Πόσο είναι το πρόστιμο για τις off-road βόλτες το καλοκαίρι;

Σου αρέσει να παίρνεις τα βουνά με το αυτοκίνητό σου και να απολαμβάνεις τη φύση. Όμως, καταμεσής του καλοκαιριού και με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, αυτό απαγορεύεται από τον νόμο.

  • -
  • -

Με χιλιάδες στρέμματα δάσους να γίνονται στάχτη κάθε καλοκαίρι, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας λαμβάνει όλο και αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η έναρξη αλλά και η εξάπλωση των πυρκαγιών. Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου λοιπόν, η οποία διαρκεί από 1η Μαΐου έως 1η Οκτωβρίου, οι εκτός δρόμου διαδρομές στα βουνά απαγορεύονται.

Ανάλογα τον βαθμό επικινδυνότητας κλείνουν δασικές οδοί αλλά και ασφάλτινες διαδρομές που οδηγούν σε δάση. Σε περίπτωση που κάποιος παραβιάσει τον κανονισμό και επιχειρήσει να κάνει off-road με το SUV, τότε το πρόστιμο είναι αρκετά τσουχτερό.

Πόσο θα πληρώσεις αν σε πιάσουν στο βουνό με το αυτοκίνητο;

Σύμφωνα με το άρθρο 129 της αρμόδιας ΚΥΑ (Κοινής Υπουργικής Απόφασης), κατά τις ημέρες και στις περιοχές που ο δείκτης επικινδυνότητας ανέρχεται στις κατηγορίες 3 (υψηλή), κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή) ή κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού), δύναται να εκδίδεται απόφαση απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας οχημάτων και προσώπων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να εισέλθεις στην περιοχή ούτε για τζόκινγκ.

Για κάθε παράβαση της απαγόρευσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ. Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης και τη βεβαίωση του προστίμου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Δες επίσης: Τέλος η αφαίρεση πινακίδων: Τι λέει ο νέος ΚΟΚ

Οι παραβάτες έχουν το δικαίωμα εντός 5 εργάσιμων ημερών από την επίδοση ή την θυροκόλληση της πράξης επιβολής προστίμου να υποβάλλουν ένσταση στον προϊστάμενο της Υπηρεσίας του οργάνου που επέβαλε το πρόστιμο καθώς σε διαφορετική περίπτωση το πρόστιμο οριστικοποιείται. Το ποσό εισπράττεται κατά τα οριζόμενα στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.), εντός 15 εργάσιμων ημερών μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου ή εντός 30 εργάσιμων ημερών στην Εφορία.

Τελικά στο βουνό πότε μπορώ να πάω;

Αν θέλετε να κάνετε μια βόλτα στη φύση κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ελέγξτε πρώτα τον χάρτη του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας. Εκεί θα μάθετε αν η περιοχή που ενδιαφέρεστε να επισκεφθείτε είναι ανοικτή. Σε πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα η διέλευση απαγορεύεται. Προσοχή όμως, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό ισχύει και στο κίτρινο χρώμα.