Επίσημο: Νέο Lexus LBX - Έφοδος στα premium B-SUV!

Ταξιδέψαμε στο Μιλάνο για να δούμε από κοντά το νέο Lexus LBX, το αστικό crossover της ιαπωνικής εταιρείας με κορυφαίες τεχνολογίες, νεανική εμφάνιση και γνήσιο πολυτελή χαρακτήρα.

  • -
  • -

Ως μια εταιρεία που ανήκει στην premium κατηγορία, η Lexus πάντοτε παρουσιάζει μοντέλα που αποτελούν πρότυπο στο κομμάτι της ποιότητας, της μηχανικής αρτιότητας και της εμφάνισης. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να μας δείξει κάτι πραγματικά φρέσκο και ενδιαφέρον: το ολοκαίνουργιο LBX! Ταξιδέψαμε μέχρι το Μιλάνο για να παρακολουθήσουμε την παγκόσμια παρουσίαση του μοντέλου, το οποίο έχει φτιαχτεί με κύριο στόχο την ευρωπαϊκή αγορά.

Μάλιστα, η επιλογή της ιταλικής πόλης δεν έγινε καθόλου τυχαία, καθώς πρόκειται για την «πρωτεύουσα» της μόδας και του στυλ! Το νέο Lexus LBX εντάσσεται στην B-SUV κατηγορία με compact διαστάσεις, μέσα στις οποίες όμως έχει ενσωματωθεί όλο το DNA της ιαπωνικής μάρκας. Αδιαμφισβήτητα premium, νεανικό και προηγμένο τεχνολογικά, έχει όλες τις προδιαγραφές για να εξελιχθεί σε επιτυχία.

Το μικρότερο Lexus μέχρι σήμερα

Με μήκος στα 4,19 μέτρα, το νέο Lexus LBX παίρνει τον τίτλο του μικρότερου αυτοκινήτου που έχει φτιάξει ποτέ η εταιρεία. Βασίζεται στην πλατφόρμα GA-B, την ίδια με του Toyota Yaris Cross, όμως οι άνθρωποι της Lexus έκαναν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου η δική τους δημιουργία να μην έχει καμία σχέση με τον «ξάδερφο». Στο κομμάτι της αισθητικής, η τετράγωνη λογική του Yaris Cross δεν υιοθετείται και βλέπουμε ένα πραγματικά εντυπωσιακό σχήμα.

Ο αιχμηρός σχεδιασμός του εμπρός τμήματος είναι άκρως επιτυχημένος, με στοιχεία όπως τα φωτιστικά σώματα, τη χαρακτηριστική για Lexus μάσκα, τα τονισμένα φτερά και τις νευρώσεις του καπό να συμβάλλουν στη σύνθεση ενός πολύ επιτυχημένου αποτελέσματος. Πηγαίνοντας προς τα πίσω, η οροφή σχηματίζει μια coupe σιλουέτα που ταιριάζει ιδανικά στον νεανικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου και τα φωτιστικά σώματα που ενώνονται από μια λεπτή λωρίδα LED κλέβουν την παράσταση!

Υψηλή ποιότητα και τεχνολογία

Στο εσωτερικό, η Lexus έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με το νέο LBX. Οι καθαρές γραμμές της κεντρικής κονσόλας και του ταμπλό δημιουργούν ένα κλίμα ευρυχωρίας για τους εμπρός επιβάτες. Η ποιότητα βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο και τα υλικά εκπλήσσουν με την αίσθηση που αφήνουν στο χέρι. Η Lexus δούλεψε πολύ προκειμένου οι επιβάτες να αντιλαμβάνονται την premium καταγωγή του αυτοκινήτου, χωρίς εκπτώσεις σε κανένα κομμάτι. Η οθόνη αφής του συστήματος πολυμέσων έχει διαγώνιο 9,8 ιντσών και πολύ καλή λειτουργία, κρίνοντας από τη σύντομη εμπειρία μας μαζί της.

Κάτω από εκείνη υπάρχουν μερικά χειριστήρια για τον κλιματισμό προκειμένου οι βασικές ρυθμίσεις να γίνονται εύκολα και γρήγορα, ενώ στη βάση της κονσόλας συναντάμε θήκη για μικροαντικείμενα και μια ποτηροθήκη. Μπροστά από τον οδηγό δεσπόζει ένα ψηφιακό καντράν με οθόνη 12,3 ιντσών και προαιρετικά, το Lexus LBX μπορεί να εφοδιαστεί με Head-Up Display για ακόμη πιο άμεση πληροφόρηση. Στον extra εξοπλισμό ανήκει και ένα high-end ηχοσύστημα της Mark Levinson με 13 ηχεία και subwoofer! Σε χωροταξικό επίπεδο, ο χώρος για τους πίσω επιβάτες δεν εντυπωσιάζει, ωστόσο ενήλικες στον μέσο όρο ύψους θα βολευτούν χωρίς προβλήματα. Το πορτμπαγκάζ έχει ονομαστική χωρητικότητα 332 λίτρα.

