Τι είναι το κιβώτιο CVT;

Μία συνηθισμένη επιλογή των Κατασκευαστών στη σημερινή υβριδική εποχή

  • -
  • -

Τα κιβώτια συνεχούς μεταβαλλόμενης σχέσης δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Τη δεκαετία του ’90 αρκετές εταιρείες επέλεξαν τον συγκεκριμένο τρόπο μετάδοσης, λόγω των πλεονεκτημάτων άνεσης και οικονομίας που προσέφεραν.

Πρακτικά, τα κιβώτια CVT (Continuously Variable Transmission) σε αντίθεση με τα παραδοσιακά κιβώτια ταχυτήτων, προσφέρουν συνεχώς μεταβαλλόμενη σχέση μετάδοσης. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως ο ηλεκτρονικός έλεγχος μπορεί ανά πάσα στιγμή να δίνει τη βέλτιστη ισορροπία επιτάχυνσης-οικονομίας καυσίμου, ανάλογα με την θέση του πεντάλ του γκαζιού. Ειδικότερα στην υλοποίηση των υβριδικών αυτοκινήτων, το κιβώτιο CVT μπορεί να εκμεταλλεύεται και την πολύ υψηλή ροπή του ηλεκτροκινητήρα από τις χαμηλές rpm, ώστε να μειώνονται περαιτέρω οι απαιτήσεις σε καύσιμο.

Αυτό αποτελεί και το σημαντικότερο πλεονέκτημα του κιβωτίου συνεχούς μεταβαλλόμενης σχέσης μετάδοσης. Βέβαια, το μειονέκτημα του εντοπίζεται στον τρόπο λειτουργίας, o οποίοw συνοδεύεται από υψηλό επίπεδο θορύβου κατά τη διάρκεια της επιτάχυνσης, αφού το κιβώτιο στέλνει τις στροφές του κινητήρα ψηλά και τις διατηρεί εκεί, αλλάζοντας μόνο σχέση μετάδοσης.

Έχεις άγνωστη λέξη; Ψάξε την στο γλωσσάρι του GOCAR πατώντας εδώ

Αλλιώς, στείλε την απορία σου στο editors@gocar.gr και θα σου απαντήσουμε.


ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...