Volvo EX90: Νέο ηλεκτρικό SUV με αυτονομία 600 km [video]

Το ηλεκτρικό Volvo EX90 πρόκειται να ταράξει τα νερά στα μεγάλα premium SUV με την κορυφαία του ασφάλεια και τις τεχνολογίες που ενσωματώνει.

  • -
  • -

Η Volvo είναι μια εταιρεία με σπουδαίο όραμα και κάθε νέο κορυφαίο μοντέλο της αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της. Μέσω του νέου Volvo EX90, θα μας δείξει πως φαντάζεται το μέλλον, όχι μόνο το δικό της αλλά της αυτοκίνησης γενικότερα. Το κορυφαίο ηλεκτρικό SUV αποκαλύπτεται και η ξεκάθαρα σουηδική ταυτότητά του αποτυπώνεται σε κάθε του πλευρά. Εκεί που πραγματικά παραδίδει μαθήματα όμως, είναι στην εξοπλισμό ασφαλείας. Η Volvo το προίκισε με πολλά νέα χαρακτηριστικά, που θα σώσουν ζωές!

Με εξελιγμένη τεχνολογία LiDAR

Στον βασικό εξοπλισμό του Volvo EX90 συναντάμε την LiDAR τεχνολογία, μέσω της οποίας το αυτοκίνητο μπορεί να «δει» σε απόσταση έως και 250 μέτρα. Ξεχωρίζει αυτοκίνητα, πεζούς, ζώα και λοιπά εμπόδια και καθιστά το οικογενειακό premium SUV πολύ πιο ασφαλές. Οκτώ κάμερες συνεργάζονται με 16 υπερηχητικούς αισθητήρες, αλλά και 5 ραντάρ που παρακολουθούν διαρκώς το περιβάλλον γύρω από το όχημα. Ο αισθητήρας LiDAR από την άλλη, αναλαμβάνει να υπολογίσει με μεγάλη ακρίβεια την απόσταση που χωρίζει το όχημα από τον κίνδυνο, σε κάθε συνθήκη φωτισμού. Παρέχει δεδομένα σε μια εξελιγμένη επεξεργαστική μονάδα, η οποία υπολογίζει τη διαφορά ταχύτητας και δρα αναλόγως.

Η Volvo φρόντισε ώστε το EX90 να προσφέρει κορυφαία ασφάλεια σε όλους τους τομείς, ακόμη και… εκτός των συμβατικών τρακαρισμάτων. Πιο συγκεκριμένα, το νέο ηλεκτρικό SUV θα προειδοποιεί τον οδηγό αν έχει αφήσει κάποιο κατοικίδιο ζώο ή παιδί στο πίσω κάθισμα. Κάθε χρόνο καταγράφονται πολλά περιστατικά θερμοπληξίας ή κρυοπαγήματος για πολλά παιδιά και ζώα, κυρίως στις ΗΠΑ, επειδή οι επιβάτες των εμπρός καθισμάτων τα ξέχασαν κλειδωμένα στο αυτοκίνητο. Το Volvo EX90 θα χρησιμοποιεί εξελιγμένα συστήματα που θα ανιχνεύουν την παρουσία κάποιου στο όχημα και θα προειδοποιεί τον οδηγό έγκαιρα.

Κορυφαία συνδεσιμότητα με λογισμικό Google

Στο εσωτερικό δεν γίνεται να μην παρατηρήσεις αμέσως την τεράστια, κάθετα τοποθετημένη οθόνη. Η Volvo πριν από μερικά χρόνια πρωτοτύπησε όταν έβγαλε στην παραγωγή τις μεγάλες κάθετες οθόνες, όμως η έννοια του… «μεγάλη» αλλάζει διάσταση καθώς πλέον έχει διαγώνιο στις 14,5 ίντσες! Πρόκειται για  την πύλη που συνδέει τους επιβάτες σε ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα infotainment που προσφέρονται σήμερα, με ενσωματωμένες υπηρεσίες Google και συνδεσιμότητα 5G ως στάνταρ, όπου διατίθεται. Όπου το 5G δεν είναι διαθέσιμο, η Volvo συνεργάζεται με κορυφαίους παρόχους δεδομένων για να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο. Χάρη στο διαισθητικό περιβάλλον λειτουργίας είναι πανεύκολο να βρει κάποιος τον προορισμό του, να κάνει streaming την αγαπημένη του μουσική, να εγκαταστήσει τις αγαπημένες του εφαρμογές και πολλά ακόμη.

