Επιδότηση για ηλεκτρικό αυτοκίνητο με Leasing – Πώς την εισπράττω

Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» δεν επιδοτεί μόνο την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος, αλλά και τη χρονομίσθωση αυτού.

  • -
  • -

Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας έχει ξεκινήσει και το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» δίνει σημαντικά κίνητρα για την επιλογή ενός νέου ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Οι ενδιαφερόμενοι ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να λάβουν την επιδότηση ακόμη και αν δεν αγοράσουν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αρκεί να το αποκτήσουν μέσω Leasing, δηλαδή να το χρονομισθώσουν!

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι επιδότηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου δικαιούνται οι πελάτες της χρηματοδοτικής μίσθωσης (Financial Leasing) και όχι της λειτουργικής μίσθωσης (Operational Leasing). Η διαφορά σε αυτά τα δύο είδη χρονομίσθωσης εντοπίζεται στη συμφωνία του μισθωτή με την εταιρεία Leasing. Στο Operational Leasing, το οποίο αφορά αποκλειστικά εταιρείες, το όχημα δεν περνά στην κυριότητα του χρήστη στο τέλος της μίσθωσης, οπότε το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» δεν προβλέπει επιδότηση. Ωστόσο, η αυξημένη απόσβεση των μισθωμάτων σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιο σημαντικό όφελος. Στη χρηματοδοτική μίσθωση, την οποία μπορεί να επιλέξει και κάποιος ιδιώτης, εφόσον συμφωνείται η εξαγορά του αυτοκινήτου στο τέλος της μίσθωσης δίνεται επιδότηση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά», ακριβώς όση και στην περίπτωση αγοράς.

Σε ο,τι αφορά τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος, πρόσφατα ανακοινώθηκε η παράτασή του. Αν και ήταν προγραμματισμένο να λήξει στο τέλος του 2021, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί κανονικά για το 2022 αλλά και το 2023, αφού υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να λάβει επιδότηση σε Leasing ηλεκτρικού;  

Πρέπει να γίνουν όλα τα βήματα που απαιτούνται για να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης της επιδότησης. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι απέκτησε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μέσω Leasing, επισυνάπτοντας τη σύμβαση μεταξύ του ίδιου και της εταιρείας χρονομίσθωσης, καθώς και την απόδειξη πληρωμής της προκαταβολής.

LEASING: ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΝΑΣ ΙΔΙΩΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΟΝΟΜΙΣΘΩΣΗ;

Καλό θα ήταν η προκαταβολή που θα καταβάλλει ο μισθωτής στην εταιρεία χρονομίσθωσης, να είναι ίση ή μεγαλύτερη από το ποσό επιδότησης που δικαιούται. Έτσι, θα λάβει ταχύτερα και ευκολότερα τα χρήματα του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες):

  • Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας
  • Έγγραφο πιστοποίησης ΑΦΜ (Εκκαθαριστικό εφορίας ή εκτύπωση των στοιχείων μέσω του www.gsis.gr)
  • Άδεια κυκλοφορίας προς απόσυρση οχήματος (μόνο στην περίπτωση που δηλώνει απόσυρση) προγενέστερη της 01.01.2013 και απόδειξη καταβολής τελών κυκλοφορίας τρέχοντος έτους.
  • Επίσημη προσφορά η οποία θα φέρει υπογραφή και σφραγίδα του προμηθευτή για το όχημα που θα επιλεγεί.
  • Τυποποιημένη Υπεύθυνη Δήλωση των ωφελουμένων, η οποία θα περιλαμβάνεται στον οδηγό δράσης για την βεβαίωση ότι έλαβε γνώση των όρων του προγράμματος και αποδοχή τους.
  • Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας / συγκυριότητας Υπεύθυνη Δήλωση, με την οποία δηλώνουν την συναίνεση τους για να καθίσταται ο ένας συγκύριος εξουσιοδοτημένο πρόσωπο και εκχωρούν την απαίτηση τους στον συγκύριο (στην περίπτωση απόσυρσης)
  • Γνωμάτευση Πιστοποίησης της Αναπηρίας όπως έχει εκδοθεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (μόνον για Άτομα με Αναπηρία)
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που να πιστοποιεί το ότι ο ωφελούμενος εντάσσεται στην κατηγορία των πολυτέκνων (αν πρόκειται να αποκτήσει όχημα πολυτέκνου)


