MINI Cooper και MINI Countryman: Εντελώς νέα, αμιγώς ηλεκτρικά [videos]

Τo MINI Cooper, το τρίθυρο hatchback με την αίσθηση καρτ και το MINI Countryman, το SUV της premium βρετανικής μάρκας, περνάνε πλέον σε ολοκαίνουρια γενιά.

  • -
  • -

Το MINI Cooper SE ήταν το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρείας, ένα μοντέλο το οποίο είχε διαφορετική προσέγγιση από την πλειονότητα των άλλων ηλεκτρικών. Σε αυτό οι άνθρωποι της μάρκας δεν έβαλαν πολύ μεγάλη μπαταρία, ώστε το βάρος να είναι παραπλήσιο με του θερμικού, προκειμένου να μην επηρεαστεί η οδική συμπεριφορά.

Όσο για το MINI Countryman, στην προηγούμενη γενιά έκανε το πρώτο βήμα προς την ηλεκτροκίνηση αποκτώντας plug-in υβριδική έκδοση, όμως δεν ολοκλήρωσε αυτή τη μετάβαση.

mini-cooper-ilektriko-neo-2023

Δύο ηλεκτρικά μοντέλα για τη MINI

Τα παραπάνω ανήκουν στο παρελθόν, όμως, καθώς η MINI παρουσίασε τη νέα γενιά και των δύο μοντέλων. Σε αυτές το MINI Cooper είναι ξανά ηλεκτρικό, ενώ τον δρόμο της μπαταρίας πλέον ακολουθεί και το MINI Countryman, το οποίο εξηλεκτρίζεται πλήρως για πρώτη φορά. Άλλωστε ο ανταγωνισμός στα ηλεκτρικά SUV έχει γίνει έντονος καθώς υπάρχουν πολλές προτάσεις στην κατηγορία, οπότε η MINI δεν θα μπορούσε να λείπει.

Δείτε ακόμα: Νέο MINI: Τι μπαταρίες και μοτέρ έχουν τα ηλεκτρικά Cooper E και SE

Περνώντας στα τεχνικά χαρακτηριστικά, το MINI Cooper θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις, τις MINI Cooper E και MINI Cooper SE, οι οποίες θα διαφοροποιούνται στην ισχύ αλλά και στην αυτονομία. Το MINI Cooper E έχει ισχύ 184 ίππων και ροπή 290 Nm, με την επιτάχυνση 0-100 km/h να διαρκεί 7,3 δευτερόλεπτα. Όσο για την αυτονομία, μία φόρτιση αρκεί για 305 km. Στην έκδοση MINI Coooper SE η ισχύς ανεβαίνει στους 218 ίππους, η ροπή στα 330 Nm, η επιτάχυνση 0-100 km/h γίνεται σε 6,7 δευτερόλεπτα και η αυτονομία ανεβαίνει στα 402 km.

mini-countryman-ilektriko-neo-2023

Στο MINI Countryman έχουμε επίσης δύο εκδόσεις, τις MINI Cooper E και MINI Countryman SE ALL4. Η MINI Cooper E έχει ισχύ 204 ίππων, ροπή 250 Nm, κάνει το 0-100 km/h σε 8,6 δευτερόλεπτα καλύπτει 462 km με μία φόρτιση. Η έκδοση MINI Countryman SE ALL4 έχει 313 ίππους (και τετρακίνηση), 494 Nm ροπή, κάνει το 0-100 km/h σε 5,6 δευτερόλεπτα και η αυτονομία του αγγίζει τα 433 km.

Η σχεδίαση του νέου τρίθυρου MINI Cooper

Σχεδιαστικά, σε αμφότερα τα μοντέλα η μάρκα έχει επιλέξει πιο minimal και «καθαρές» γραμμές, οι οποίες τονίζουν τα διάφορα στοιχεία της εμφάνισης. Χαρακτηριστικά σημεία είναι ότι περιλαμβάνονται κοντοί πρόβολοι και καπό, μακρύ μεταξόνιο και μεγάλοι τροχοί.

Ακόμα, οι χωνευτές χειρολαβές των θυρών και η απουσία διακοσμητικών στοιχείων στα φτερά και στα τόξα των θόλων των τροχών συνθέτουν μία καθαρή και μοντέρνα συνολική εικόνα. Στο πλάι, η καθορισμένη με σαφήνεια περιοχή των ώμων προσδίδει στα νέα μοντέλα MINI ένα αδιαμφισβήτητα αθλητικό παράστημα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/ad1e51cf5583931838ebecf2bacd2e24.jpg

Στο τρίθυρο MINI Cooper tο διακριτικά δομημένο καπό συνεισφέρει στη δημιουργία μιας εικόνας που κεντρίζει το ενδιαφέρον, ενώ τα μαύρα μαρσπιέ φέρνουν οπτικά το αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper πιο κοντά στον δρόμο. Οι τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις - Essential, Classic, Favoured και JCW –  διαφοροποιούν κάθε μοντέλο χαρίζοντας η καθεμία στο νέο MINI το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα.

