Δοκιμή: Opel Crossland 1.2T 130 PS AT6 - Το πρόσωπο

Η νέα εταιρική ταυτότητα της Opel μιλάει με την πρώτη ματιά και το ελκυστικότερο Crossland δηλώνει ότι ένα καλλωπισμένο πρόσωπο μπορεί να γοητεύσει.

  • -
  • -
Ισχύς130 PS
Ροπή230 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h10,2 sec
Μέση κατανάλωση (WLTP)6,1 lt/100km
Εκπομπές CO2 (WLTP)136,0 gr/km
με μια ματιά

Σύμβολο πρακτικότητας και ευκολίας για να χαρακτηριστεί ο καθημερινός φίλος στα B-SUV, βελτιώνεται και ταυτόχρονα αποκτά τη γοητεία που του χρειαζόταν.

Όταν τοποθετείσαι στην κλάση B των SUV-Crossover, κατά βάση δεν προσφέρεις τετρακίνηση ούτε στις top εκδόσεις. Ο στόχος άλλωστε είναι ρεαλιστικότερος. Ναι μεν δίνεις ελπίδες για εκδρομική περιήγηση, αλλά όχι προσδοκίες περιπέτειας σε τερέν που είναι απαραίτητη. Άλλωστε ένα B-SUV οφείλει να είναι προσιτό, αποτελεσματικό στο σκοπό του και να μην του λείπει τίποτα που θα κάνει ευχάριστη και εύκολη τη ζωή του ιδιοκτήτη του. Εδώ λοιπόν έρχεται το ανανεωμένο Opel Crossland, δίχως X πλέον, να μας αναλύσει τη θεωρία του.



 Φορέστε μάσκα παρακαλώ

Η μάσκα σήμερα είναι η μόστρα της ανθρωπότητας, αλλά και του Crossland που δεν κρύβεται πίσω από το συντηρητικό στιλ του παρελθόντος και υιοθετεί το Opel Vizor. Η νέα σχεδιαστική Vizor ταυτότητα ενσωματώνει τη μάσκα με τους προβολείς ως ενιαίο στοιχείο, δίνει πλάτος και υιοθετεί μία απέριττη αισθητική με λιγότερα στοιχεία στην πρόσοψη. Το εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου τραβάει τη προσοχή ως δυναμικότερο από το προγενέστερο με την γυαλιστερή μαύρη επιφάνεια της μάσκας να φιλοξενεί τον κεραυνό της Opel, ενώ και πίσω η επωνυμία Crossland δεν περιορίζεται στη γωνιά της, αλλά καταλαμβάνει έκταση στο κέντρο της πίσω πόρτας, κάτι που προσθέτει αίγλη. Φυσικά η μαύρη φάσα ανάμεσα στα πίσω φανάρια ακολουθεί το χρωματικό μοτίβο της μπροστινής μάσκας, ενώ ο μοντέρνος δυναμισμός από την «πένα» των σχεδιαστών παραμένει αλώβητος και προκύπτει από τα νεύρα σε καπό και πόρτες, από τις διχρωμίες, αλλά και από την αιωρούμενη οροφή που εμπνέεται από το Adam. Σχεδιαστικά παντρεύει την εκδρομική διάθεση με MPV στοιχεία, κάτι που προκύπτει από το σεμνά περιπετειώδες look και το υψηλό ανάστημα του αμαξώματος.



Φυσικά η έμπνευση δεν σταματά στο εξωτερικό αλλά συνεχίζεται και στα ενδότερα, όπου διαπιστώνεις ότι βρίσκεσαι σε ένα ευχάριστα φωτεινό και καλοφτιαγμένο σαλόνι. Ο πίνακας οργάνων προσφέρει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες με την οθόνη των 7’’ στην κονσόλα να συμπληρώνει το ενημερωτικό σκέλος και την ψυχαγωγία. Οι επιβάτες κάθονται ψηλά με όφελος μια εποπτική ορατότητα ενώ χώροι για μικροαντικείμενα υπάρχουν για όλους μέσα στην καμπίνα. Το τεχνολογικό πακέτο περιλαμβάνει κάθε σύγχρονο σύστημα που συμβάλει στην ενεργητική και παθητική ασφάλεια, αλλά και αντίστοιχες υπηρεσίες ψυχαγωγίας. Μερικά παραδείγματα είναι τα συστήματα για αναγνώριση: επικείμενης σύγκρουσης με ανίχνευση πεζού, αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, κόπωσης οδηγού, παρέκκλισης λωρίδας, οδικής σήμανσης και πλαϊνού τυφλού σημείου. Το head up display και η πανοραμική κάμερα οπισθοπορείας μαζί με σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος, είναι μέσα στο ρεπερτόριο εξοπλισμού, όπως και το συμβατό με Apple και Android IntelliLink infotainment. Μάλιστα στην πλούσια έκδοση θα διατίθεται με το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης IntelliGrip, με τα πέντε προγράμματα (Normal, Snow, Mud, Sand και ESP off) να υπόσχονται το ιδανικό αποτέλεσμα σε κάθε επιφάνεια ανάλογα με τις συνθήκες.