Το φτιάχνεις όπως θες

Θέλοντας να εξαλείψει κάθε πιθανότητα αμφιβολίας σχετικά με την premium υπόσταση του νέου LBX, η Lexus προσφέρει πρωτόγνωρες δυνατότητες εξατομίκευσης για την κατηγορία που συνήθως συναντάμε μόνο σε πολύ ειδικές κατασκευές, πολλαπλάσιας αξίας. Συγκεκριμένα, ο αγοραστής μπορεί να διαλέξει τα υλικά που θα κατασκευαστούν τα καθίσματα, τις αποχρώσεις του δέρματος, αν θα είναι γνήσιο ή vegan δέρμα, τις επενδύσεις στις πόρτες, το χρώμα στις ραφές, ακόμη και το χρώμα στις ζώνες ασφαλείας! Είναι βέβαιο λοιπόν ότι το νέο Lexus LBX μπορεί να έρθει ακριβώς στα μέτρα του ιδιοκτήτη και πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιο ακριβώς ίδιο.

Επίσης, η Lexus αντί για διαφορετικές εκδόσεις σε εξοπλισμό και εμφάνιση, προσφέρει το ίδιο πακέτο σε άλλες version. Το LBX διατίθεται σε τέσσερα “atmospheres όπως αναφέρονται από την εταιρεία, τα Elegant”, “Relax”, “Emotion” και “Cool”. Κάθε ένα από αυτά διαφοροποιείται στο στυλ του, με το πρώτο για παράδειγμα να είναι πιο εκλεπτυσμένο ως προς την αισθητική και το τελευταίο να έχει μια πιο urban lifestyle διάσταση. Γενικότερα, οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να περάσουν αρκετή ώρα δημιουργώντας το ιδανικό αυτοκίνητο για τους ίδιους, κάτι που προσφέρει μοναδικό χαρακτήρα στο νέο SUV της Lexus!

Το νέο Lexus LBX με υβριδικό κινητήρα

Κάτω από το εμπρός καπό του νέου Lexus LBX βρίσκεται ένας τρικύλινδρος ατμοσφαιρικός κινητήρας 1.5 λίτρων με κορυφαία θερμοδυναμική απόδοση. Συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα και ένα κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης e-CVT, με την απόδοση του συστήματος να φτάνει τους 136 ίππους και τα 185 Nm ροπής. Το θερμικό μοτέρ διαθέτει κορυφαία τεχνολογία με ευθείς αυλούς εισαγωγής, έδρες των βαλβίδων εισαγωγής που έχουν υποστεί επεξεργασία με λέιζερ και ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων. Το υβριδικό σύστημα πλαισιώνεται από μια νέα, διπολική μπαταρία NiMH με μειωμένο βάρος και συμπαγή σχεδιασμό.

Σύμφωνα με τη Lexus έχει πολύ ταχύτερη απόκριση και μεγαλύτερη απόδοση, δίνοντας ακόμη καλύτερα χαρακτηριστικά λειτουργίας στο σύνολο, σε συνδυασμό και με το νέο κύκλωμα ψύξης. Προαιρετικά μπορεί να τοποθετηθεί και δεύτερο ηλεκτρικό μοτέρ στον πίσω άξονα δημιουργώντας τετρακίνηση, για εκείνους που χρειάζονται την αυξημένη πρόσφυση που προσφέρει η κίνηση σε όλους τους τροχούς. Το σύστημα e-Four διατηρεί την ίδια ακριβώς μέγιστη ισχύ των 136 ίππων, παρά την ύπαρξη ενός ακόμη κινητήρα. Να πούμε ότι οι ονομαστικές επιδόσεις είναι επαρκέστατες, με 0-100 km/h σε 9,2 δευτερόλεπτα.

Φυσικά δεν είμαστε σε θέση να το επιβεβαιώσουμε και στην πράξη, καθώς στο Μιλάνο η παρουσίαση δεν περιλάμβανε οδήγηση του αυτοκινήτου. Οπότε, δεν έχουμε και άποψη για την οδική του συμπεριφορά. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της φίρμας, το LBX επωφελείται από το χαμηλό κέντρο βάρους, τα φαρδιά μετατρόχια, το εξαιρετικά άκαμπτο αμάξωμά του και τους κοντούς προβόλους, φτιάχνοντας μια εξαιρετικά άμεση και fun to drive συμπεριφορά στον δρόμο. Η ανάρτηση με γόνατα MacPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω είναι σεταρισμένη ώστε να «διασφαλίζεται η οδηγική υπογραφή της Lexus», όπως η ίδια η φίρμα αναφέρει.

