Kia EV5: Με αυτονομία 720 km και τεχνολογίες αιχμής είναι έτοιμο να κοντράρει το Tesla Model Y

Το Kia EV5 είναι η νεότερη προσθήκη στην γκάμα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων των Κορεατών, αλλά ταυτόχρονα είναι και το πιο εξελιγμένο μοντέλο τους, τεχνολογικά.

  • -
  • -

Μεγάλη αυτονομία, αυξημένη ισχύς, πρωτοποριακή διαχείριση μπαταρίας, βιώσιμες μέθοδοι κατασκευής και ρηξικέλευθη διαμόρφωση εσωτερικού, είναι μόνο μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά που συναντάμε στο ολοκαίνουριο ηλεκτρικό SUV από την Κορέα, το Kia EV5.

Το Kia EV5 θα κατασκευάζεται στην Κορέα και την Κίνα, με την εταιρεία να δίνει στη δημοσιότητα τις τεχνικές προδιαγραφές γι’ αυτές τις αγορές. Ωστόσο, όταν το μοντέλο έρθει στην Ευρώπη, αναμένεται ότι θα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/4577c830f4c05d0f43ddc3908d1cb5d5.jpg

Ισχύς και αυτονομία του Kia EV5

Το EV5 διαθέτει τρεις παραλλαγές: standard, long range και long range AWD (δηλαδή με τετρακίνηση). Η standard έκδοση έχει μπαταρία χωρητικότητας 64 kWh, προσφέροντας αυτονομία 530 χιλιομέτρων ανά φόρτιση. Στη long range η χωρητικότητα της μπαταρίας ανεβαίνει στις 88kWh, με την αυτονομία να σκαρφαλώνει στο εντυπωσιακό νούμερο των 720 km. Σε αυτές τις δύο εκδόσεις, η κίνηση προέρχεται από ένα μοτέρ τοποθετημένο στον μπροστά άξονα, το οποίο αποδίδει 218 ίππους. Στη long range AWD προστίθεται ακόμα ένα μοτέρ, στον πίσω άξονα, το οποίο αποδίδει 95 ίππους. Η μπαταρία είναι και πάλι στις 88 kWh, όμως η ύπαρξη του δεύτερου μοτέρ ρίχνει την αυτονομία στα 650 km. Φυσικά, το EV5 υποστηρίζει ταχεία φόρτιση, επιτρέποντας στην μπαταρία να φτάσει στο 80% της χωρητικότητάς της σε μόλις 27 λεπτά.

Δείτε ακόμα: Γιατί σταμάτησε το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2; Ποιοι θα πάρουν λεφτά και ποιοι όχι

Καινοτόμος διαχείριση της μπαταρίας από την Kia

Η διαχείριση της θερμοκρασίας της μπαταρίας είναι ένας τομέας εξαιρετικής σημασίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς αυτό καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διαθέσιμη αυτονομία, τη μέγιστη διαθέσιμη ισχύ, αλλά και τη μακροζωία της μπαταρίας. Στο EV5 η Kia εφάρμοσε μια πρωτοποριακή λύση. Τη ρύθμιση της θερμοκρασίας της μπαταρίας αναλαμβάνει μία αντλία θερμότητας. Με αυτή την επιλογή οι Κορεάτες πετυχαίνουν καλύτερη θερμοκρασιακή διαχείριση, σε συνδυασμό με μειωμένες ανάγκες σε ρεύμα, άρα μικρότερη επίδραση στην αυτονομία. Επίσης, εξασφαλίζουν καλύτερη διαχείριση σε ακραίες συνθήκες ψύχους ή ζέστης, καταστάσεις οι οποίες κάνουν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a67697779b98b64b4ea16a10324baaec.jpg

Ψυχαγωγία και συνδεσιμότητα στο εσωτερικό του EV5

Το EV5 προσφέρει στους επιβάτες μια ευρύχωρη καμπίνα, εξοπλισμένη με το σύστημα Connected Car Navigation Cockpit (CCNC), που προσφέρει εξελιγμένο infotainment και υποστηρίζει over-the-air ενημερώσεις λογισμικού. Το πανοραμικό ευρύ πάνελ στο πάνω μέρος του ταμπλό φιλοξενεί δύο οθόνες 12,3 ιντσών, μία μπροστά από τον οδηγό ως ψηφιακό πίνακα οργάνων και μία στο μέσο για το infotainment. Παράλληλα, υπάρχει και μία οθόνη 5 ιντσών ανάμεσά τους, μέσω της οποίας ελέγχεται ο κλιματισμός τριών ζωνών.

Βιώσιμος σχεδιασμός και άνεση για τους επιβάτες του Kia EV5

Η Kia δίνει προτεραιότητα στη βιωσιμότητα, προσφέροντας καθίσματα κατασκευασμένα από φιλικό προς το περιβάλλον ανακυκλωμένο ύφασμα PET και δερμάτινες επενδύσεις Bio-PU. Ακόμα, το κορεατικό μοντέλο διαθέτει ανακλινόμενα καθίσματα με ρυθμιζόμενη κλίση, λειτουργία μασάζ, οσφυϊκή στήριξη, θέρμανση, αερισμό, ακόμη και υποπόδιο, εξασφαλίζοντας την ευεξία των επιβατών.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/483024bb019e54812a3b806a501caa6a.jpg

Το πίσω μέρος του EV5 είναι έξυπνα σχεδιασμένο, μετατρέποντας το σε υπνοδωμάτιο. Διαθέτει ένα πλήρως ανακλινόμενο κάθισμα που μπορεί να φτάσει μέχρι και σε πλήρως οριζόντια θέση, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε κρεβάτι. Επιπλέον, μπορεί να εξοπλιστεί με ένα ψυγείο/θερμοθάλαμο στην πίσω κονσόλα, καθιστώντας το ιδανικό για μακρινά ταξίδια ή αυτοσχέδια πικνίκ.

Έξυπνα χαρακτηριστικά ασφάλειας και φόρτισης

Το EV5 είναι εξοπλισμένο με εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως επτά αερόσακους, προηγμένη τεχνολογία ζωνών ασφαλείας και τα πιο σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS). Με αυτό το μοντέλο η Kia παρουσιάζει για πρώτη φορά το Kia Digital Key 2, που εξελίσσει ακόμα περισσότερο την απομακρυσμένη στάθμευση, κάνοντας το παρκάρισμα μια διαδικασία χωρίς άγχος.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/626abf056507e4a7d10c3a8cc8e246a3.jpg

Ακόμα, το Kia EV5 ενσωματώνει χαρακτηριστικά Vehicle-to-Load (V2L) αλλά και Vehicle-to-Grid (V2G). Το V2L σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να τραβήξει ρεύμα από εκείνο που είναι διαθέσιμο στην μπαταρία του αυτοκινήτου, ώστε να τροφοδοτήσει μία ή περισσότερες συσκευές. Το V2G σημαίνει ότι το αυτοκίνητο μπορεί να δώσει ρεύμα στο δίκτυο όταν αυτό είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα, μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να είναι το μεσημέρι μίας μέρας με καύσωνα που οι απαιτήσεις σε ρεύμα είναι αυξημένες. Μοναδική προϋπόθεση για να υλοποιηθεί το V2G είναι να συνδεθεί σε φορτιστή που να έχει την ικανότητα να εκμεταλλευτεί αυτό το χαρακτηριστικό.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...