Αυτό είναι το νέο Jeep Wrangler – Πότε έρχεται Ευρώπη

Με φρεσκαρισμένη εμφάνιση, εμπλουτισμένο εξοπλισμό ασφαλείας και νέες τεχνολογίες έρχεται το σκληροτράχηλο μοντέλο, πάντα ως plug-in hybrid.

  • -
  • -

Το νέο Jeep Wrangler του 2024, ίσως το πιο διάσημο off-roader στον κόσμο, φτάνει στην Ευρώπη με τον γνωστό συνδυασμό εκτός δρόμου δυνατοτήτων, αυθεντικής σχεδίασης σύμφωνα με την φιλοσοφία της αμερικανικής μάρκας, προηγμένων κινητήριων συνόλων και φρέσκων τεχνολογιών ασφαλείας.

Σημαντικότερη ίσως αναβάθμιση που αφορά τις ούτως ή άλλως αδιαμφησβήτητες ικανότητες του μοντέλου είναι ο νέος «πλευστός» πίσω άξονας Dana 44 HD. Αυτό που κάνει αυτή η νέα διάταξη είναι να διαχωρίζει την πλήμνη του τροχού από το ημιαξόνιο, κάτι που χαρίζει μεγαλύτερη αντοχή σε δύσκολες συνθήκες μιας και έτσι δεν μεταφέρονται τα φορτία που σχετίζονται με το βάρος του οχήματος στα ημιαξόνια, παρά μόνο οι δυνάμεις στρέψης του τροχού. Αυτή αποτελεί και την μοναδική αλλαγή όσον αφορά το στήσιμο του αμερικανικού off-roader, ενώ όσον αφορά το αμάξωμα να σημειωθεί πως η εκτεταμένη χρήση αλουμινίου σε διάφορα μέρη, αλλά και η πίσω πόρτα από μαγνήσιο φροντίζουν για την μείωση του βάρους.

side

Σημαντικά αναβαθμισμένο τεχνολογικό υπόβαθρο

Αν υπάρχει κάποιος τομέας όπου το νέο Wrangler ξεχωρίζει τότε αυτός είναι σίγουρα ο τεχνολογικός. Οι μηχανικοί της Jeep έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης του οδηγού και αυτό φαίνεται από την βασική κιόλας έκδοση του μοντέλου. Το νέο Wrangler έρχεται σε όλες του της εκδόσεις με στοιχεία όπως αερόσακους οροφής, ζώνες ασφαλείας με προεντατήρες και περιοριστές δύναμης για τις δύο πλευρικές πίσω θέσεις, προειδοποίηση μετωπικής σύγκρουσης και ενεργό cruise control που φρενάρει το αυτοκίνητο μέχρι και την ακινητοποίηση, αισθητήρες τυφλού σημείου που αναγνωρίζει και διασταυρούμενο όχημα κατά την όπισθεν, το νέο σύστημα ανίχνευσης κόπωσης οδηγού Drowsy Driver Alert, σύστημα προειδοποίησης απόκλισης από τη λωρίδα και αναγνώριση των σημάτων κυκλοφορίας. Μεγάλης σημασίας είναι και οι δομικές βελτιώσεις που εξασφαλίζουν καλύτερη συμπεριφορά και απορρόφηση δυνάμεων στις πλευρικές συγκρούσεις.

Δείτε ακόμη: Αυτό είναι το νέο B-SUV της Alfa Romeo

Οι αλλαγές σχετικά με τις τεχνολογίες όμως δεν τελειώνουν εκεί καθώς έχουν και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Η καμπίνα για το MY2024 έχει αναβαθμιστεί αποκτώντας πιο premium και digital χαρακτήρα. Πρώτο λόγο σε αυτή την αλλαγή έχει φυσικά η νέα οθόνη αφής με διαγώνιο 12,3 ιντσών, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη οθόνη που έχει τοποθετηθεί ποτέ στο μοντέλο. Υποστηρίζει την λειτουργία του συστήματος πολυμέσων Uconnect 5 το οποίο είναι 5 φορές ταχύτερο από την προηγούμενη γενιά, ενώ επιτρέπει και αναβαθμίσεις over-the-air (OTA). Φυσικά συνδέεται ασύρματα με Apple CarPlay και Android Auto.

inside

Αποκλειστικά με plug-in hybrid τεχνολογία

Όπως γινόταν μέχρι και σήμερα, έτσι και στην νέα γενιά, το μοναδικό κινητήριο σύνολο που θα δούμε κάτω από το καπό του Wrangler είναι το 2λιτρο plug-in hybrid της έκδοσης 4xe. Με απόδοση 381 ίππους και 637 Nm, το υβριδικό σύνολο εκτός από επιδόσεις πετυχαίνει και εξαιρετική οικονομία χάρη στην μπαταρία των 17 kWh η οποία μπορεί να χαρίσει έως και 51 km ηλεκτρικής αυτονομίας.

Παράλληλα, τιμώντας την δραστήρια φύση του μοντέλου, μπορεί να τροφοδοτεί εξωτερικές συσκευές όπως smartphone και tablet, μέσω του Jeep 4xe Power Box που περιλαμβάνει τέσσερις πρίζες 230 V.

4xe

Σε επιλεγμένες αγορές όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ισπανία, η Jeep θα διαθέσει και έναν μικρό αριθμό αυτοκινήτων που θα φορούν αποκλειστικά το 2λιτρο turbo σύνολο των 272 ίππων και 400 Nm ροπής συνδυασμένο με 8άρι αυτόματο κιβώτιο.

Δείτε ακόμη: Νέο video: Δοκιμάζουμε το Jeep Avenger

Σχεδιαστικές πινελιές φρεσκάρουν και την εμφάνιση

Τέλος, να αναφέρουμε πως η Jeep φρόντισε για ακόμη μία φορά να διαφοροποιήσει το νέο Wrangler από τις προηγούμενες γενιές με τρόπο που θυμίζει την παρουσίαση κάθε καινούργιου iPhone. Αν και η γενικότερη εικόνα και αισθητική είναι άμεσα αναγνωρίσιμη, μικρές πινιλιές όπως η νέα μάσκα με τα 7 λεπτότερα στελέχη η οποία έχει και πρακτικό χαρακτήρα μιας και χαρίζει καλύτερη λειτουργία του κυκλώματος ψύξης διοχετεύοντας περισσότερο φρέσκο αέρα.

Άλλη αλλαγή είναι η ενσωμάτωση της κεραίας στο παρμπρίζ χαρίζοντας έτσι εκτός από πιο καθαρή εμφάνιση και μεγαλύτερη ευκολία όταν το αυτοκίνητο περνά από σημείο με πολλά κλαδιά σε κάποια εκτός δρόμου εξερεύνηση. Τέλος, οι νέας σχεδίασης τροχοί έχουν διάμετρο από 17 έως και 20 ίντσες, ενώ έχει προστεθεί και μία νέα απόχρωση.

Στην Ευρώπη, το Jeep Wrangler του 2024 θα είναι διαθέσιμο για ακόμη μία φορά στις εκδόσεις Sahara και Rubicon. Τα πρώτα οχήματα θα φτάσουν στις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...