Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με δόσεις: 3+1 συμβουλές πριν αγοράσεις

Η λύση της χρηματοδότησης προσφέρεται και στην αγορά μεταχειρισμένων, ωστόσο κρύβει περισσότερες παγίδες απ' ό,τι στην περίπτωση των καινούργιων.

  • -
  • -

Η χρηματοδότηση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έχει γίνει αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλοί αγοραστές δυσκολεύονται να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό στους εμπόρους μεταχειρισμένων. Η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου με δόσεις έχει το πλεονέκτημα ότι το ποσό γίνεται πιο εύκολα διαχειρίσιμο από τον αγοραστή, όμως θα πρέπει να γίνουν μερικές σημαντικές διευκρινίσεις σχετικά με τη συγκεκριμένη μέθοδο πληρωμής. Πόσο συμφέρουν τελικά; Μήπως θα κληθούμε να πληρώσουμε πολλά περισσότερα χρήματα;

Δόσεις στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: προσοχή στο επιτόκιο!

Όποιος επισκεφθεί μια αντιπροσωπεία καινούργιων αυτοκινήτων και μια μεταχειρισμένων, γρήγορα θα διαπιστώσει ότι οι διαφορές στα επιτόκια των χρηματοδοτήσεων διαφέρουν σημαντικά. Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε με αυτό. Πρέπει ωστόσο να έχουμε στο μυαλό μας ότι στα δάνεια αυτοκινήτου, τα επιτόκια βρίσκονται περίπου στο 12%.

Αν θέλουμε να πάρουμε ένα μεταχειρισμένο με 8.500 € και 12% επιτόκιο και δώσουμε ως προκαταβολή 2.500 €, τα 6.000 € που δανειστήκαμε θα γίνουν… 7.174 € όταν ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση (διάρκεια δανείου 36 μήνες). Μπορείτε να υπολογίσετε εδώ τη δόση και το συνολικό κόστος της χρηματοδότησης για τη δική σας περίπτωση, συμπληρώνοντας το συνολικό κόστος αγοράς του αυτοκινήτου, την προκαταβολή, το επιτόκιο και τη διάρκεια του δανείου.

Μεταχειρισμένο με πιστωτική κάρτα; Μακριά!

Πάρα πολλοί έμποροι διαφημίζουν ότι δέχονται αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου με πιστωτική κάρτα, εκεί όμως υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερων επιτοκίων. Στις πιστωτικές κάρτες, το επιτόκιο μπορεί να ξεπερνά ακόμα και το 18%, ανάλογα την τράπεζα και το πρόγραμμα του κάθε χρήστη. Συνεπώς, το κόστος αγοράς του οχήματος αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Αν δεν έχετε άλλη λύση, φροντίστε τουλάχιστον να καλύψετε το μεγαλύτερο ποσό της αγοράς και πληρώστε με πιστωτική ένα μικρότερο μέρος, για να μην «εκτοξευθεί» το συνολικό κόστος.

Δείτε ακόμη: 5+1 μεταχειρισμένα μικρά αυτοκίνητα έως 7.500 €

Αγορά μεταχειρισμένου με γραμμάτια από τον έμπορο

Αν στην αναζήτησή σας για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, βρείτε κάποιον έμπορο που υποστηρίζει τα μεταξύ σας γραμμάτια, είναι μια διαδικασία που δεν εμπλέκει καμία τράπεζα και στηρίζεται αποκλειστικά στο συμφωνητικό που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές. Αν θεωρήσετε ότι οι όροι που επιβάλλει ο έμπορος για τη χρηματοδότηση από τον ίδιο σας ικανοποιούν, τότε προχωρήστε σε αγορά. Το επιτόκιο το ορίζει ο κάθε επιχειρηματίας, συνήθως όμως δεν είναι καθόλου μικρό, καθώς στηρίζονται στο γεγονός ότι η διαδικασία της χρηματοδότησης είναι πιο απλή και δεν απαιτεί έγκριση από τράπεζα, η οποία έχει αρκετά αυστηρούς όρους προκειμένου να δώσει το πράσινο φως.

Εκτός από τους τόκους, το μεταχειρισμένο έχει κι άλλα «κρυφά» έξοδα!

Αν αγοράσει κάποιος ένα καινούργιο αυτοκίνητο, τότε συνήθως η χρηματοδότηση έχει μικρότερο επιτόκιο. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό το γεγονός που διαφοροποιεί σημαντικά τις δύο περιπτώσεις. Ένα μεταχειρισμένο όχημα, δεν είναι ποτέ… καινούργιο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί σε 2 μήνες να χρειαστεί ελαστικά (ενώ το καινούργιο, μάλλον μετά από 4 χρόνια) ή να βγάλει μια απροειδοποίητη ζημιά σε 5 μήνες (το καινούργιο έχει εγγύηση τουλάχιστον 2 ετών, ή πολύ παραπάνω). Έτσι λοιπόν ο προγραμματισμός των εξόδων δεν είναι τόσο… αξιόπιστος. Στην περίπτωση του καινούργιου ο αγοραστής ξέρει ότι δίνει μόνο τη μηνιαία δόση και δύσκολα θα προκύψει άλλο, ξαφνικό έξοδο. Για το μεταχειρισμένο αυτό δεν ισχύει, οπότε όποιος το πράξει να φροντίσει να έχει μικρή μηνιαία δόση βάσει του εισοδήματός του ή ιδανικά, αν είναι εφικτό, να κάνει υπομονή και να αγοράσει αργότερα ένα μεταχειρισμένο, μετρητοίς.