Επιπλέον, η συνολική εμπειρία χρήστη μέσα στο Volvo EX90 σχεδιάστηκε με βασική αρχή το πολύπλοκο να γίνεται απλό, ώστε να αποφεύγεται η υπερπληροφόρηση. Οι οθόνες στο κέντρο του ταμπλό και εμπρός από τον οδηγό παρέχουν πληροφορίες με έναν έξυπνο τρόπο που μπορεί να εξατομικευτεί σύμφωνα με τις εκάστοτε προτιμήσεις. Το Volvo EX90 θα είναι επίσης συμβατό με ασύρματο Apple CarPlay ή Android Auto.

Στο κομμάτι του ήχου, ένα SUV κορυφαίων προδιαγραφών δεν θα μπορούσε να μην υιοθετεί μια αντίστοιχα πολυτελή λύση. Το Volvo EX90 θα είναι το πρώτο αυτοκίνητο Volvo που θα περιλαμβάνει Dolby Atmos, το οποίο παρέχεται από ένα ηχοσύστημα αναφοράς Bowers & Wilkins, με 25 ηχεία για καθηλωτικό ήχο σε όλη την καμπίνα.

Επιπλέον, με το Volvo EX90 εισάγεται η τεχνολογία phone key για τη Volvo, κάτι το οποίο σημαίνει ότι o οδηγός μπορεί να αφήσει το κλειδί του οχήματος στο σπίτι και να το ξεκλειδώσει με το κινητό του τηλέφωνο. Εξελιγμένη σύμφωνα με το πρότυπο UWB, η τεχνολογία θα είναι συμβατή με μία ευρεία σειρά από μάρκες τηλεφώνων και μοντέλων και θα επιτρέπει την κοινή χρήση του κλειδιου με την οικογένεια και τους φίλους του οδηγού, όταν χρειάζεται. Τέλος, η σύνδεση με συσκευές μέσω Google Assistant, επιτρέπει ο οδηγός να μεταφέρεται απρόσκοπτα από το αυτοκίνητο στο σπίτι. Αρκεί να ζητήσει από το Google να κλειδώσει, να ζεστάνει ή να δροσίσει το Volvo EX90 μέσω μίας οποιασδήποτε συσκευής με Google Assistant. Μπορεί επίσης να δει ανά πάσα στιγμή το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας.

Χώροι για 7, αυτονομία 600 km

Το νέο Volvo EX90 είναι οικογενειακών προδιαγραφών, με κορυφαίους χώρους και δυνατότητα φιλοξενίας έως 7 επιβατών. Εφοδιάζεται με μπαταρία των 111 kWh και η αυτονομία αγγίζει τα 600 km με μια φόρτιση, σύμφωνα με το πρότυπο ρεαλιστικών μετρήσεων WLTP. Όπως αναφέρει η Volvo, η διαδικασία φόρτισης 10-80% διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά σε ανάλογο ταχυφορτιστή. Στο κομμάτι της απόδοσης, η ισχυρότερη πρόταση στην γκάμα του Volvo EX90 θα είναι 517 ίπποι και 910 Nm ροπή! Η μετάδοση της κίνησης θα γίνεται και στους τέσσερις τροχούς, ενώ θα υπάρχει και λιγότερο ισχυρή έκδοση με 408 ίππους.

Το νέο Volvo EX90 πρωτοπορεί αναφορικά με την κατασκευή του, καθώς το ατσάλι που χρησιμοποιεί είναι κατά 15% ανακυκλωμένο και το αλουμίνιο, κατά 25% ανακυκλωμένο. Παράλληλα, 48 κιλά ανακυκλωμένου πλαστικού και άλλα, φιλικά προς το περιβάλλον υλικά αποτελούν την καμπίνα, δίνοντας τον τίτλο του πιο οικολογικού Volvo μέχρι στιγμής. Αργότερα, θα γίνουν γνωστές ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον εξοπλισμό, τις τεχνολογίες, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα δομικά στοιχεία του νέου Volvo EX90.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...