Νέο Lexus RX: Σε άλλο επίπεδο το ιαπωνικό SUV

H Lexus παρουσίασε με κάθε επισημότητα τη νέα γενιά του RX, ενός αυτοκινήτου που διαθέτει κυριολεκτικά τα πάντα, καταναλώνοντας παράλληλα ελάχιστο καύσιμο.

  • -
  • -

Η πέμπτη γενιά του RX, του μοντέλου που πρωτοστάτησε στην παγκόσμια αγορά πολυτελών SUV είναι γεγονός. Η Lexus έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία του αυτοκινήτου, το οποίο θα διατίθεται στην Ευρώπη με μία γκάμα τριών διαφορετικών ηλεκτροκίνητων συνόλων και μια σειρά προηγμένων συστημάτων που κάνουν τη ζωή οδηγού και επιβατών πιο εύκολη και κυρίως ασφαλή.

Το νέο RX βασίζεται στη σχεδιαστική φιλοσοφία «Next Chapter», προβάλλοντας την ισχυρή παρουσία του στον δρόμο και συνάμα τις υψηλές δυνατότητες στον τομέα των επιδόσεων, την τολμηρή εμφάνιση και το ακλόνητο παρουσιαστικό. Το SUV της Lexus έχει μήκος 4.890 mm, πλάτος 1.920 mm και ύψος 1.695 mm. Οι νέοι λεπτοί προβολείς και το εμπρός μετατρόχιο που είναι φαρδύτερο κατά 15 mm δίνουν έμφαση στο χαμηλότερο κέντρο βάρους και το δυναμικό παρουσιαστικό. Tο μεταξόνιο έχει αυξηθεί κατά 60 mm προς όφελος της ευρυχωρία, με τα προεξέχοντα πίσω φτερά και τις ζάντες των 21 ιντσών να προσδίδουν μία αίσθηση υψηλής πρόσφυσης και δυναμισμού.

rx

Θα προσφέρεται σε 9 εξωτερικά χρώματα και σε διαφορετικά πακέτα, μεταξύ των οποίων και το F-Sport, καλύπτοντας κάθε απαίτηση των υποψηφίων αγοραστών. Το εσωτερικό από την άλλη, εκφράζει την πολυτέλεια μέσα από την απλότητα. Η φιλοσοφία «less is more» καταργεί τις περιττές λεπτομέρειες υπέρ μιας cool, σύγχρονης εμφάνισης με καθαρές, απέριττες επιφάνειες. Το αποτέλεσμα αυτής της σχεδιαστικής εξέλιξης της Lexus είναι μία άμεση αίσθηση χώρου, ευεξίας, φινέτσας και άνεσης.

Οθόνη 14 ιντσών και καθίσματα – πολυθρόνες

Το θέμα της απλότητας συμπληρώνει τη φιλοσοφία Tazuna της Lexus που διέπει το cockpit του οδηγού, με εργονομικό σχεδιασμό των χειριστηρίων και των πηγών πληροφοριών, ώστε ο ίδιος να είναι προσηλωμένος στα οδηγικά του καθήκοντα. Το RX διατίθεται με μία νέα, μεγαλύτερη πανοραμική οροφή με ανοιγόμενο εμπρός τμήμα.

rx

Μία οριζόντια οθόνη αφής 14 ιντσών, από τις μεγαλύτερες στην κατηγορία, προσφέρεται στάνταρ. Ο οδηγός μπορεί να αλληλεπιδρά με το RX με 100 διαφορετικούς τρόπους. Εκτός από την οθόνη, υπάρχει και φυσικά κουμπιά για πρόσβαση στις βασικές λειτουργίες. Στην Ευρώπη όλες οι εκδόσεις είναι εξοπλισμένες με ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης. Επίσης, στο στάνταρ ηχοσύστημα για το νέο RX περιλαμβάνεται ένα premium πακέτο 12 ηχείων.  

Η εύκολη ενσωμάτωση smartphone προσφέρεται στάνταρ – ασύρματη για Apple CarPlay και με ενσύρματη σύνδεση για Android Auto. Διατίθεται μία επιφάνεια ασύρματης φόρτισης, με την απόδοση φόρτισης να είναι 50% ισχυρότερη από πριν. Φυσικά δεν λείπει η θύρα USB-A για αναπαραγωγή ήχου υψηλής ανάλυσης και οι θύρες φόρτισης USB-C.

