In Μemoriam: Group B Rally Cars

Κατασκευές μιας άλλης εποχής

  • -
  • -

Μπορεί σαν κατηγορία στους αγώνες Rally να υπήρξε για μόλις τέσσερα χρόνια, τα αυτοκίνητα τα οποία συμμετείχαν στην κατηγορία αυτή, άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στους αγώνες. Ακόμη και σήμερα εντυπωσιάζουν με τις επιδόσεις του, με τα πλάνα της εποχής να προκαλούν εντυπωσιακά σχόλια θαυμασμού. Από το 1982 έως το 1986 τα τέρατα του Group B των Audi, Austin Rover, Citroen, Ford, Renault και Peugeot και άλλων κατασκευαστών, ταρακούνησαν με τις επιδόσεις τους τα Rally. Η μάχη μεταξύ των συγκεκριμένων εταιρειών για την κορυφή, οδήγησε τρόπον τινά στη μηχανολογική υπερβολή.

Αυτοκίνητα όπως το Audi Sport Quattro απέδιδαν μέχρι και 450 ίππους, με αμαξώματα φτιαγμένα από συνθετικά υλικά, ζυγίζοντας μόλις 1.200 kg, εξασφαλίζοντας εκρηκτικές επιδόσεις. Ο ήχος των συγκεκριμένων κατασκευών έχει μείνει αξέχαστος για τους θαυμαστές των Rally της εποχής, ενώ οδηγικά οι επιδόσεις που προσέφεραν τα έκαναν έως και επικίνδυνα, για τους αν μη τι άλλο τολμηρούς οδηγούς της εποχής εκείνης.

Δυστυχώς η υπερβολική τους δύναμη και οι επιδόσεις που προσέφεραν, οδήγησαν σε μερικά τρομακτικά ατυχήματα, με θύματα πληρώματα και θεατές, αναγκάζοντας τη FIA να διακόψει άδοξα το 1986 την κατηγορία Group B.

Το video που ακολουθεί δίνει μια μικρή  γεύση της εποχής, όπου τα Group B πρωτοστατούσαν προσφέροντας επιδόσεις και θέαμα, που δύσκολα θα ξαναδούμε στις ειδικές διαδρομές!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...