Σκόρπια καρέ από την Πορτογαλία

Με τη ματιά ενός rally photographer

  • -
  • -

Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που εσύ περιμένεις το ξυπνητήρι να χτυπήσει, και όχι αυτό εσένα να το κλείσεις!  Στη συνέχεια, βαλίτσες, φωτογραφικός εξοπλισμός, αεροδρόμια,  check in, έλεγχοι γυρνούν συνεχώς στο μυαλό σου, μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου...Vodafone Rally de Portugal η επίσημη ονομασία!

Όταν κανείς, περισσότερο η λιγότερο μυημένος στα του WRC, ακούει τον παραπάνω τίτλο, σίγουρα θα του έρχονται στο μυαλό εικόνες του παρελθόντος, με τον κόσμο στη μέση του δρόμου, να περιμένει τα αγωνιστικά να προσγειωθούν λίγα μέτρα μπροστά του, αμέσως μετά το πασίγνωστο άλμα της ειδικής Fafe! Not any more...

Αφενός πλέον ο αγώνας έχει μεταφερθεί στα νότια της χώρας (και άρα Fafe πλέον δεν υπάρχει) και αφετέρου οι κανόνες ασφαλείας έχουν πλέον αλλάξει, με τους Πορτογάλους να είναι αυτοί που ίσως έχουν πάρει περισσότερο από τον καθένα στα σοβαρά αυτή την αλλαγή! Το “δεν σε αφήνουν ούτε να αναπνεύσεις” ίσως να μην είναι υπερβολή, όχι μόνο για τους θεατές, αλλά ακόμα και για επαγγελματίες φωτογράφους και εικονολήπτες!

Παρ’ όλα αυτά οι Πορτογάλοι συνεχίζουν να ζουν με πάθος τον αγώνα τους. Συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις (τελετές έναρξης και τερματισμού, autograph sessions, υπερειδική  στη Λισσαβόνα) και είναι πάντα φιλόξενοι και εξυπηρετικοί με τους επισκέπτες! Για τις ειδικές βέβαια δεν χρειάζεται να πει κανείς κάτι περισσότερο...Χιλιάδες κόσμου παντού, κάνουν τη ζωή ενός φωτογράφου ευκολότερη με την “πολύχρωμη” παρουσία τους...

Χρόνος για ύπνο υπάρχει ελάχιστος (όπως σε κάθε αγώνα του WRC), τρέξιμο, ωράρια που πρέπει να τηρηθούν, πολλά χιλιόμετρα περπάτημα για να βρεις το ιδανικό σημείο, αυτό που θα σε κάνει να ξεχάσεις την κούραση που προκαλούν όλα τα παραπάνω... Και όταν όλα αυτά τελειώσουν, αρχίζεις τη “δουλειά γραφείου” σε κάποιο press room, στο κρεβάτι του ξενοδοχείου ή ακόμα και σε ένα παγκάκι ή στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου καθοδόν για την επόμενη ειδική!

Μην αναρωτιέστε γιατί δεν αναφέρω τίποτα για αγωνιστικά θέματα, αποτελέσματα ειδικών και τελική κατάταξη...Αυτά απλά δεν σε ενδιαφέρουν και δεν έχεις και χρόνο να τα παρακολουθήσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα... Άλλωστε δεν νομίζω να ξαφνιαστεί κανείς, αν ακούσει ότι Seb ήταν και πάλι ο νικητής!!!


Υ.Γ: Αν ο δρόμος σας φέρει ποτέ να παρακολουθείτε τον αγώνα της Πορτογαλίας, φροντίστε να είστε γνώστες από νωρίς, σε ότι αφορά ωράρια, κοπάνες ειδικών κλπ. Και κυρίως προετοιμασμένοι για αρκετό περπάτημα!

Υ.Γ: Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε μια Beef Stake Marina συνοδεία τηγανητού αυγού στη μαρίνα της Vilamoura (στο κέντρο του αγώνα)!

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...