Κάμερες στα φανάρια της Αττικής – Πότε χάνεις για πάντα το δίπλωμα;

Φωτεινοί σηματοδότες σε επιλεγμένα σημεία της Αττικής πλαισιώνονται πλέον από κάμερες που «βουτάνε» όσους δεν σέβονται το κόκκινο φανάρι.

  • -
  • -

Ο αυτονόητος και -θεωρητικά- απαράβατος κανόνας οδήγησης λέει, μεταξύ άλλων, ότι το κόκκινο φανάρι το αντιμετωπίζουμε με… ευλάβεια. Ωστόσο η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι. Συχνά βλέπουμε οδηγούς να αδιαφορούν για την ένδειξη του φωτεινού σηματοδότη και περνάνε τις διασταυρώσεις σαν να είχαν πράσινο! Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που η συγκεκριμένη ενέργεια καταλήγει σε τροχαίο ατύχημα με μικρές ή και μεγάλες συνέπειες.

Πού υπάρχουν κάμερες στα φανάρια;

Θέλοντας να βάλει «πάγο» σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, η Τροχαία προχώρησε σε εγκατάσταση ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης που «τσιμπάνε» τους παραβάτες. Πιο συγκεκριμένα, κάμερες έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα φανάρια της παραλιακής (Λεωφόρος Ποσειδώνος) που καταγράφουν τα στοιχεία όσων περνάνε με κόκκινο, αλλά και όσων προσπερνάνε την ουρά στο φανάρι και βγαίνουν μπροστά από τα οχήματα για να ξεκινήσουν πρώτοι.

Δουλεύουν οι κάμερες που τοποθέτησε η Περιφέρεια Αττικής;

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πρώτες μέρες λειτουργίας των καμερών σε μία και μόνο διασταύρωση της Λεωφόρου Ποσειδώνος με τη Λεωφόρο Καλαμακίου η κάμερα κατέγραφε κατά μέσο όρο 34 παραβιάσεις ερυθρού σηματοδότη την ώρα που ανάγεται σε περίπου 800 παραβιάσεις το 24ωρο.

Με τη λειτουργία της κάμερας, η  εγκατάσταση της οποίας ανακοινώθηκε από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στις 30 Ιουλίου, αλλά και με αφορμή το γεγονός ότι οι πολίτες άρχισαν να παρατηρούν την ύπαρξη της, οι παραβιάσεις μειώθηκαν σε 16 την ώρα δηλαδή περίπου 400 την ημέρα. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό αφού οι παραβιάσεις υποδιπλασιάστηκαν μόνο υπό την γνώση ότι υπάρχει τεχνικό μέσο που τις καταγράφει.

Οι ποινές για το κόκκινο

Το πρόστιμο που καλούνται να πληρώσουν όσοι περνάνε με κόκκινο, αλλά και όσοι προσπερνάνε την ουρά και βγαίνουν μπροστά της είναι κοινό, στα 700€. Παράλληλα, οι παραβάτες χάνουν την άδεια οδήγησής τους για 60 ημέρες, αλλά και τις πινακίδες του οχήματος για 20 ημέρες.

Να σημειώσουμε ότι η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη παίρνει προσαυξήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδηματικά κριτήρια του παραβάτη. Το πρόστιμο είναι σταθερό (700€) σε όσους έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 50.000€. Διπλασιάζεται στα 1.400€ για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα από 50.001 έως 100.000€ και τριπλασιάζεται (2.100€) για εκείνους που δηλώνουν εισόδημα από 100.001€ και πάνω.

Λάβετε, παράλληλα, υπόψη πως σε περίπτωση παραβίασης του σηματοδότη για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών η άδεια οδήγησης αφαιρείται δια βίου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...