Mercedes – Automated Driving

Ενεργητική ασφάλεια του αύριο

  • -
  • -

Η Mercedes, γνωστή για τις καινοτομίες στην ενεργητική και παθητική ασφάλεια των μοντέλων της, παρουσίασε μια νέα τεχνολογικά προηγμένη μέθοδο για την εξέλιξη των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας της. Ιστορικά η εξέλιξη των συστημάτων ασφαλείας της Mercedes ξεκίνησε από το σύστημα ABS και το σύστημα ευστάθειας ESP, έχοντας φτάσει σήμερα σε συστήματα που αφορούν  την επιτήρηση των τυφλών γωνιών, την επαγρύπνηση του οδηγού και την νυχτερινή οδήγηση. Όλα τα παραπάνω μαζί με τα συστήματα παθητικής ασφάλειας, προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες σύγκρουσης ή να μειώσουν τις απώλειες αν αυτή αποδειχτεί αναπόφευκτη.

Με στόχο την δημιουργία οδηγικών συνθηκών και καταστάσεων που δύσκολα μπορεί να προσομοιώσει ένας οδηγός δοκιμών, το ‘Automated Driving’ στηρίζεται πάνω στην ύπαρξη ενός αυτόματου πιλότου. Οι δυνατότητες που προσφέρει ο αυτόματος πιλότος αφορούν κυρίως την προσομοίωση ιδιαίτερα επικίνδυνων καταστάσεων, σε πίστες δοκιμών, χωρίς παράλληλα να διατρέχει τον κίνδυνο κάποιος άνθρωπος. Τα αυτοκίνητα δοκιμών είναι εξοπλισμένα με ειδικά ρομπότικά συστήματα, τα οποία μέσω ενός κέντρου ελέγχου, μπορούν να οδηγούν, να επιταχύνουν και να επιβραδύνουν το όχημα με οποιονδήποτε ρυθμό.  Για την σωστή ρύθμιση των συστημάτων ασφαλείας και την εύρυθμη ενεργοποίηση τους, απαιτείται η προσομοίωση οριακών καταστάσεων, παρόμοιες με αυτές που ουσιαστικά καλούνται να διαχειριστούν αποτελεσματικά στην πραγματική οδήγηση. Η ακρίβεια που προσφέρει ο αυτόματος πιλότος στους χειρισμούς δύσκολων ελιγμών και το φρενάρισμα, σε σχέση με την οδηγική τεχνική κάποιου οδηγού-δοκιμαστή, αποδεικνύεται ιδανική για την σωστότερη ρύθμιση του λογισμικού ενός συστήματος ενεργητικής ασφάλειας. Τα στοιχεία που συλλέγουν οι μηχανικοί με τη βοήθεια του αυτόματου πιλότου, είναι ιδιαιτέρως αναλυτικά, όσον αφορά τις αντιδράσεις της δυναμικής του οχήματος και την πληθώρα πιστής επανάληψης των απαιτητικών καταστάσεων.

Η Mercedes είναι από τις πρώτες εταιρείες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία  ‘Automated Driving’, προσομοιάζοντας ιδανικά ιδιαίτερα πολύπλοκες, από πλευράς μεταβλητών παραγόντων συνθήκες που διαδραματίζονται όμως συχνά σε δημόσιους δρόμους. Η πληθώρα των στοιχείων και μετρήσεων που συλλέγεται, βοηθούν άμεσα στην βελτιστοποίηση των ηλεκτρικών συστημάτων ασφαλείας και την εξέλιξη των μελλοντικών, προς όφελος πάντα της ανθρώπινης ζωής.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...