Ανάλυσέ το : Τι θα γίνει το Σαββατοκύριακο στο Abu Dhabi;

  • -
  • -

Κανονικά έπρεπε να είχαμε μια ανάλυση του τριημέρου της Βραζιλίας, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Ο κόσμος έχει πάρει φωτιά και όλοι θα είμαστε καθηλωμένοι την Κυριακή το μεσημέρι στις οθόνες μας, με τους υπολογιστές δίπλα με τους ζωντανούς χρόνους από το επίσημο site της F1 για να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο αγώνας.

 

Ας ξεκινήσουμε από τους διεκδικητές οι οποίοι είναι τέσσερις, αλλά πρακτικά οι εξής τρείς : Fernando Alonso, Mark Webber και Sebastian Vettel. Υπο ποιες συνθήκες βγαίνει πρωταθλητής ο καθένας; Έχουμε και λέμε:

 

Ο Alonso παίρνει τον τίτλο εάν :

  • Τερματίσει πρώτος ή δεύτερος
  • Τερματίσει τρίτος ή τέταρτος με τον Webber να μην κερδίζει
  • Τερματίσει πέμπτος με κανένα από τους δυο οδηγούς της Red Bull να κερδίζει
  • Τερματίσει έκτος με τον Webber να είναι εκτός της πρώτης δυάδας και τον Vettel να μην κερδίζει
  • Τερματίσει 7ος ή 8ος, τον Webber εκτός τριάδας και τον Vettel να μην κερδίζει
  • Τερματίσει 9ος, τον Webber εκτός τετράδας και τον Vettel εκτός πρώτης δυάδας
  • Τερματίσει 10ος, τον Webber εκτός πεντάδας και τον Vettel εκτός πρώτης δυάδας.
  • Εάν δεν πάρει βαθμό, ο Webber δεν τερματίσει εντός πεντάδας, ο Vettel δεν τερματίσει εντός δυάδας και εάν δεν κερδίσει ούτε ο Hamilton

 

Ο Webber παίρνει τον τίτλο εάν :

 

  • Κερδίσει με τον Alonso τρίτο και κάτω
  • Τερματίσει δεύτερος με τον Alonso 6ο και κάτω και τον Vettel να μην κερδίζει
  • Τερματίσει τρίτος με τον Alonso 7ο και κάτω και τον Vettel να μην κερδίζει
  • Τερματίσει τέταρτος με τον Alonso εκτός οκτάδας και τον Vettel να μην κερδίζει
  • Τερματίσει 5ος με τον Alonso 10ο και κάτω και τον Vettel εκτός δυάδας

 

Ο Vettel παίρνει τον τίτλο εάν :

 

  • Κερδίσει με τον Alonso εκτός τετράδας
  • Τερματίσει 2ος με τον Alonso εκτός οκτάδας και τον Webber 5ο και κάτω

 

O Hamilton παίρνει τον τίτλο εάν κερδίσει, δεν πάρει βαθμό ο Alonso, ο Webber είναι εκτός πεντάδας και ο Vettel εκτός δυάδας.

 

Επειδή μιλάμε για F1 και τα μάτια μας έχουν δει πολλά δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη. Όμως εάν προσπαθήσουμε να βρούμε μια λογική αυτή θα μας έλεγε ότι οι Red Bull Racing θα έχουν το πάνω χέρι και εδώ, θεωρητικά, με τον Vettel να βρίσκεται γενικά σε καλύτερη φόρμα από τον Webber, και τρίτο θα έχουμε τον Alonso.

 

Το περίεργο σημείο στην όλη ιστορία είναι ότι με τον Vettel μπροστά, τον Webber στην 2η θέση και τον Alonso να ακολουθεί ο τίτλος πάει στα χέρια του Alonso. Και εδώ μπαίνει το ερώτημα που ο κόσμος αναρωτιέται. Θα κάνει στην άκρη ο Vettel για να περάσει ο Webber και να πάρει τον τίτλο;

 

Τα πράγματα είναι δύσκολα για τους οδηγούς της Red Bull Racing. Η σχέση τους είναι τεταμένη και ο Webber άρχισε να παίζει στην Βραζιλία το παιχνίδι του, παρόμοιο με αυτό που είχε παίξει ο Alonso το 2006 στους τελευταίους αγώνες με την Renault. Τότε ο Ισπανός είχε «διαμαρτυρηθεί» ότι «νιώθει μόνος του μέσα στην ομάδα» και κέρδισε πόντους και «επιπλέον συμπάθεια» από τους μηχανικούς του. Κατάφερε να συσπειρώσει την ομάδα των μηχανικών του και να πάρει τελικά τον τίτλο.

