Tι είναι το σύστημα διατήρησης λωρίδας;

Ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης

  • -
  • -

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει συμβάλλει δραστικά στην αύξηση της ασφάλειας των αυτοκινήτων. Ηλεκτρονικά συστήματα συμβάλλουν σήμερα στην αποφυγή ατυχημάτων και αποτελούν «φύλακα άγγελο» για τον οδηγό και τους επιβάτες των αυτοκινήτων.
Έρευνες αναφέρουν ότι περισσότερο από το 14% των ατυχημάτων που εμπεριέχουν και τραυματισμό προκαλούνται εξαιτίας της ακούσιας φυγής του αυτοκινήτου από τη λωρίδα κυκλοφορίας. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, υπάρχουν μία σειρά από συστήματα ασφαλείας που αποτρέπουν ή προειδοποιούν το όχημα σε περίπτωση ακούσιας αλλαγής πορείας.

Ένα από αυτά είναι το Lane Assist, το οποίο παρακολουθεί διαρκώς την πορεία του αυτοκινήτου και σε περίπτωση που αναγνωρίσει ότι ξεφεύγει από τη λωρίδα κυκλοφορίας χωρίς τη θέληση του οδηγού διορθώνει το τιμόνι. Αν ο οδηγός θέλει να παρακάμψει αυτή τη διόρθωση, αρκεί να ασκήσει μεγαλύτερη δύναμη στο σύστημα διεύθυνσης.

Υπάρχουν συστήματα, το οποίο δεν επεμβαίνουν αλλά λειτουργούν προειδοποιητικά, όπως το Lane Departure Warning. Σε αυτή την περίπτωση το σύστημα χρησιμοποιεί ψηφιακή κάμερα, η οποία ανιχνεύει τη διαγράμμιση των λωρίδων κυκλοφορίας και αν αλλάξει η τροχιά χωρίς τη χρησιμοποίηση του φλας, προειδοποιεί με ένα ηχητικό σήμα.

Ακόμα πιο εξελιγμένα είναι συστήματα όπως το Lane Keeping Alert, το οποίο παρακολουθεί συνεχώς τη θέση του οχήματος σε σχέση με τις σημάνσεις του δρόμου. Αν το όχημα ξεφύγει προς την άκρη της λωρίδας και το σύστημα δεν ανιχνεύσει εμφανή ελιγμό αλλαγής λωρίδας ή χρήση των φλας, ενεργοποιείται προειδοποιητικός κραδασμός στο τιμόνι. Ταυτόχρονα εμφανίζεται ένα εικονίδιο στο ταμπλό. Το σύστημα απενεργοποιείται σε ταχύτητες κάτω των 60 km/h επομένως δεν παρεμβαίνει σε αστικές συνθήκες.

Έχεις άγνωστη λέξη; Ψάξε την στο γλωσσάρι του GOCAR πατώντας εδώ

Αλλιώς, στείλε την απορία σου στο editors@gocar.gr και θα σου απαντήσουμε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...