Επικοινωνιακά κόλπα στην F1

Άρθρο του Mark Gallagher

  • -
  • -

Η Red Bull κυριάρχησε την περασμένη Κυριακή. Πολύ γρήγορη, με μια εντυπωσιακή εκκίνηση και τέλεια ελεγχόμενο τερματισμό, κάτι που τους έφερε στην κορυφή του κόσμου.

 

Αρκετά όμως με τον Felix Baumgartner.

 

Στην Νότια Κορέα τώρα, ένας άλλος «πιλότος» της Red Bull, ο Sebastian Vettel, έδειξε στον Fernando Alonso και στην Ferrari ότι ο Adrian Newey και η ομάδα σχεδιασμού του στην Red Bull Racing δεν έχουν χάσει την ικανότητά τους να παράγουν το ταχύτερο μονοθέσιο στον κόσμο. Μπορεί να τους πήρε μισή σαιζόν να ανακάμψουν από την απαγόρευση του blown diffuser, αλλά έχουν βρει τα πατήματά τους στους τελευταίους αγώνες και δείχνουν να έχουν πάρει τον έλεγχο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, με τον 3ο τίτλο να πλησιάζει.

 

Με έκπληξη κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο Vettel θα πάει στην Ferrari το 2014. Οι φήμες φυσικά δεν είναι νέο στοιχείο στην F1. Αλλά το BBC στην Μ. Βρετανία δεν είναι γνωστό ότι ασχολείται με φήμες και δημοσιογράφοι σαν τον Andrew Benson δεν θα είχαν γράψει μια ιστορία χωρίς να ελέγξουν πρώτα την ορθότητά της.

 

Όπως περιμέναμε ο Christian Horner είπε ότι η ιστορία είναι για τα σκουπίδια, και η Ferrari προσπάθησε να την μειώσει, αλλά όχι πλήρως. Κάτι παίζει εδώ.

 

Αυτό δημιουργεί ένα ερώτημα. Γιατί θα ήθελε να φύγει ο Vettel από μια ομάδα η οποία του έφερε δυο πρωταθλήματα και δείχνει ότι θα του φέρει και ένα τρίτο; Γιατί θα ήθελε να τελειώσει μια σχέση με την Red Bull η οποία τον υποστήριξε από την στιγμή που ήταν ένα νέο παιδί;

 

Η απάντηση είναι αντικείμενο εικασίας. Μπορεί να θέλει απλά, όπως ο Lewis Hamilton, μια αλλαγή σκηνής, και η πρόκληση της Ferrari είναι μεγάλη. Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι πιο δραματικοί. Εάν ο Vettel ήξερε ότι ο Adrian Newey θα πήγαινε για σύνταξη, ή θα πήγαινε σε άλλη ομάδα, αυτό θα μπορούσε να τον επηρεάσει. Μια ακόμα θα μπορούσε να ήταν η πιθανότητα να εγκαταλείψει η Red Bull την F1 μετά από μια σχεδόν 10ετία επιτυχιών.

 

Κατά την γνώμη μου όμως, το τάιμινγκ είναι ο βασικός λόγος της εμφάνισής της. Η Ferrari, με την πλάτη στον τοίχο, έχει να αντιμετωπίσει άλλη πιθανή ήττα τελευταίας στιγμής με τον Vettel να αντιμετωπίζει τον Alonso, και μπορεί να ευθύνεται για την ιστορία σχεδιασμένη για να διαταράξει την  αρμονία της Red Bull Racing.  Μια μικρή παραπληροφόρηση, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ακόμα και στις δυνατότερες ομάδες.

 

Το δεδομένο είναι ότι ο Vettel και η Red Bull Racing είναι τώρα στην pole position για το πρωτάθλημα οδηγών και κατασκευαστών του 2012. Η McLaren έχασε πολύ χώρο μετά από συνδυασμό ανεξήγητων θεμάτων αξιοπιστίας και της σαπουνόπερας στο θέμα του Hamilton ο οποίος έχασε την αυτοσυγκέντρωσή του και την πολύτιμο χρόνο διαχείρισης.

 

Η Ferrari με ένα μονοθέσιο που κατέχει αξιοπιστία, αλλά δεν έχει ρυθμό, αντιμετωπίζει μια απίστευτη πρόκληση εάν θέλει να δώσει στον Alonso την δυνατότητα να παλέψει για το πρωτάθλημα. Για τον λόγο αυτό η ομάδα από το Maranello δεν θα σπαταλήσει πολύ χρόνο για τις ιστορίες για τι ποιος θα οδηγήσει σε δυο χρόνια για αυτή. Ο στόχος που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι αυτό που θα πρέπει να τους απασχολεί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...