Honda Eco Assist

Σε ωθεί να πας… οικολογικά

  • -
  • -

Είναι απλώς ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι εντυπώσεων που συνοδεύει την τεχνολογία Integrated Motor Assist (ΙΜΑ) της Honda στα υβριδικά Insight και CR-Z; Ή τελικά είναι αυτό που υπόσχεται, ένα σύστημα που σε βοηθά να οδηγήσεις περισσότερο οικονομικά και οικολογικά;

Η Honda λέει πως, στην περίπτωση του CR-Z, ακολουθώντας τις φωτεινές ενδείξεις του 3-Mode Drive System, σε συνδυασμό με τις συμβουλές της λειτουργίας του Eco Assist, ο οδηγός μπορεί να βελτιώσει την κατανάλωση μέχρι και 10%!

3-Mode Drive System

Για να κατανοήσουμε πλήρως το σύστημα Eco Assist, πρέπει να αναφερθούμε και στο σύστημα τριών προγραμμάτων οδήγησης του CR-Z, το 3-Mode Drive System, μέσω του οποίου ο οδηγός ρυθμίζει την απόκριση του γκαζιού, του τιμονιού, του χρόνου του ρελαντί, του ελέγχου του κλιματισμού και του βαθμού υποβοήθησης που παρέχει το σύστημα ΙΜΑ. Αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός επιλέγει μεταξύ της μεγιστοποίησης της απόλαυσης ή της οικονομίας ή μίας ισορροπίας μεταξύ των δύο.

Η επιλογή των τριών προγραμμάτων γίνεται από ισάριθμους διακόπτες αριστερά του τιμονιού: SPORT, NORMAL και ECON. Το SPORT mode κάνει πιο ζωηρή την απόκριση του γκαζιού, μεταβάλλει τη συμπεριφορά του υβριδικού συστήματος ΙΜΑ για να προσφέρει περισσότερη υποβοήθηση από τον ηλεκτροκινητήρα (άρα και καλύτερες επιδόσεις) και μειώνει την ηλεκτρική υποβοήθηση του συστήματος διεύθυνσης.

Το ECON mode δίνει προτεραιότητα στην οικονομία καυσίμου: μειώνει την ευαισθησία του γκαζιού, αλλάζει τη χαρτογράφηση του κινητήρα, περιορίζει τη λειτουργία του κλιματισμού και επαναπροσδιορίζεται τη λειτουργία του υβριδικού συστήματος. Για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις υπάρχειτο NORMAL mode, που προσφέρει μία ισορροπία επιδόσεων, οικονομίας καυσίμων και εκπομπών ρύπων.

Ο φωτισμός του ταχύμετρου στο CR-Z καθοδηγεί τον οδηγό για πιο οικονομική και οικολογική οδήγηση. Στο NORMAL mode το ταχύμετρο γίνεται μπλε. Στο ECON mode είναι επίσης μπλε και γίνεται πράσινο στην οικονομική-οικολογική οδήγηση, ενώ παράλληλα ανάβει ένα πράσινο λουλούδι. Όταν όμως το ταχύμετρο γίνεται κόκκινο, σημαίνει πως είναι επιλεγμένο το SPORT mode.

Ένα ακόμη στοιχείο του 3-Mode Drive System είναι η φωτεινή ένδειξη επιλογής της σωστής ταχύτητας (Shift Indicator Light - SIL) που προτρέπει τον οδηγό για τα καλύτερα σημεία ανεβάσματος ή κατεβάσματος σχέσης με γνώμονα τη μέγιστη οικονομία.

Eco Assist

Με επιλεγμένο το ECON mode, το Eco Assist καθοδηγεί τον οδηγό έτσι ώστε  να επιτύχει υψηλή οικονομία καυσίμου και ελαχιστοποίηση των βλαβερών ρύπων. Το σύστημα έχει δύο βασικά στοιχεία: την ένδειξη ”eco drive bar” στην Οθόνη Πολλαπλών Πληροφοριών (Multi Information Display - MID) και το ”όργανο περιβάλλοντος”, το χρωματικό φόντο δηλαδή πίσω από το ψηφιακό ταχύμετρο. Αμφότερα τα όργανα είναι συγχρονισμένα ώστε να δίνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κατανάλωση καυσίμου και να καθοδηγούν για αλλαγή του οδηγικού στυλ.