Εδώ, να πούμε ότι το LBX είναι το πρώτο Lexus με ημιάκαμπτο άξονα πίσω, ωστόσο στις τετρακίνητες εκδόσεις e-Four η πίσω ανάρτηση αλλάζει σε διάταξη με διπλά ψαλίδια. Αυτό που φρόντισαν να καταστήσουν ιδιαίτερα σαφές οι άνθρωποι της Lexus στην παρουσίαση, ήταν ότι το LBX έχει δεχτεί ιδιαίτερη… φροντίδα στο κομμάτι του NVH (Noise-Vibrations-Harshness) για ραφιναρισμένη κύλιση, χαμηλό επίπεδο θορύβου και μηδενικούς κραδασμούς. Τοποθετήθηκε, μάλιστα, και ένας αντικραδασμικός άξονας εξισορρόπησης ώστε να εξαλείφονται οι όποιες τάσεις κραδασμού του τρικύλινδρου κινητήρα.

Ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα

Το LBX επωφελείται από τις ολοκληρωμένες λειτουργίας ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού του Lexus Safety System+ τελευταίας γενιάς. Αυτό εξοπλίζει το αυτοκίνητο με πολλαπλά συστήματα που ανιχνεύουν κινδύνους ατυχημάτων, ειδοποιούν τον οδηγό και παρέχουν αυτόματα έλεγχο του τιμονιού, της πέδησης και της ισχύος, εάν απαιτείται, για να βοηθήσουν στην αποφυγή ή τη μείωση των συνεπειών μιας σύγκρουσης. Τα βασικά στοιχεία περιλαμβάνουν Pre-Collision System με Intersection Turn Assist, Dynamic Radar Cruise Control, Lane Tracing Assist/Lane Keep Assist και Road Sign Assist.

Δείτε ακόμη: Τι σημαίνουν τα ονόματα των Lexus;

Πρόσθετα στοιχεία που υποστηρίζουν την ασφαλέστερη οδήγηση και τους ελιγμούς και μειώνουν το φόρτο του οδηγού είναι το ηλεκτρικό σύστημα απελευθέρωσης θυρών elatch της Lexus με Safe Exit Assist, μόνιτορ οδηγού, έξυπνοι αισθητήρες στάθμευσης με αυτόματο φρενάρισμα, Rear Cross Traffic Alert και Blind Spot Monitor. Ένα εκτεταμένο πακέτο συστημάτων ασφάλειας θα διατίθεται προαιρετικά, εισάγοντας χαρακτηριστικά όπως τα Front Cross Traffic Alert και Panoramic View Monitor.

Με την επιλογή της λειτουργίας απομακρυσμένης στάθμευσης ο οδηγός απαλλάσσεται από το άγχος των ελιγμών του αυτοκινήτου σε έναν στενό χώρο – επιπλέον μπορεί να σταθμεύσει το όχημά του από απόσταση, χρησιμοποιώντας το smartphone του. Ο οδηγός απολαμβάνει καλύτερη ορατότητα σε κακές καιρικές συνθήκες με έναν νέο υαλοκαθαριστήρα με ενσωματωμένο μπεκ, γνωστό ήδη από τα κορυφαία μοντέλα LC και LS της Lexus. Αυτός διανέμει το υγρό πλύσης από τον ίδιο τον υαλοκαθαριστήρα, προσφέροντας πιο σχολαστικό και αποτελεσματικό καθαρισμό του παρμπρίζ.

Πότε θα έρθει Ελλάδα το Lexus LBX;

Με το νέο LBX, η Lexus επιχείρησε να συμπυκνώσει ολόκληρη τη φιλοσοφία της σε ένα μικρότερο αμάξωμα. Δίνοντας μοναδικές δυνατότητες εξατομίκευσης, προσέχοντας την ποιότητα σε όλα τα επίπεδα και με την κλασική, κορυφαία επίδοση της μάρκας σε επίπεδο αποδοτικότητας κινητήρων και συνολικής τεχνολογίας, πρόκειται για μια συνταγή που χωρίς αμφιβολία, θα βρει τον δρόμο της στην αγορά. Ένα γνήσιο Lexus, σε μικρότερη συσκευασία! Στην Ελλάδα, οι παραγγελίες για το νέο Lexus LBX θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβρη και τα πρώτα αυτοκίνητα θα έρθουν στη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2024.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...