Νέο Kia EV9: 7θέσιο ηλεκτρικό SUV με αυτονομία 541 km

Το πρωτοποριακό ηλεκτρικό SUV επαναπροσδιορίζει την εμπειρία crossover χάρη στις καινοτομίες και τις νέες τεχνολογίες που φέρνει.

  • -
  • -

Η Kia αποκάλυψε σήμερα όλες τις λεπτομέρειες του EV9, του πρώτου ηλεκτρικού SUV τριών σειρών θέσεων που φέρνει νέες ιδέες, μοντέρνο σχεδιασμό και τεχνολογία πρωτοστατώντας στο γρήγορο μετασχηματισμό της μάρκας σε πάροχο λύσεων βιώσιμης κινητικότητας στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Το EV9 διαθέτει μια ευρεία επιλογή διαμορφώσεων ηλεκτρικών συστημάτων μετάδοσης κίνησης που βασίζονται στην Electric Global Modular Platform (E-GMP) και χρησιμοποιούν την τεχνολογία μπαταριών τέταρτης γενιάς της Kia. Μια μπαταρία 76,1 kWh προσφέρεται αποκλειστικά στην έκδοση Rear Wheel Drive (RWD), ενώ μια μπαταρία 99,8 kWh τοποθετείται και στις δύο εκδόσεις RWD Long Range και All Wheel Drive (AWD).

2

Στην έκδοση RWD Long Range χρησιμοποιείται ένας ηλεκτροκινητήρας 204 PS / 350 Nm, δίνοντας στο SUV την ικανότητα να επιταχύνει από 0-100 km/h σε 9,4 δευτερόλεπτα, ενώ μια πιο ισχυρή παραλλαγή της ίδιας έκδοσης με απόδοση 217 PS / 350 Nm μπορεί να επιταχύνει από 0 στα 100 km/h σε 8,2 δευτερόλεπτα.

Δείτε ακόμη: Τιμοκατάλογος Kia: Πόσο κοστίζουν τα μοντέλα της στην Ελλάδα

Η έκδοση AWD είναι εξοπλισμένη με δύο ηλεκτροκινητήρες που συνδυαστικά αποδίδουν συνολική ισχύ 385 ίππους και ροπή 600 Nm. Αυτός ο ισχυρός συνδυασμός επιτρέπει την επιτάχυνση από 0 στα 100 km/h σε μόλις 6 δευτερόλεπτα ενώ είναι διαθέσιμη και μια προαιρετική λειτουργία Boost, για αύξηση των επιδόσεων η οποία θα είναι διαθέσιμη για αγορά αργότερα στο Kia Connect Store. Η συνδυασμένη ροπή αυξάνεται στα 700 Nm, επιτρέποντας στο EV9 να επιταχύνει από τα 0 στα 100 km/h σε 5,3 δευτερόλεπτα.

Αυτονομία πάνω από 541 km και τεχνολογία φόρτισης 800V

Η ολιστική προσέγγιση της Kia στη μηχανική του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης του EV9 διασφαλίζει ότι οι σπορ επιδόσεις του SUV συμπληρώνονται με υποδειγματική αυτονομία. Για παράδειγμα, η έκδοση RWD Long Range με τροχούς 19 ιντσών προσφέρει εκτιμώμενη αυτονομία άνω των 541 km, σύμφωνα με το WLTP. Παράλληλα η εξαιρετικά γρήγορη δυνατότητα φόρτισης 800 volt επιτρέπει επαρκή φόρτιση της μπαταρίας για 239 km σε περίπου 15 λεπτά.

3

Με μήκος άνω των 5 μέτρων και 6-θέσια ή 7-θέσια διάταξη

Το μοντέλο διαθέτει μεταξόνιο 3.100 mm, που υποστηρίζεται από μια επιλογή τροχών 21, 20 και 19 ιντσών. Με συνολικό μήκος 5.010 mm, έχει πλάτος 1.980 mm και ύψος 1.755 mm, επιδεικνύοντας μια τολμηρή και σύγχρονη εμφάνιση διατηρώντας παράλληλα τον μοναδικό του χαρακτήρα.