Η ”eco guide bar” στην MID είναι μία μπάρα που κινείται πάνω σε μια οριζόντια γραμμή. Όσο η μπάρα παραμένει στο κέντρο, τόσο η οδήγηση είναι οικονομική και οικολογική. Στην ομαλή επιτάχυνση η μπάρα μετακινείται ελαφρώς δεξιά, ενώ στο μαλακό φρενάρισμα ελαφρώς αριστερά. Σε αυτές τις συνθήκες το ”όργανο περιβάλλοντος” γίνεται πράσινο, απόδειξη της green οδήγησης.

Σε περίπτωση απότομης επιτάχυνσης ή σε μέτριο φρενάρισμα, η μπάρα μετακινείται προς τα άκρα της γραμμής, κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου και περισσότερες εκπομπές. Ταυτόχρονα, το ”όργανο περιβάλλοντος” γίνεται πράσινο/μπλε.

Στην επιθετική επιτάχυνση ή στο ξαφνικό φρενάρισμα, η μπάρα κινείται αντίστοιχα δεξιά ή αριστερά, αγγίζοντας στις σκιασμένες περιοχές της κλίμακας ως ένδειξη υψηλής κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή το ”όργανο περιβάλλοντος” γίνεται μπλε.

Η οικονομική και οικολογική οδήγηση επιβραβεύεται από ακόμα μία ένδειξη. Πρόκειται για μικρά φύλλα που αναπτύσσονται πάνω από την ”eco guide bar”, δείχνοντας την οικολογική πρόοδο του οδηγού. Με τη συνεχή εμφάνιση φύλλων δημιουργείται ένα λουλούδι, κάτι που συμβαίνει όταν το σύστημα καταγράψει άριστη οικολογική επίδοση.

Δεν θα μπορούσαν βέβαια να απουσιάζουν από τον υπολογιστή ταξιδίου οι ενδείξεις στηγμιαίας και μέσης κατανάλωσης βενζίνης, οι οποίες εμφανίζονται πατώντας το μπουτόν Info στο τιμόνι και σκρολάροντας μέσα από τις ενδείξεις της MID. Εκεί οι οδηγοί μπορούν όχι μόνο να παρακολουθούν την κατανάλωση καυσίμου του εκάστοτε ταξιδιού, αλλά και την καταγεγραμμένη μέση οικονομία καυσίμου των τριών τελευταίων ταξιδιών.

Eco Scoring

Κάθε φορά που τελειώσει μια διαδρομή, μόλις σβήσει ο κινητήρας, η ένδειξη ”eco guide” στη MID αλλάζει σε ”eco score”, με τα φύλλα στην κορυφή να αναφέρουν τις επιδόσεις του οδηγού στην τελευταία οδήγηση, ενώ η μπάρα και τα σύμβολα στο κάτω μέρος της οθόνης δείχνουν το συνολικό σκορ. Αυτό εμφανίζεται σε τρία στάδια, με το πλήρως αναπτυγμένο φυτό και το λουλούδι δεξιά της μπάρας να συμβολίζουν το καλύτερο σκορ.

Αν το στάδιο του οδηγού έχει βελτιωθεί, εμφανίζεται ένα σύμβολο αναγνώρισης με δάφνες. Στο τέλος του τρίτου σταδίου, ένα σύμβολο τροπαίου εμφανίζεται υποδηλώνοντας αισθητή πρόοδο. Αντίθετα, αν το οδηγικό στυλ χειροτερέψει και το συνολικό σκορ μειωθεί, τότε εμφανίζεται το σύμβολο ενός μαραμένου φυτού. Γι’ αυτό, οδηγοί των απανταχού Insight και CR-Z, φροντίστε με την οδήγησή σας να γεμίζετε τον πίνακα οργάνων σας με πράσινο χρώμα, φτερά και λουλούδια.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη λειτουργία του Eco Assist.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...