ΔΟΚΙΜΗ Chevrolet Aveo Sedan 1.3 Diesel

Το πιο προσιτό 4-θυρο οικογενειακό με πετρελαιοκινητήρα κάτω από 1.400 κυβικά

  • -
  • -
Ισχύς95 PS
Ροπή210 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h12,6 sec
Κατανάλωση μ.κ.4,1 lt/100km
Εκπομπές CO2108 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά

Η οικογενειακή έκδοση του Aveo με αμάξωμα τριών όγκων και πετρελαιοκινητήρα 1,3 λίτρων.

γλυκά
  • Απόδοση κινητήρα
  • Χώροι επιβατών
  • Τεράστιο πορτμπαγκάζ
  • Εξοπλισμός άνεσης & ασφάλειας
  • Κατανάλωση καυσίμου
ξινά
  • Αίσθηση τιμονιού & κιβωτίου
  • Θόρυβος κινητήρα

Τα μικρά sedan δεν είναι από τις δημοφιλέστερες κατηγορίες της ελληνικής αγοράς. Ωστόσο, η πρόταση της Chevrolet δεν ποντάρει τόσο στο αμάξωμα όσο στο γεγονός πως οι χώροι συνοδεύονται με έναν χαμηλού κυβισμού πετρελαιοκινητήρα.

 

Μικρός αλλά δυνατός

Το Aveo είναι ένα από λίγα μικρά sedan που διατίθενται στην ελληνική αγορά και το μόνο με κινητήρα diesel κάτω από 1,4 λίτρα. Χωρίς μάλιστα αυτό να σημαίνει συμβιβασμούς στον τομέα των επιδόσεων. Βλέπετε ο diesel Ecotec των 1.248 κυβικών - ναι, είναι ο ίδιος που συναντάμε σε πολλά Fiat, Lancia και Opel - αποδίδει 95 ίππους και 210 Nm ροπής! Το αποτέλεσμα είναι ζωηρές επιδόσεις, με τα 100 km/h από στάση να έρχονται σε 12,6 sec και την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 174 km/h, αν και το πραγματικό ατού είναι οι γρήγορες ρεπρίζ - άρα και προσπεράσεις - που του δίνει η υψηλή ροπή. Την ίδια στιγμή, η μέση κατανάλωση εύκολα πέφτει κάτω από 6 lt/100 km, χάρη και στο σύστημα stop/start. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής είδαμε κατά μέσο όρο 5,5 lt/100 km στο trip computer, όχι μακριά από τα 4,1 lt/100 km που ανακοινώνει η Chevrolet. Αντίστοιχα, οι εκπομπές των 108 g CO2 ανά km σημαίνουν και πολύ χαμηλά τέλη κυκλοφορίας: 97,20 ευρώ (με τα δεδομένα του 2015).

 

Μικρό στην πόλη, μεγάλο στο ταξίδι

Άνετο, ασφαλές και εύκολο στην οδήγηση, είναι οι χαρακτηρισμοί που δίνεις στο τετράθυρο Aveo από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα. Η ανάρτηση που ακολουθεί την πεπατημένη της κατηγορίας με γόνατα McPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, απορροφά αποτελεσματικά λακκούβες και ανωμαλίες προσφέροντας ποιοτική κύλιση. Παράλληλα, η οδική συμπεριφορά δεν κρύβει εκπλήξεις ακόμη κι αν το πιέσεις σε δρόμο με στροφές, αφού τα φρένα είναι δυνατά και το στάνταρ ESP επεμβαίνει όταν και όσο χρειαστεί. Εξάλλου, η μέτρια αίσθηση από το τιμόνι και το 6άρι κιβώτιο δεν εμπνέει να κινηθείς σε ρυθμούς ‘street racing’ – και αν το κάνεις, δεν είναι το Aveo αυτό που έχει πρόβλημα… Αυτό που πρέπει να συνηθίσεις στις καθημερινές αστικές μετακινήσεις είναι ο θόρυβος του μοτέρ στις επιταχύνσεις. Στο ταξίδι αντίθετα, ο ροπάτος κινητήρας λειτουργεί ήσυχα και συνδυάζεται με ασφαλή συμπεριφορά και υψηλό επίπεδο άνεσης.