Πέρα από το εντυπωσιακό εξωτερικό του, το EV9 προσφέρει επίσης επιδόσεις με εντυπωσιακό αεροδυναμικό συντελεστή 0,28. Αυτό έχει επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής πολλών προηγμένων λειτουργιών που περιλαμβάνουν το πρώτο 3D σμιλεμένο κάτω κάλυμμα της Kia, το οποίο διαθέτει κυρτό σχήμα μπροστά και κοίλο πίσω, μαζί με αεροδυναμικούς τροχούς και καινοτόμους αεραγωγούς ενσωματωμένους στον μπροστινό προφυλακτήρα. Αυτά τα στοιχεία συνδυάζονται άψογα για να παρέχουν ανώτερο έλεγχο ροής αέρα και βελτιστοποιημένη απόδοση.

Στο εσωτερικό του τώρα, το Kia EV9 προσφέρει μια σειρά από επιλογές επταθέσιων και εξαθέσιων διαμορφώσεων και μια ποικιλία επιλογών καθισμάτων δεύτερης σειράς, κατάλληλα για διαφορετικές καταστάσεις όπως μετακίνηση, φόρτιση και ανάπαυση. Η πρώτη σειρά διαθέτει καθίσματα χαλάρωσης που εξασφαλίζουν μια άνετη στάση ανάπαυσης ενώ η δεύτερη σειρά προσφέρει τέσσερις επιλογές καθισμάτων, συμπεριλαμβανομένων 3θέσιων καθισμάτων, βασικού τύπου, χαλάρωσης καθώς και διθέσια ανεξάρτητα καθίσματα περιστρεφόμενου τύπου.

4

Όταν είναι εξοπλισμένο με τα καθίσματα χαλάρωσης δεύτερης σειράς, επιτρέπει στους επιβάτες της πρώτης και της δεύτερης σειράς να ξαπλώνουν ενώ το SUV φορτίζεται. Με την επιλογή περιστρεφόμενου καθίσματος, τα καθίσματα της δεύτερης σειράς περιστρέφονται κατά 180 μοίρες για να επιτρέψουν τις συνομιλίες με όσους κάθονται στην τρίτη σειρά. Στους επιβάτες της τρίτης σειράς παρέχονται σημεία φόρτισης και ποτηροθήκες.

Δείτε ακόμη: Top 10 Plug-in υβριδικά SUV 4x4 - Ποιο είναι το ιδανικό εταιρικό αυτοκίνητο;

Με αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 και Over the Air αναβαθμίσεις

Το EV9 θα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη αυτονομία. Το κλειδί για την επίτευξη αυτού είναι το σύστημα Highway Driving Pilot (HDP) της Kia, το οποίο θα παρέχει στο EV9 αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 - υπό όρους. Δεκαπέντε αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένων δύο lidars,  επιτρέπουν την ανίχνευση αντικειμένων σε ένα πλήρες οπτικό πεδίο 360 μοιρών για την άμεση αντίδραση στο δρόμο και σε άλλους χρήστες αποτρέποντας πιθανές συγκρούσεις.

5

Παρέχοντας έξυπνη, προληπτική βοήθεια σε πραγματικό χρόνο σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών, το σύστημα Highway Driving Pilot (HDP) της Kia θα πληροί τα κριτήρια που απαιτούνται για την παροχή αυτονομίας Επιπέδου 3 σε ορισμένες περιοχές του κόσμου. Το αυτοκίνητο θα είναι σε θέση να αυτοματοποιεί την οδήγηση υπό όρους όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, επιτρέποντας στον οδηγό να κάνει προσωρινά ένα διάλειμμα από τον έλεγχο του οχήματος.

Το νέο SUV περιλαμβάνει επίσης το Kia Connect Store, το οποίο επιτρέπει στους πελάτες να αγοράζουν ψηφιακές λειτουργίες και υπηρεσίες κατόπιν ζήτησης, δίνοντάς τους την ευελιξία να επιλέξουν τις δυνατότητες που επιθυμούν και να αναβαθμίζουν συνεχώς to EV9 τους με ενημερώσεις Over the Air (OTA) ανά πάσα στιγμή.

Η Kia θα αρχίσει να δέχεται προπαραγγελίες του EV9 για την αγορά της Κορέας το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενώ θα κυκλοφορήσει σε επιλεγμένες παγκόσμιες αγορές από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...