 

Ο Webber κάνει τώρα κάτι ανάλογο. Προσπαθεί να αντιστρέψει το κλίμα στην ομάδα και να κερδίσει κάποιον από τον κόσμο της. Στο εσωτερικό της Red Bull Racing όλα στρέφονται γύρω από τον Vettel. Ο Webber απλώς το λέει και επίσημα για να το καταλάβουν όλοι. Δεν είναι κάτι το μυστικό. Ξέρετε ποιον έχουν για μάνατζερ τόσο ο Webber όσο και ο Alonso … τον Flavio Briatore. Οπότε αυτά τα κόλπα είναι του “IEK Briatore”.

 

Τι μπορεί να κάνει ο Webber στον τελευταίο αγώνα; Δεν μπορεί να υπολογίζει στην ομάδα του. Ο Mateschitz, το μεγάλο αφεντικό της Red Bull, έχει ξεκαθαρίσει το πώς θα κινηθεί η ομάδα. Καμία εντολή προς τους οδηγούς. Ακόμα και εάν αυτές δοθούν θα υπακούσει ο Vettel; Το μπαλάκι είναι στα χέρια του. Και ο ίδιος όμως έχει δύσκολη δουλειά. Εάν πάρουμε σαν «δεδομένο» ότι αυτή τη στιγμή είναι πιο γρήγορος από τον Webber και θα είναι πρώτος στον αγώνα, θα κάνει στην άκρη και εάν ναι πότε; Στην F1 τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή και μια πιθανή εγκατάλειψη ή εάν ο Alonso πέσει σε χαμηλότερες θέσεις που να τον βγάζουν εκτός διεκδίκησης τότε ο τίτλος θα είναι στα χέρια του Vettel. Εάν αποφασίσει να κάνει στην άκρη για να πάρει τον τίτλο ο Webber και γίνει μετά κάτι στον Alonso δεν θα «χτυπάει το κεφάλι του»; Μην ξεχνάμε ότι οι δυο αυτοί οδηγοί δεν έχουν πάρει τίτλο μέχρι στιγμής και για τον Webber ειδικά θα είναι η τελευταία ευκαιρία. Το σκεπτικό «εάν δεν το πάρουμε φέτος θα το πάρουμε του χρόνου» είναι άτοπο. Κανένας δεν μπορεί να το διασφαλίσει αυτό και μπροστά στο έπαθλο του τίτλου δεν κάνει κανένας πίσω.

 

Από την άλλη ο Webber θα περιμένει να δει τι θα κάνει ο Vettel ή θα πάρει την τύχη στα χέρια του;  Το πιο πιθανό είναι να πάρει την τύχη στα χέρια του, από την στιγμή που δεν πιστεύει ότι θα του χαριστεί τίποτα. Ρωτήσαμε κάποιους ανθρώπους στο Paddock για την εκτίμησή τους για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί ένας τέτοιος αγώνας.

 

Οι απαντήσεις που πήραμε ήταν διφορούμενες. Κάποιοι έλεγαν ότι ο Vettel δεν πρέπει να φερθεί εγωιστικά και να σκεφτεί ποιος τον έχει φέρει στο σημείο να παλεύει για το πρωτάθλημα (η ομάδα του) και να παίξει σαν “team player”. Κάποιοι άλλοι λένε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κάνει στην άκρη γιατί και ο ίδιος μάχεται για το πρωτάθλημα και είδαμε τι έγινε το 2008 όταν ο Felipe Massa την στιγμή που πέρναγε την γραμμή του τερματισμού στην Βραζιλία ήταν πρωταθλητής ενώ 400 μέτρα πίσω από την γραμμή ο Hamilton έκανε το προσπέρασμα στον Glock το οποίο του έδωσε τον τίτλο τότε.

 

Η απάντηση την Κυριακή. Σκεφτείτε όμως και κάτι τελευταίο ... Εάν ο Vettel δώσει τον τίτλο στον Webber ο τίτλος θα χάσει λίγο απο την λάμψη του στα χέρια του Webber. Άλλο να τον κερδίζεις με το σπαθί σου και άλλο να στον χαρίζουν.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...