 

Μικρό απ’ έξω, μεγάλο μέσα

Με μήκος 4,4 m, το Aveo Sedan δεν είναι αυτό που θα λέγαμε ακριβώς μικρό. Ωστόσο, δεν παύει να είναι ένα από τα μικρότερα 4-θυρα μοντέλα της αγοράς. Το μεταξόνιο των 2,5 μέτρων προσφέρει μεγάλους χώρους για οδηγό, συνοδηγό και δύο ενήλικες επιβάτες στο πίσω κάθισμα, στο οποίο θα χωρέσει και τρίτος με κάποιες παραχωρήσεις στο πλάτος. Πίσω τους όμως το Aveo κρύβει μια πραγματική σπηλιά. Τα 502 λίτρα του πορτμπαγκάζ είναι έτοιμα να “καταπιούν” αποσκευές περισσότερων από πέντε ατόμων. Για να καταλάβετε το μέγεθος, το πορτμπαγκάζ ενός Toyota Avensis Sedan είναι μόλις 7 λίτρα μεγαλύτερο (509 lt)! Μόνη παρατήρηση, το σκαλοπάτι που δημιουργείται στο δάπεδο όταν αναδιπλωθούν οι πλάτες του πίσω καθίσματος.

Κατά τα λοιπά το εσωτερικό του οικογενειακού Aveo είναι αρκετά μοντέρνο σχεδιαστικά με έναν όμορφο, ‘μοτοσυκλετικό’ πίνακα οργάνων, ικανοποιητική ποιότητα κατασκευής, σωστή θέση οδήγησης και εργονομία, αρκετές θήκες για αντικείμενα και πλούσιο εξοπλισμό με στάνταρ στοιχεία όπως οι 6 αερόσακοι, το σύστημα ελέγχου ευστάθειας ESP, το air condition, το ηχοσύστημα, τα 4 ηλεκτρικά παράθυρα, το cruise control και στην έκδοση της δοκιμής μας, το σύστημα πολυμέσων Chevrolet MyLink που ελέγχεται είτε από χειριστήρια στο τιμόνι είτε απευθείας από την έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών στο ταμπλό. Το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας περιλαμβάνει κάμερα οπισθοπορείας, φωνητική αναγνώριση Siri και εφαρμογές πλοήγησης BringGo και web radio Stitcher και TuneIn. Επίσης, συνδέεται με το smartphone σας δίνοντας τη δυνατότητα hands free τηλεφωνικών κλήσεων και πρόσβαση στις λίστες αναπαραγωγής, τις φωτογραφίες σας, τις επαφές και οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο της συσκευής (κατεβάστε εδώ το pdf που επεξηγεί τις λειτουργίες του MyLink).
Τελικά, η πρόταση της Chevrolet ποντάρει κυρίως στους χώρους και τον χαμηλού κυβισμού πετρελαιοκινητήρα, χωρίς όμως να αφήνει σε δεύτερη μοίρα την ασφάλεια και την τεχνολογία άνεσης και ψυχαγωγίας.

 

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΤΕ ΤΟ AVEO SEDAN ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΣΑΣ


συμπέρασμα

Τα ατού του Aveo Sedan κρύβονται στα δύο άκρα του αμαξώματος: ο δυνατός και οικονομικός 1.300άρης diesel εμπρός και το τεράστιο πορτμπαγκάζ πίσω. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί μια ευρύχωρη, μοντέρνα και καλά εξοπλισμένη καμπίνα, ολοκληρώνοντας μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τον οικογενειάρχη με ένα ακόμη πλεονέκτημα: την προσιτή τιμή με τη δεδομένη στιγμή (2015) με απόσυρση και προσφορά ξεκινά ελάχιστα πάνω από 14.000 ευρώ. 

VIDEOS

Chevrolet Aveo 4 Door 2013 - Exterior

Chevrolet Aveo 4 Door 2013 - Interior

Chevrolet Aveo 5d & Sedan

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...