F1: Από την ηλικία των 11 ασχολήθηκε ο Newey με τον σχεδιασμό

Ο πιο επιτυχημένος σχεδιαστής στην ιστορία της F1 αποκαλύπτει

  • -
  • -

Εάν εξαιρέσεις τους οδηγούς στην F1 το όνομα του Adrian Newey είναι το πιο πολυσυζητημένο την τελευταία 20ετία. Ο μεγάλος αυτός σχεδιαστής πέρασε από την Leyton House/March, την Williams, την McLaren και εδώ και χρόνια βρίσκεται στην Red Bull Racing. Με τις 3 τελευταίες ομάδες έχει κατακτήσει πολλά πρωταθλήματα. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο μισθός του ανέρχεται πάνω από 10εκ δολ τον χρόνο! Από τις ομάδες που πέρασε έχει κατακτήσει 10 παγκόσμια πρωταθλήματα!

 

Πρόσφατα έδωσε συνέντευξη στο The National και μίλησε για την παιδική του ηλικία. «Πήγαμε σε μια τοπική πίστα καρτ και ο πατέρας μου έκανε μια παρατήρηση από αυτό που μπορούσε να δει, ότι τα παιδιά πήγαιναν για καρτ επειδή το ήθελαν οι πατεράδες τους. Έτσι μου είπε ότι εάν θέλεις να κάνεις καρτ, πρέπει να αποδείξεις την αποφασιστικότητά σου. Μου είπε ότι για κάθε Λίρα που θα έβγαζα, θα μου έδινε άλλη μια. Έτσι έπλενα αυτοκίνητα , κούρευα το γρασίδι … τέτοια πράγματα. Μου έδωσε τα λεφτά και πήρα ένα παλιό go-kart και τότε αποφάσισα να το τροποποιήσω. Αυτή η διαδικασία της τροποποίησης μου τόνωσε το ενδιαφέρον να μπω στον μηχανοκίνητο αθλητισμό σαν μηχανικός», είπε ο Newey.

 

Για τον Newey είχε μιλήσει και ο Jeremy Clarkson με τον οποίο ήταν συμμαθητές στο Repton School γύρω στο 1970. «Από ότι ξέρω το Repton School είχε αποβάλει 2 μαθητές την δεκαετία του 1970. Εμένα και τον Adrian Newey. Ήταν ένα δημόσιο σχολείο στην βόρεια Αγγλία το οποίο δεν είχε μεγάλες βλέψεις για τους μαθητές, οι οποίοι θα γινόντουσαν είτε μεσίτες, είτε θα δούλευαν στην τοπική Barclays. Κανένας δεν ανέφερε Πανεπιστήμιο. Αλλά θυμάμαι τον Adrian να βγαίνει από το εργαστήριο, όπου όλοι μας καταφέρναμε να φτιάξουμε το πολύ μια βιβλιοθήκη, έχοντας φτιάξει ένα ολόκληρο go-kart το οποίο οδηγούσε γύρω από το σχολείο με μεγάλη ταχύτητα. Κανένας, μα κανένας δεν πήγαινε στο εργαστήριο με την μηχανολογία γιατί υπήρχαν άλλα πράγματα να κάνεις όπως να πηγαίνεις για κάπνισμα είτε να πηγαίνεις στο θηλέων. ‘Θα πας στο θηλέων το απόγευμα;’ ‘Όχι, θα πάω να φτιάξω ένα καρμπιρατέρ’ … τον έκανε να φαίνεται βαρετό άνθρωπο.  Αλλά δεν θα μπορούσε να είναι βαρετός γιατί αποβλήθηκε όταν ανέβασε τον ήχο τόσο δυνατά στην ετήσια συναυλία που έσπασαν όλα τα παράθυρα. Ήταν ότι πιο δυνατό είχα ακούσει ποτέ μου!», είχε πει για τον Newey o Clarkson.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...