Στο εσωτερικό, η σχεδίαση του εμπρός τμήματος παραπέμπει στην κομψή μινιμαλιστική αισθητική προσέγγιση του κλασικού Mini όπου τον πρώτο λόγο έχουν ένα λεπτό και «γενναιόδωρο» ταμπλό και ένα τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών. Φυσικά στο κέντρο δεσπόζει η κεντρική οθόνη OLED, με την ονομασία MINI Interaction Unit, η οποία είναι στρογγυλή κι έχει διάμετρο 9,44 ίντσες (240 mm).

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b94dfdbacf8127d5f613836b5ccda61f.jpg

Όλες οι εκδόσεις του αμιγώς ηλεκτρικού MINI Cooper διαθέτουν καθίσματα από υψηλής ποιότητας τεχνητό δέρμα Vescin, ενώ όλα τα υφάσματα και τα νήματα των καθισμάτων, οι πλεκτές επιφάνειες, η επένδυση οροφής και το δάπεδο είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά.

Η σχεδίαση του νέου MINI Countryman

Ψηλότερο κατά έξι εκατοστά και μακρύτερο κατά δεκατρία εκατοστά, το νέο MINI Countryman έχει μεγαλώσει αισθητά σε σχέση με τον προκάτοχό του, προσφέροντας ακόμα περισσότερους χώρους και άνεση. Οι φαρδύτεροι θόλοι των τροχών και η καθαρή, μοντέρνα σχεδίαση ενισχύουν την αισθητική γοητεία του στιβαρού, περιπετειώδους MINI.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/81fd0523dc66d95859e233a4117fa3ff.jpg

Η κομψή σχεδίαση της κολόνας C διαφέρει ανάλογα με τον εξοπλισμό του οχήματος και βασίζεται σε ένα από τα τέσσερα χρώματα της οροφής. Το πίσω μέρος του οχήματος πλαισιώνεται από τα κάθετα διατεταγμένα νέα πίσω φώτα. Κάτω από τα γράμματα της ονομασίας του μοντέλου, το αμάξωμα στενεύει σε όλο το πλάτος και, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή, μαύρη λωρίδα που αγκαλιάζει το όχημα, τονίζει την αναβαθμισμένη παρουσία του νέου MINI Countryman.

Στο εσωτερικό, το νέο MINI Countryman είναι το μεγαλύτερο και πιο ευρύχωρο μοντέλο MINI που διατίθεται. Το ταμπλό και τα πάνελ των θυρών καλύπτονται με υφασμάτινες επενδύσεις. Η σχεδίασή τους βρίσκεται σε συμφωνία με τα οκτώ διαφορετικά MINI Experience Modes που μεγιστοποιούν τις επιλογές εξατομίκευσης του εσωτερικού μέσω φωτεινών προβολών, ενός προσαρμοζόμενου περιβάλλοντος χρήστη και νέων ήχων του κινητήρα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/7e94f0f741e32601dae0aba1d999d3c1.jpg

Το MINI Operating System 9, το οποίο έχει βελτιστοποιηθεί για απτικό και φωνητικό έλεγχο, σε συνδυασμό με την κεντρική οθόνη OLED διαμέτρου 240 χιλιοστών και πολλές νέες, ψηφιακές λειτουργίες στο MINI Connected Package, προάγει αισθητά το επίπεδο της διασκεδαστικής οδήγησης MINI στο νέο MINI Countryman.

Αυτό γίνεται επίσης εμφανές στο νέο τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών με σχεδιασμό δύο ακτίνων και προαιρετικό υφασμάτινο μπράτσο αντί της κλασικής κάτω ακτίνας. Σε σύγκριση με το MINI Cooper, οι αεραγωγοί στο cockpit είναι τοποθετημένοι κάθετα και, μαζί με το όρθιο ταμπλό, τονίζουν τον χαρακτήρα του νέου MINI Countryman.

Όπως και στο εξωτερικό, οι κάθετα τοποθετημένες χειρολαβές είναι ενσωματωμένες στο εσωτερικό στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια των θυρών. Σε συνδυασμό με τη φιμέ πανοραμική γυάλινη οροφή και την λιγότερο ογκώδη σχεδίαση των εμπρός και πίσω καθισμάτων, η ατμόσφαιρα στο νέο MINI Countryman είναι ιδιαίτερα φωτεινή και ευρύχωρη.

Οι αυξημένες διαστάσεις του αμαξώματος προσφέρουν επιπλέον χώρο για το κεφάλι και τα πόδια, διευρύνοντας τις χωροταξικές επιλογές στο συμπαγές premium crossover. Οι τέσσερις διαθέσιμες εκδόσεις - Essential, Classic, Favoured και JCW - προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα σχεδίασης και εξοπλισμού και χαρίζουν στο νέο MINI Countryman έναν ξεχωριστό χαρακτήρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...