Επίσημο: Τα νέα Audi Q8 και SQ8 - Η τιμή τους στην Ευρώπη

Ανανέωση ουσίας θα δεχτεί το κορυφαίο SUV της Audi, με το νέο Q8 να κερδίζει σε τεχνολογία και ισχύ, προσφέροντας επιλογές με κινητήρες βενζίνης και diesel.

  • -
  • -

Παρουσιάστηκε το 2018 και έκτοτε, έχει εδραιώσει τη θέση του ανάμεσα στα κορυφαία SUV της αγοράς. Το Audi Q8 ύστερα από περίπου 5 χρόνια, ανανεώνεται στα σημεία και παρουσιάζεται πιο φρέσκο από ποτέ, με εντυπωσιακές τεχνολογίες και ισχυρούς κινητήρες. Σε επίπεδο εμφάνισης, η χαρακτηριστική Singleframe μάσκα έχει ανασχεδιαστεί ελαφρώς, ενώ ο προφυλακτήρας απέκτησε μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα και πιο επιθετική εικόνα. Τα LED φωτιστικά σώματα διαθέτουν προαιρετικά λειτουργία matrix για βέλτιστη ορατότητα σε όλες της συνθήκες, ενώ για τη μεγάλη σκάλα, χρησιμοποιείται φωτισμός laser για ασυναγώνιστη πυκνότητα δέσμης.

Στο πίσω μέρος, το Audi Q8 φέρνει φωτιστικά σώματα OLED με εντυπωσιακά γραφικά, παρόμοια με αυτά που συναντάμε στη ναυαρχίδα της εταιρείας, το A8. Φυσικά διαθέτουν λειτουργίες υποδοχής κατά το ξεκλείδωμα, αποχαιρετισμού κατά το κλείδωμα και δυναμικά φλας. Το πιο εντυπωσιακό όμως, είναι ότι τα πίσω φώτα ενεργοποιούνται αυτόματα, αν ένα αυτοκίνητο κατευθύνεται προς το σταθμευμένο Q8 κατά τις βραδινές ώρες. Με το facelift, το νέο Audi Q8 συνοδεύεται με νέα σχέδια στις ζάντες με διάσταση από 21 έως 23 ίντσες, αλλά και τρία νέα μεταλλικά χρώματα (Chili Red, Ascari Blue, Sakhir Gold) που δένουν με τον premium και σπορ χαρακτήρα του κορυφαίου SUV.

Οι αλλαγές στο εσωτερικό του Audi Q8

Μπαίνοντας στην καμπίνα, η Audi ήταν πιο φειδωλή με τις αλλαγές, και αυτό γιατί το Q8 είχε ήδη ένα άκρως εντυπωσιακό και άρτιο εσωτερικό χωρίς πολλές ανάγκες αναβάθμισης. Στο facelift λοιπόν, συναντάμε νέες επιλογές επενδύσεων και διακοσμητικών, ανάλογα και με την εκάστοτε έκδοση του αυτοκινήτου. Από εκεί και πέρα, διατηρείται η διάταξη των τριών οθονών, με μια μπροστά στα μάτια του οδηγού σε ρόλο πίνακα οργάνων, μια για το σύστημα πολυμέσων και ακόμη μια στη βάση της κεντρικής κονσόλας, για τον κλιματισμό και διάφορες επί μέρους λειτουργίες του οχήματος. Προαιρετικά, υπάρχει και ένα κορυφαίο 3D ηχοσύστημα της Bang & Olufsen.

Οι κινητήρες του Audi Q8 και SQ8

Στην Ευρώπη, το Audi Q8 θα έρθει με τρεις επιλογές κινητήρων, όλοι turbo και εξακύλινδροι. Στη βάση υπάρχει ένας diesel 3.0 TDI με 231 ίππους και 500 Nm ροπή της έκδοσης 45 TDI, που αρκεί για 0-100 km/h σε 7,1 δευτερόλεπτα και 226 km/h τελική ταχύτητα. Ψηλότερα έχουμε την έκδοση 50 TDI με τον ίδιο εξακύλινδρο 3.0 TDI, αλλά 286 ίππους και 600 Nm ροπή, κάτι που σημαίνει 0-100 km/h σε 6,1 δευτερόλεπτα και τελική 241 km/h. Τέλος, στο «στρατόπεδο» της βενζίνης βρίσκεται η έκδοση 55 TFSI και ο εξακύλινδρος 3.0 TFSI, με 340 ίππους και 500 Nm ροπή. Ολοκληρώνει τα 0-100 km/h σε 5,6 δευτερόλεπτα και διαθέτει τελική ταχύτητα ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 250 km/h.

Όσοι ζητούν περισσότερη δύναμη, το Audi SQ8 έρχεται για να καλύψει τις απαιτήσεις τους. Εδώ, έχουμε έναν V8 βενζινοκινητήρα των 4.0 λίτρων με 507 ίππους και 770 Nm ροπή. Η επιτάχυνση 0-100 km/h είναι ζήτημα μόλις 4,1 δευτερολέπτων και η τελική, περιορίζεται με κόφτη στα 250 km/h.

Δείτε ακόμη: Η video - δοκιμή μας για το Audi Q8 55 e-tron

Ο V8 διαθέτει και τεχνολογία απενεργοποίησης κυλίνδρων, που σημαίνει ότι σε συνθήκες χαμηλού φορτίου λειτουργεί σαν τετρακύλινδρος. Εννοείται ότι συνοδεύεται από άλλες ρυθμίσεις στην ανάρτηση και διαφορετικά φρένα, με δίσκους 400 mm εμπρός και 350 mmπίσω, όλοι αεριζόμενοι. Όλα τα παραπάνω μοντέλα, τόσο ως Q8, όσο και σαν SQ8, είναι τετρακίνητα (quattro) και χρησιμοποιούν αυτόματο κιβώτιο Tiptronic οκτώ σχέσεων.

Πόσο κοστίζουν τα νέα Audi Q8 και SQ8;

H ανανεωμένη εκδοχή των Audi Q8 και SQ8 είναι ήδη διαθέσιμη στις ευρωπαϊκές αγορές και οι πρώτες παραδόσεις νέων αυτοκινήτων αναμένεται να γίνει σύντομα. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ενημέρωση για τις τιμές στην Ελλάδα, όμως στη Γερμανία, ο τιμοκατάλογος ανοίγει από τις 86.700 € για τη βασική έκδοση diesel 45 TDI. Η έκδοση 50 TDI στοιχίζει 89.700 € και η βενζινοκίνητη πρόταση 55 TFSI στοιχίζει 89.900 €. Το Audi SQ8 βρίσκεται στην κορυφή, με την τιμή του να ορίζεται στις 119.500 € στη Γερμανική αγορά. Αργότερα μέσα στο έτος αναμένεται να παρουσιαστεί και η πλέον ισχυρή έκδοση της γκάμας, το κορυφαίο, ισχυρότερο και ακριβότερο Audi RSQ8.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...