Λεπτομέρειες που ισχύουν για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Είτε μιλάμε για απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου μέσω Leasing, είτε με τον παραδοσιακό τρόπο της αγοράς του, ο ιδιοκτήτης (ή μισθωτής) του οχήματος λαμβάνει ποσό επιδότησης. Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» έχει διάρκεια μέχρι το 2023 ή μέχρι εξάντλησης των 100 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που έχουν δεσμευτεί για το λόγο αυτό. 

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Τα «ψιλά γράμματα»

  • Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να επιλέξει μόνο ένα ηλεκτρικό όχημα προς επιδότηση (αυτοκίνητο, σκούτερ, ποδήλατο)
  • Δεν επιδοτούνται τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά οχήματα ή οχήματα που έχουν μετατραπεί σε ηλεκτρικά
  • Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην εφορία δεν μπορούν να λάβουν το ποσό της επιδότησης
  • Αν έχει γίνει ρύθμιση στο ποσό οφειλής προς την εφορία, συμψηφίζονται τα ποσά 


ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΚΑΙ ΝΤΙΖΕΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 2030

Τα ποσά της επιδότησης 

  • Για αυτοκίνητο με λιανική τιμή προ φόρων έως 30.000€, το ποσό της επιδότησης είναι το 20% της ΛΤΠΦ. Οπότε, το μέγιστο που μπορεί να λάβει κάποιος είναι 6.000€
  • Για αυτοκίνητο με λιανική τιμή προφόρων από 30.001€ έως 50.000€, το ποσό της επιδότησης είναι το 15% της ΛΤΠΦ. Το μέγιστο που μπορεί να λάβει κάποιος είναι και εδώ τα 6.000€
  • Τα αυτοκίνητα με ΛΤΠΦ από 50.001€ και άνω, δεν δικαιούνται επιδότηση
  • Σε αυτά τα ποσά, υπολογίστε ότι η απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου προσθέτει 1.000€ επιδότησης. Οι πολύτεκνοι ή ΑμΕΑ, παίρνουν ακόμη 1.000€ επιδότησης, ενώ αν προσθέσετε και έξυπνο φορτιστή ηλεκτρικού οχήματος Wallbox, λαμβάνετε επιπλέον 500€ επιδότησης.

 

Πώς λαμβάνω επιδότηση για «έξυπνο» φορτιστή Wallbox

Οι ιδιοκτήτες ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα εκτιμήσουν αφάνταστα την ύπαρξη ενός Wallbox στον προσωπικό τους χώρο στάθμευσης (αν υπάρχει). Φορτίζει σταθερά το όχημα, πολύ πιο γρήγορα και πάρα πολύ εύκολα.

Με το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» επιδοτούνται και οι «έξυπνοι» φορτιστές. Τι πρέπει να κάνετε για να λάβετε τα 500€ της επιδότησης φορτιστή, όμως; Τα μόνα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι τα εξής:

  • Έντυπο Ε1 ή μισθωτήριο συμβόλαιο από το www.gsis.gr ή Ε9, από τα οποία θα προκύπτει ότι ο ωφελούμενος έχει δικαίωμα εγκατάστασης και είναι ιδιοκτήτης/μισθωτής του σημείου
  • Επίσημη προσφορά για συσκευή που λειτουργεί ως σημείο επαναφόρτισης και η οποία αναγράφει τον τύπο επαναφόρτισης (Mode 3 ή/και Mode 4) της συσκευής

Θα τα καταθέσει συμπληρωματικά με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά για την επιδότηση του ηλεκτρικού του αυτοκινήτου. Ωστόσο εδώ να τονίσουμε, ότι η επιδότηση για Wallbox αφορά αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα και όχι εταιρείες ή νομικά πρόσωπα.