Επίσημο: Ιδού οι νέες Mercedes-Benz GLA και GLB!

Τα δύο μικρότερα SUV στην γκάμα της Mercedes-Benz ανανεώνονται για το 2023, με μικρές διαφοροποιήσεις στην εμφάνιση και μεγάλο τεχνολογικό update.

  • -
  • -

Στην κατηγορία των compact premium SUV, η Mercedes-Benz GLA και Mercedes-Benz GLB βρίσκονται σε περίοπτη θέση και αποτελούν δύο από τα πιο ολοκληρωμένα μοντέλα. Μετά την ανανέωση της A-Class, η Mercedes-Benz προχωράει στην παρουσίαση των facelift εκδόσεων για τις GLA και GLB, προκειμένου να φρεσκαριστούν και να παραμείνουν στην επικαιρότητα. Χωρίς να αλλάζει δραματικά η εξωτερική εμφάνιση, έγιναν στοχευμένες παρεμβάσεις που τις κάνουν να δείχνουν νεότερες, όπως αρμόζει σε ένα επιτυχημένο… lifting.

Πού διαφέρουν οι Mercedes GLA και GLB facelift;

Στο εμπρός τμήμα, τα φωτιστικά σώματα είναι αυτά που «μαρτυρούν» ότι πρόκειται για την ανανεωμένη έκδοση. Έχοντας ελαφρώς διαφορετικά γραφικά στα LED στοιχεία, αποπνέουν δυναμισμό και πολυτέλεια σε απόλυτη ισορροπία. Παράλληλα, οι σχεδιαστές άλλαξαν τις γραμμές των προφυλακτήρων, πρόσθεσαν δυναμικά νεύρα στο καπό, ενώ έφτασαν και νέα σχέδια για τους τροχούς που πλέον μπορούν να φτάσουν έως και τις 20 ίντσες.

Από την άλλη, το εσωτερικό έχει δεχτεί περισσότερες παρεμβάσεις. Το τιμόνι για παράδειγμα είναι εντελώς νέο και προέρχεται από τις μεγαλύτερες Mercedes-Benz που έχουν παρουσιαστεί πρόσφατα. Το σύστημα πολυμέσων MBUX έχει αναβαθμιστεί για καλύτερη απόκριση και βελτιωμένη εμπειρία χρήσης, έχουν ενσωματωθεί νέες εφαρμογές (μεταξύ των οποίων και… video games!) και η διάσταση της οθόνης αφής στις ακριβότερες εκδόσεις φτάνει στις 10,25 ίντσες, όπως και πριν.

Τα Android Auto και Apple CarPlay λειτουργούν ασύρματα και ένα από τα highlights που θα δούμε, είναι το “Tourguide”. Πρόκειται για μια εφαρμογή που υποδεικνύει τα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής που κινείται το όχημα ή κατά τη διάρκεια της διαδρομής μέχρι να φτάσει στον τελικό προορισμό, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για εκείνους που βρίσκονται σε ένα μέρος για πρώτη φορά. Η λειτουργία αυτή θα ξεκινήσει από τη Γερμανία και σταδιακά, θα επεκταθεί και για άλλες χώρες. Ανάμεσα σε άλλες διαφορές, είναι η προσθήκη φωτιζόμενου περιγράμματος σε όλες τις USB-C θύρες, αλλά και η τεχνολογία Dolby Atmos για καλύτερο, πιο ρεαλιστικό ήχο αν ο αγοραστής επιλέξει το premium ηχοσύστημα της Burmester.

Με τι κινητήρες έρχονται οι νέες Mercedes GLA και GLB;

Αναφορικά με τα μηχανικά σύνολα, έχουμε τον γνωστό τετρακύλινδρο turbo βενζινοκινητήρα των 1.33 λίτρων με 136 ή 163 ίππους απόδοση. Ψηλότερα υπάρχει ένας επίσης τετρακύλινδρος turbo των 2.0 λίτρων με 190 ή 224 ίππους και επίσης, υπάρχει το Plug-In Hybrid σύνολο (μόνο στην GLA) με τον 1.33 και έναν ηλεκτροκινητήρα, που αποδίδουν συνδυαστικά 218 ίππους. Το τελευταίο, αν και δεν ανακοινώνεται αλλαγή στην χωρητικότητα της μπαταρίας του (11,5 kWh) η ονομαστική αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία έχει αυξηθεί στα 70 χιλιόμετρα ανά φόρτιση.

Δείτε ακόμη: Όλες οι σημαντικές αλλαγές της νέας Mercedes-Benz A-Class

Στο στρατόπεδο των diesel συναντάμε έναν τετρακύλινδρο turbo των 2.0 λίτρων με 116, 150 ή 190 ίππους. Ανάλογα με την έκδοση διατίθεται και το σύστημα τετρακίνησης 4MATIC της Mercedes-Benz. Για τις εκδόσεις AMG δεν ανακοινώνεται καμία αλλαγή. Οι GLA και GLB 35 AMG θα συνεχίσουν να εφοδιάζονται με τον turbo των 2.0 λίτρων που αποδίδει 306 ίππους και στάνταρ την τετρακίνηση. Για την κορυφαία Mercedes-AMG GLA 45 S, δεν γίνεται ακόμη λόγος από την εταιρεία.  Τέλος, να πούμε ότι τόσο η Mercedes GLA, όσο και η GLB, δεν προσφέρονται πλέον με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Οι μοναδικές διαθέσιμες επιλογές είναι αυτόματα κιβώτια διπλού συμπλέκτη, με 7 ή 8 σχέσεις, ανάλογα τον κινητήρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...