Dakar 2021: Ο Stephane Peterhansel κατέκτησε την 14η νίκη του!

Επέστρεψε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου μετά από 4 χρόνια

  • -
  • -

Πάνω από 8.000 χιλιόμετρα σε αμμόλοφους, αλλά και πιο ορεινά τοπία μέσα σε 12 ατελείωτες αγωνιστικές ημέρες. Αυτός ήταν ο 43ος γύρος του Dakar Rally και σήμερα έφτασε στο τέλος του, μετά από μία μικρή για τα δεδομένα ειδική, μήκους 200 χιλιομέτρων, η οποία ξεκινούσε από την Yanbu και κατέληγε στην Jeddah.

Στην κατηγορία των αυτοκινήτων το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν σίγουρο από αρκετά νωρίς, με τον βετεράνο Stephane Peterhansel, μαζί με τον συνοδηγό του, Edouard Boulanger, να επικρατούν και να παίρνουν την 14η νίκη του Stephane στο Dakar. Ο 55χρονος Γάλλος κατέκτησε την πρώτη του νίκη αγωνιζόμενος στους δύο τροχούς το 1991, κάτι που επανέλαβε άλλες 5 φορές μέχρι το 1998 (’92, ’93, ’95, ’97, ’98). Μετά ακολούθησαν άλλες 8 νίκες, μαζί με την σημερινή, με αυτοκίνητο (’04, ’05 , ’07, ’12, ’13, ’16, ’17, ’21). Η φετινή μάλιστα είναι η 2η συνεχόμενη για την X-Raid, καθώς πέρυσι είχε κερδίσει με τον κατακτητή της φετινής 3ης θέσης, Carlos Sainz. Σε δηλώσεις του μετά τον τερματισμό είπε: «Η 14η νίκη διακατέχεται ακόμη από το ίδιο συναίσθημα. Όπως έχω πει, το να κερδίζεις το Dakar είναι πάντα πολύ περίπλοκο. Δεν υπάρχουν εύκολες νίκες στο Dakar.»

dakar-2021-peterhansel

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η φετινή νίκη του Peterhansel ήρθε με 4ο διαφορετικό κατασκευαστή, καθώς ο Γάλλος έχει φτάσει στην κορυφή 3 φορές με Mitsubishi, 2 με Mini και 2 με Peugeot.

Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στάθηκαν οι Nasser Al Attiyah- Matthieu Baumel με Toyota Hilux, ενώ κατάφεραν να σημειώσουν σε 5 διαφορετικές ειδικές τον ταχύτερο χρόνο του αγώνα. Οι νικητές του 2019 ήταν διαρκώς στη μάχη για τη νίκη, μέχρι που δύο κλαταρίσματα στην 9η ειδική διαδρομή, «κλείδωσαν» άτυπα το αποτέλεσμα που ήθελε το πλήρωμα των Γάλλων μπροστά. Ο οδηγός από το Qatar τερμάτισε για 5η φορά στην καριέρα του στην 2η θέση. Σε δηλώσεις του είπε: «Παλέψαμε σκληρά καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα, χωρίς λάθη. Φυσικά και είμαι απογοητευμένος, αλλά είμαι και ευγνώμων που καταφέραμε να τερματίσουμε. Είμαι σίγουρος πως θα επιστρέψουμε ισχυρότεροι του χρόνου.»

dakar-2021-attiyah

Την τελευταία θέση στο βάθρο κατέλαβαν οι περσινοί νικητές του αγώνα, Carlos Sainz και Lucas Cruz. Το πλήρωμα του 62χρονου 2-φορές παγκόσμιου πρωταθλητή στο WRC, αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα με κλαταρίσματα, καθώς και με την πλοήγηση, με αποτέλεσμα να μην επαναλάβουν την περσινή τους νίκη. Κατάφεραν όμως να κλείσουν δυναμικά τον αγώνα, σημειώνοντας σήμερα τον ταχύτερο χρόνο. Σε δηλώσεις του ο Ισπανός είπε: «Ένας τερματισμός στο βάθρο είναι πάντα σημαντικός, αλλά δεν μπορώ να είμαι 100% χαρούμενος. Είχαμε την ευκαιρία να παλέψουμε για την νίκη, αλλά κάναμε λάθη στην πλοήγηση και το πληρώσαμε.»

dakar-2021-sainz

Στην 4η θέση τερμάτισαν οι Jakub Pryzgonski-Timo Gottschalk που έκαναν σταθερό αγώνα με το αυτοκίνητο της Overdrive, ενώ πέμπτοι ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους οι Nani Roma-Alex Winocq στην πρεμιέρα του αυτοκινήτου της Prodrive στο Dakar. Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Vladimir Vasilyev-Dmitro Tsyro , Khalid Al Qassimi-Xavier Panseri, Giniel De Villiers-Alex Haro , Martin Prokop-Viktor Chtyka και Cyril Despres-Michael Horn.

bikes

Στις μοτοσικλέτες, η Honda έφτασε σε θριαμβευτικό 1-2, με τον Kevin Benavides να επικρατεί και τον περσινό νικητή, Ricky Brabec, να ακολουθεί. Στην τρίτη θέση, τερμάτισε τελικά ο Sam Sunderland (KTM) που ήταν και ο κορυφαίος αναβάτης της εταιρείας που είχε δημιουργήσει ένα μεγάλο σερί νικών στο Dakar, μέχρι πέρυσι.

quads

Τα Quads φέτος ανήκαν ξεκάθαρα σε αναβάτες που έρχονται από την αριστερή μεριά του Ατλαντικού. Νικητής αναδείχθηκε ο Αργεντινός Manuel Andujar (Yamaha 700), που δεν έκρυψε τη συγκίνησή του στον τερματισμό, ενώ στο βάθρο τον ακολούθησαν ο Χιλιανός Giovanni Enrico (Yamaha Raptor 700) και ο Αμερικανός Pablo Copetti (Yamaha Raptor).

trucks

Στα φορτηγά, η Kamaz πέτυχε το 1-2-3 με ισάριθμα ρωσικά πληρώματα στα πηδάλια των Kamaz 43509. Η νίκη πέρασε στα χέρια των Sotnikov-Akhmadeev-Akhmetzianov, με την τριάδα να ολοκληρώνουν οι Shibalov-Nikitin-Tatarinov και Μardeev-Svistunov-Galiautdinov.

lightweight

Στα ελαφρά οχήματα οι Chaleco Lopez Contardo-Juan Pablo Vinagre πήραν την νίκη με τους Austin Jones-Gustavo Gugelmin να ακολουθούν στην 2η θέση και τους Aron Domzala-Maciej Marton να συμπληρώνουν το βάθρο.

Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα του αγώνα.

Ο αγώνας μπορεί να έληξε, αλλά για ακόμη μία φορά έδειξε τα δόντια του, καθώς ο Γάλλος μοτοσικλετιστής Pierre Cherpin, που είχε τραυματιστεί σοβαρά έπειτα από πτώση στην 7η ειδική διαδρομή του Dakar, δεν τα κατάφερε και απεβίωσε κατά τη μεταφορά του με ιατρικό αεροπλάνο από την Jeddah προς την Γαλλία.

Pierre-Cherpin

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...