Η περίπτωση του Pastor Maldonado

Ο Mark Gallagher μας εξηγεί γιατί η Σιγκαπούρη είναι σημείο αναφοράς

  • -
  • -

Η πρώτη σειρά που κατέλαβε ο Pastor Maldonado στα προκριματικά και ένας αγώνας ο οποίος θα μπορούσε να τον φέρει στους 4 πρώτους, ήταν ανάμεσα στα σημαντικότερα σημεία του τριημέρου στην Σιγκαπούρη. Ο οδηγός από την Βενεζουέλα υπενθύμισε σε όλους τις πραγματικές του ικανότητες.

 

Ο Maldonado έχει ταλέντο. Το απέδειξε πριν πάει καν στην F1, κερδίζοντας σε πρωταθλήματα όπως αυτό του GP2, και κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει την εντυπωσιακή του νίκη στην Ισπανία φέτος όταν μετέτρεψε την pole position σε νίκη, με τον Fernando Alonso κολλημένο πίσω του.

 

Όπως όλοι οι άνθρωποι, παρόλα αυτά, εστιάζω την προσοχή μου την στιγμή που γίνονται τα λάθη από πλευράς Maldonado, ειδικά την μεγάλη επιθετικότητα η οποία τον κάνει να συμπεριφέρεται με «απαράδεκτο» τρόπο. Απλά ρωτήστε τον Sergio Perez ή τον Lewis Hamilton.

 

Το ατύχημά του στην Αυστραλία, όταν πίεζε πάρα πολύ πίσω από τον Alonso στο τέλος του αγώνα και η «άχρηστη» επαφή που είχε με τον Hamilton στην Valencia, κόστισε σε αυτόν και στην Williams από ένα δυνατό αποτέλεσμα.

 

Η αμφισβήτηση δεν είναι κάτι νέο για τον Maldonado. Το 2005 πήρε μια ποινή 4 αγωνιστικών στα World Series by Renault για το γεγονός ότι δεν άφησε γκάζι σε σημείο που είχε γίνει ατύχημα στο Monaco, χτυπώντας και τραυματίζοντας κάποιον από τους ανθρώπους της πίστας. Και στην F1 ήταν στις επικεφαλίδες των νέων για τους λάθος λόγους.

 

Ερχόμενος όμως στην Σιγκαπούρη, ο Maldonado επιβεβαίωσε ότι επέλεγε ένα νέο δρόμο. Ακόμα και πριν την Monza είχε βάλει την νέα του φιλοσοφία στο κράνος «Λιγότερα μπλεξίματα, περισσότερη ταχύτητα»

 

 

Και τήρησε την υπόσχεσή του. Στην Σιγκαπούρη η πίστα είναι απαιτητική, ζητάει την ακρίβεια μιας πίστας δρόμου η οποία δεν δίνει αφήνει περιθώρια σε λάθος, και ζητά αφοσίωση από τον οδηγό και στις 23 στροφές της. Όταν ο Hamilton έπαιρνε την pole με 1:46.362 o Alonso έλεγε ότι ήταν «σε άλλο πλανήτη». Ο Maldonado ήταν 0.44δευτ πιο αργός από τον Hamilton σε μια πίστα 5χλμ και 1 δέκατο πιο γρήγορος από τον Vettel. Στο μυαλό μου ο Maldonado τοποθετείται στον ίδιο πλανήτη με τους δυο μεγάλους παγκόσμιους πρωταθλητές.

 

Προετοιμαζόμενος για τον αγώνα, όπως και πολλοί σχολιαστές της τηλεόρασης, αναρωτιόμασταν εάν ο Maldonado θα έβγαινε καθαρός στην εκκίνηση. Έκανε μια καθαρή εκκίνηση, πολύ προσεκτικά, επιτρέποντας στους Vettel και Button να περάσουν. Από και και πέρα είχε ένα πολύ καλό ρυθμό μέχρι να εμφανιστεί το πρόβλημα στα υδραυλικά συστήματα της Williams. Αυτό ήταν ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα.

 

Δυο ακόμα σημεία για την σαιζόν που κάνει ο Pastor Maldonado. Το πρώτο είναι ότι η Williams-Renault FW34 είναι ένα πολύ εντυπωσιακό μονοθέσιο και η ομάδα θα έπρεπε να ήταν πιο ψηλά στο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Αυτό το μονοθέσιο θα έπρεπε να κερδίσει 2 ή 3 αγώνες μέχρι στιγμής,

 

Το δεύτερο είναι ότι η απόδοση του Maldonado, και οι δυνατότητες της FW34, φέρνουν σε ερωτηματικό την ικανότητα του Bruno Senna να βρίσκεται σε τοπ επίπεδο. Δεν είχε καλή σαιζόν και η Σιγκαπούρη έδειξε το γιατί. Οι ομάδες δεν παίρνουν τους οδηγούς για να συγκρούονται, και παρόλο που τα ατυχήματα είναι αναπόφευκτα που και που, το τριήμερο του Bruno είχε πολλές επαφές με τις μπαριέρες. Κατέστρεψε τα ελεύθερα της Παρασκευής, το ίδιο και τα προκριματικά. Με τον Maldonado 2ο , o Senna ήταν 17ος αδυνατώντας να κάνει γρήγορο γύρο στο Q2. 

 

Η Σιγκαπούρη μπορεί να ήταν κρίσιμο σημείο και για τους δυο. Για τον οδηγό από την Βενεζουέλα ήταν ένα θετικό σημείο για την εξέλιξη της καριέρας του κατι το οποίο θα το θυμούνται για τους σωστούς λόγους, ενώ για τον Βραζιλιάνο το τριήμερο θα δεν θα τον βοηθήσει πολύ για να κρατήσει τα όνειρά του για μια θέση το 2013.

 

Ο Mark Gallagher έχει περάσει απο τις θέσεις του επικεφαλής της Cosworth F1 Business Unit, επικεφαλής των Commercial Affairs στην Jaguar / Red Bull Racing και Marketing Director της Jordan Grand. Δίνει διαλέξεις ανά τον κόσμο με θέμα τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ενώ σχολιάζει τους αγώνες για το ESPNStarSportsF1, έχει την δική του ομάδα στο GP3 (StatusGP) και στις 24 ώρες του LeMans.



ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...