Mercedes Citan 109 Long

Εργάτης από σπίτι

  • -
  • -
με μια ματιά

Με την υπογραφή της Mercedes, το Citan βάζει γκολ από τα αποδυτήρια στην κατηγορία των μικρών Van

γλυκά
  • Σχεδίαση
  • Πρακτικός χώρος φόρτωσης
  • Οδική συμπεριφορά
  • Λειτουργία Κινητήρα
  • Κατανάλωση
ξινά
  • Λιτή εμφάνιση ταμπλό

Η Mercedes έχει μπει επιθετικά στην κατηγορία των μικρών Van, μεγεθύνοντας το κάτω άκρος της πλούσιας γκάμας των επαγγελματικών της προτάσεων. Το νέο Citan αποτελεί προϊόν στρατηγικής συνεργασίας με τη Renault, εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο τις φιλοδοξίες της Mercedes, ενώ στέκεται επάξια δίπλα στο Sprinter και το Vito στην οικογένεια των ελαφρών επαγγελματικών. Το νέο Citan αποτελεί ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό παίκτη της κατηγορίας, ο οποίος πριμοδοτείται αναμφίβολα από την παραδοσιακή δύναμη που προασπίζει το αστέρι της Mercedes στα μάτια κάθε επαγγελματία, που ψάχνει έναν αξιόπιστο τετράτροχο εργάτη.

Ικανό σε όλα

Το νέο επαγγελματικό της Mercedes είναι διαθέσιμο σε τρεις εκδόσεις αμαξώματος με το μήκος να μεταβάλλεται σε καθεμία. Η Compact ξεκινά κάτω από τα 4 μέτρα (3.937 mm), η  Long φτάνεια στα 4.321 mm και η Extra Long διαθέτει 4.705 mm μήκους. Αντίστοιχα διαφέρει το μεταξόνιο (2.313 mm - 2.697 mm – 3.081 mm), αλλά και οι χωρητικότητες στο χώρο φόρτωσης με μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 800 κιλών (2.4 m³ – 3.1 m³ – 3.8 m³), ενώ παραλλαγές με έξτρα θέσεις επιβατών είναι οι εκδόσεις Crew Bus. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την έκδοση Long, η οποία προσφέρει άνετη πρόσβαση στον μεγάλο χώρο φόρτωσης  (760 kg) με την πλαϊνή συρόμενη δεξιά πόρτα, προσφέροντας παράλληλα ευελιξία σε αστικό περιβάλλον. Ο χώρος φόρτωσης είναι επενδεδυμένος με σκληρό πλαστικό, διαθέτει μεγάλο άνοιγμα μεταξύ των πίσω θόλων, ενώ το σταθερό χώρισμα της καμπίνας των επιβατών, με το χώρο φόρτωσης ενισχύει την ασφάλεια οδηγού και συνοδηγού. Βέβαια, για όποιον επιθυμεί, υπάρχει και έκδοση με αναδιπλούμενο κάθισμα. 

Η άνεση και η πρακτικότητα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της καμπίνας του νέου Citan, το οποίο προασπίζει την άνεση του επαγγελματία οδηγού και προσπαθεί με αξιόπιστες και απλές λύσεις να διευκολύνει την καθημερινότητα του. Οι λιτές γραμμές στο εσωτερικό και τα ποιοτικά υλικά, δίνουν θετικό αντίτιμο στο μάτι του αυστηρού επαγγελματία, δείχνοντας αντοχή στη σκληρή χρήση και το πέρασμα του χρόνου. Η έμφαση στη λειτουργικότητα είναι εμφανής στο εσωτερικό και εξασφαλίζεται από μια σειρά από χώρους για μικροαντικείμενα. Ο εξοπλισμός σε γενικές γραμμές είναι πλούσιος για τα μέτρα της κατηγορίας, διαθέτοντας έως και 6 αερόσακους, στάνταρ ESP και το πακέτο BlueEFFICIENCY που περιλαμβάνει τη λειτουργία ECO Start&Stop καθώς και την ανάκτηση ενέργειας κατά το φρενάρισμα.

Μοτέρ διαμάντι

Ο κινητήρας της diesel έκδοση 109 CDI long της δοκιμής μας, είναι ο 1,5 λίτρων, ο οποίος προέρχεται απευθείας από το «οπλοστάσιο» του Γάλλου συμμάχου της Mercedes. Με απόδοση 90 ίππων και 200 Nm ροπής, ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες του πολυτάλαντου Citan, σε κάθε αποστολή μεταφοράς ή μετακίνησης. Ελαστικός και γραμμικός σε απόδοση, ο diesel κινητήρας, συνεργάζεται άριστα με το θετικό 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο, ξεχωρίζοντας και για την «ησυχία» που εξασφαλίζει στην καμπίνα των επιβατών. Σε μικτή χρήση καταναλώνει κοντά στα 5,0 – 5,5 lt/100km, νούμερα που μπορούν να πέσουν κατά 10-15% στο οικονομικό ταξίδι. Ευθύβολο, άνετο, με εξαιρετική κύλιση και με πλήρη επιβατική αίσθηση το Citan, εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τον πολύπλευρο χαρακτήρα που υπόσχεται στο δρόμο. Η πλούσια ροπή του diesel κινητήρα, βοηθά σημαντικά σε αστικό τέμπο, εξασφαλίζοντας παράλληλα ήσυχο και οικονομικό ταξίδι, όταν αυτό απαιτηθεί. Το στάνταρ ESP και τα καλά σε αίσθηση φρένα, δίνουν επιπλέον κίνητρα για να περνάς όμορφα τη μέρα σου, πίσω από το τιμόνι του Citan.

Δείτε τον τιμοκατάλογο των ελαφρών επαγγελματικών Mercedes

citan long 109

συμπέρασμα

Ολοκληρωμένο μικρό επαγγελματικό Van, το οποίο εκτός από τις ικανότητες του σε όλους τους τομείς, ενισχύεται σημαντικά από το brand της Mercedes. Πατώντας εύστοχα στην συνεργασία με τη Renault, το Citan αποτελεί το «alter ego» του Renault Kangoo, αποτελώντας σε κάθε περίπτωση μια ιδανική λύση για τον σύγχρονο επαγγελματία. Ο λογικός τιμοκατάλογος και ο οικονομικός diesel κινητήρας των 1,5 λίτρων, ενισχύουν το ενδιαφέρον γύρω από το μικρό Citan, το οποίο προσφέρει ικανοποιητικές επιδόσεις και αξιοπρόσεκτη οικονομία καυσίμου. Η τιμή της έκδοσης 109 Long με τον κινητήρα diesel των 90 ίππων, ξεκινά με απόσυρση από τα 17.530 ευρώ (αρχική τιμή 18.119 ευρώ)

VIDEOS

New 2012 Mercedes-Benz Citan

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...