΠΦ από 25.001 έως 30.000 € ως ποσοστό 37% της ΛΤΠΦ,
  • για ΛΤΠΦ πλέον των 30.001 € ως ποσοστό 20% της ΛΤΠΦ ως επιπλέον ετήσιο εισόδημα


Ο τρόπος υπολογισμού του φόρου και το επιπλέον «εισόδημα» για τον εργαζόμενο προκύπτει κλιμακωτά. Για παράδειγμα, σε ένα αυτοκίνητο με ΛΤΠΦ στις 20.000 € δεν υπολογίζεις το 33% σαν συντελεστής φορολογίας. Για τα πρώτα 14.000 € υπολογίζεις 4%, μετά για τα επόμενα 3.000 € υπολογίζεις 20% και για τα 3.000 € που απομένουν, 33%. Στη συνέχεια προσθέτεις όλα τα ποσοστά που υπολόγισες. Αντίστοιχα το ίδιο συμβαίνει και για όχημα με ΛΤΠΦ των 26.000 € για παράδειγμα.

foros

Δες εδώ όλες τις απαντήσεις για το leasing αυτοκινήτου

Παράλληλα, υπολόγισε ότι ο φόρος μειώνεται βάσει παλαιότητας. Από καινούργιο έως 2 ετών δεν υπάρχει καμία μείωση. Από 3 έως 5 έτη υπάρχει μείωση 10%, από 6 έως 9 έτη μείωση 25% και από 10 έτη και άνω, 50% επί του συνολικού φόρου που προκύπτει με βάση τη ΛΤΠΦ του.

Τα ανωτέρω ισχύουν ανεξάρτητα αν το όχημα ανήκει στην επιχείρηση ή είναι μισθωμένο με οποιονδήποτε τρόπο στα ανωτέρω πρόσωπα.

Ποια εταιρικά οχήματα εξαιρούνται από τη φορολόγηση;

Αφορολόγητα είναι τα οχήματα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς και εφόσον έχουν ΛΤΠΦ έως 17.000 €, καθώς και τα οχήματα μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 gr /km CO2 και με ΛΤΠΦ έως 40.000 € προς ένα εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο.

Εργαζόμενος, στέλεχος ή μέτοχος που του παρέχεται όχημα με ρύπους έως 50 gr/km CO2 από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα και ΛΤΠΦ έως τις 40.000 €, δεν καταγράφει επιπλέον εισόδημα στη φορολογική του δήλωση από χρήση εταιρικού αυτοκινήτου.