Φυσικά το εσωτερικό του Crossland θα εκτιμηθεί για την ευρυχωρία της καμπίνας που προσφέρει από τη μια το μεταξόνιο των 2.604 mm και από την άλλη τα ατομικά πίσω καθίσματα που σύρονται εμπρός πίσω έως 150 mm. Ανάλογα με τη θέση τους ο χώρος αποσκευών παίζει από 410 έως 520 λίτρα μέσα σε δευτερόλεπτα.



Ζωηρό και καθημερινό

Ο υπερτροφοδοτούμενος τρικύλινδρος 1.200άρης μιλάει γαλλικά και προέρχεται από το PSA Group. Ξυπνάει από χαμηλά και ξεχωρίζει για το εύρος απόδοσης και την ζωντάνια του συνολικά, ενώ δεν διστάζει να δείξει την ευστροφία του στα πλαίσια ενός καλού turbo κινητήρα. Οι 130 ίπποι και τα 230 Nm ροπής σε συνδυασμό με το έξυπνα κλιμακωμένο 6τάχυτο αυτόματο κιβώτιο εξασφαλίζουν σβέλτες επιδόσεις όπως αποδεικνύουν και τα νούμερα (0-100 km/h σε 10,2 sec και 198 km/h τελική ταχύτητα). Η κατανάλωση μπορεί να παραμείνει κάτω από τα 7 lt/100 km αρκεί να υπάρχει συνέπεια στην οικονομική οδήγηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα απολαμβάνεις σβέλτη μετακίνηση, αν πάλι αναζητάς επιβεβαίωση των αριθμών μην εκπλαγείς αν δεις στο trip computer διψήφιο νούμερο. Εμφανώς βελτιωμένο σε αίσθηση σε σχέση με το παρελθόν έχει ωφεληθεί στις πληροφορίες που λαμβάνει ο οδηγός, τόσο από το τιμόνι όσο και από την αναβαθμισμένη ανάρτηση.

γλυκά
  • Σχεδίαση
  • Ποιότητα
  • Άνεση
  • Χώροι
  • Πρακτικότητα
  • Απόδοση
  • Επιδόσεις
  • Αποτελεσματικότητα
  • Εξοπλισμός
  • Ασφάλεια
ξινά
  • Κλίσεις αμαξώματος

 

Μπορεί να μην περιμένεις κοφτερή συμπεριφορά, όμως εμφανίζει περιορισμό σε κλίσεις στις γρήγορες στροφές, δεν ταλαντεύεται στις συνεχόμενες ανωμαλίες και είναι πιο πρόθυμο στις δυναμικές αλλαγές πορείας. Αν επιτεθείς βέβαια θα νιώσεις το «καμπανάκι» να χαμηλώσεις τα φτερά σου, κάτι που εκδηλώνεται κυρίως με άνοιγμα της τροχιάς προς την έξοδο της στροφής. Μικρό το κακό, άλλωστε σε αυτή την περίπτωση τα ηλεκτρονικά ήδη θα έχουν αναλάβει το έργο τους, ενώ αν ακολουθήσεις ομαλή οδήγηση με ροή, θα διαπιστώσεις ότι το σύνολο έχει δυνατότητες να κινηθεί γρήγορα. Στην ενεργητική ασφάλεια συμβάλει και η απόδοση των φρένων που δεν έδειξαν να προβληματίζονται στην ποικιλία των συνθηκών που το οδηγήσαμε. Οι χωματόδρομοι είναι μέσα στο πεδίο δράσης του Crossland, αρκεί να γνωρίζεις ότι το ύψος από το έδαφος είναι το μοναδικό σου προνόμιο, άντε και το IntelliGrip αν το Opel σου το διαθέτει. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η εκδρομική λογική είναι εύστοχη για το κοινό της κλάσης B-SUV και το Crossland παραμένει προσιτό και δελεαστικό για τις αγοραστικές ανάγκες της εποχής.

συμπέρασμα

Ευρυχωρία και MPV λύσεις, γεύση από lifestyle, τεχνολογίες και εκδρομικές προθέσεις. Το Crossland αναβαθμίζεται αισθητικά και ουσιαστικά, διατηρώντας ένα ρόλο που θα ικανοποιήσει τις ρεαλιστικές ανάγκες με τον πιο καλοσερβιρισμένο και σύγχρονο τρόπο. Ευρύ πεδίο δράσης με την πόλη και την εκδρομή να είναι στα φόρτε του, ενώ στα όπλα του η αποτελεσματικότητα, η έξυπνη ευρυχωρία και οι απλοποιημένες επιδόσεις το κάνουν ευπροσάρμοστο σε όλες τις συνθήκες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...