Ο οδηγός μπορεί να εξατομικεύσει την οθόνη οργάνων του RX σύμφωνα με τις προτιμήσεις του, δίνοντας προτεραιότητα στο στροφόμετρο, στην ένδειξη υβριδικού συστήματος ή στο ταχύμετρο. Η σχεδίαση αλλάζει επίσης σύμφωνα με το προφίλ οδήγησης που έχει επιλεγεί (Normal, Eco ή Sport). Το έγχρωμο head-up display έχει τρεις λειτουργίες που προβάλλουν διαφορετικά επίπεδα πληροφοριών: η πλήρης λειτουργία περιλαμβάνει την κατάσταση των λειτουργιών ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού του Lexus Safety System +. Η βασική λειτουργία συνοψίζει βασικές πληροφορίες στο κάτω άκρο της οθόνης, και η ελάχιστη λειτουργία δείχνει μόνο την ταχύτητα. Το head-up display μπορεί να ρυθμίζεται ως προς τη θέση, την περιστροφή και τη φωτεινότητα, με λεπτομέρειες αποθηκευμένες σε μοντέλα με εξατομικευμένες από τον οδηγό ρυθμίσεις μνήμης.

rx

Τα εμπρός καθίσματα έχουν επανασχεδιαστεί για να προσφέρουν εύκολη πρόσβαση, άριστη στήριξη, θέρμανση και εξαερισμό. Το σχήμα του μαξιλαριού των καθισμάτων έχει αναθεωρηθεί, ώστε να είναι άνετο για μία μεγάλη ποικιλία σωματότυπων και μεγεθών. Οι ενσωματωμένοι θερμαντήρες παρέχουν τώρα ζεστασιά σε όλη την επιφάνεια των καθισμάτων, ενώ ανάλογα την έκδοση, τα πίσω καθίσματα έχουν χειροκίνητη ή ηλεκτρική λειτουργία ανάκλισης και αναδίπλωσης και προαιρετικά ενσωματωμένη θέρμανση και εξαερισμό.

Αμέτρητα συστήματα ασφαλείας

Το νέο RX ωφελείται από συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού επόμενου επιπέδου που συναντώνται στην πιο πρόσφατη γενιά του Lexus Safety System+, με αναβαθμισμένες λειτουργίες και αυξημένο εύρος ανίχνευσης και πρόληψης κινδύνων και ατυχημάτων. Επιπλέον, η λειτουργικότητά τους μπορεί να παραμείνει ενημερωμένη με βολικές over-the-air ενημερώσεις λογισμικού, χωρίς να χρειάζεται ο πελάτης να φέρει το όχημά του σε συνεργείο της Lexus.

rx

Το αυτοκίνητο αναγνωρίζει κίνδυνο μετωπικής σύγκρουσης με επερχόμενα οχήματα ή πεζούς, ακόμη και την διακοπή της κυκλοφορίας μπροστά και, σε συνδυασμό με τις αναβαθμίσεις στο Lane Trace Assist, ακολουθεί μία πιο φυσική γραμμή στις στροφές.

Διαβάστε επίσης: Μόνο ένα καλώδιο ενώνει τιμόνι και τροχούς στο Lexus!

Οι χώροι είναι ιδανικοί για 5 άτομα, με το πορτμπαγκάζ να έχει όγκο 612 lt, φιλοξενώντας από τέσσερις τσάντες του γκολφ 9,5 ιντσών ή τέσσερις μεγάλου μεγέθους βαλίτσες. Κάτω από το δάπεδο, υπάρχει επιπλέον χώρος για εργαλεία και μικρότερα αντικείμενα ενώ προαιρετικές μπάρες οροφής προορίζονται για τη μεταφορά εξοπλισμού όπως μπαγκαζιέρες οροφής και βάσεις ποδηλάτων.

Με ποιους κινητήρες έρχεται

Το νέο RX προσφέρει μία πιο ολοκληρωμένη κάλυψη στην κατηγορία όσον αφορά την επιλογή κινητήριων συνόλων σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.

rx

RX 500h: ένα υβριδικό μοντέλο υψηλών επιδόσεων που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού με DIRECT4

•Turbo Hybrid Electric κινητήρας 2.4L με αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων και DIRECT4

• Ισχύς: 371 DIN hp/273 kW

• 0-100 km/h: 6,2 δευτ.

• Εκπομπές CO2: 182-189 g/km

• Κατανάλωση καυσίμου: 8,0-8,3 l/100 km


RX 450h+: το πρώτο plug-in υβριδικό ηλεκτρικό RX

• Plug-in Hybrid κινητήριο σύνολο 2,5 λίτρων

• Ισχύς: 309 DIN hp/227 kW

• Επιτάχυνση 0-100 km/h: 6,5 δευτ.

• Εκπομπές CO2: 24-26 g/km

• Κατανάλωση καυσίμου: 1.1-1.2 l/100 km


RX 350h: αποδοτικό, αυτοφορτιζόμενο υβριδικό σύνολο 4ης γενιάς

• Αυτοφορτιζόμενο Hybrid Electric κινητήριο σύνολο 2,5 λίτρων

• Ισχύς: 250 DIN hp/184 kW

• Επιτάχυνση 0-100 km/h: 7,9 δευτ.

• Εκπομπές CO2: 142-149 g/km

• Κατανάλωση καυσίμου: 6.3-6.6 l/100 km

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...