Αυτό είναι το νέο Kia Sportage για την Ευρώπη – Μάθε τα πάντα εδώ

Στα 28 χρόνια ιστορίας του, αυτή είναι η πρώτη φορά που το κορεατικό SUV σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε αποκλειστικά για την ευρωπαϊκή αγορά! Πάμε να το γνωρίσουμε

  • -
  • -

Η Kia μόλις αποκάλυψε με κάθε επισημότητα σε διαδικτυακή παρουσίαση, την ευρωπαϊκή εκδοχή της νέας γενιάς του επιτυχημένου Sportage. Αυτή είναι πρώτη φορά στην πορεία των 28 ετών του κορεατικού C-SUV, όπου σχεδιάστηκε αποκλειστικά για την ευρωπαϊκή αγορά, σμιλεύοντας τα χαρακτηριστικά του σύμφωνα με τις ανάγκες των αγοραστών της Γηραιάς Ηπείρου. Με πλήρως ανανεωμένο design μέσα και έξω, νέες τεχνολογίες και κινητήρια σύνολα βενζίνης, diesel και mild/Full/Plug-in hybrid, το νέο Kia Sportage έρχεται για να στοχεύσει κατευθείαν στην κορυφή της κατηγορίας.

Από την πρώτη ματιά, καταλαβαίνει κανείς πως έχουμε να κάνουμε με ένα ολοκληρωτικά καινούργιο αυτοκίνητο, του οποίου η νεότερη γενιά υιοθετεί την νέα σχεδιαστική ταυτότητα της Kia, Opposites United, που σήμερα καθορίζει κάθε του πτυχή του νέου Sportage. Στο εμπρός μέρος, τον πρώτο λόγο έχει η επιθετική σχεδίαση των φώτων ημέρας τεχνολογίας LED, τα οποία λειτουργούν σαν διαχωριστικό ανάμεσα στη μάσκα και τα φώτα τεχνολογίας Matrix LED. Χαμηλά, στο κέντρο του καπό, δεσπόζει το νέο σήμα της εταιρείας.

front

Στην σπορ αύρα που αποπνέει το μοντέλο από κάθε γωνία, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό η αντίθεση που προκύπτει από την μαύρη οροφή (στοιχείο που βλέπουμε για πρώτη φορά στο Sportage) με το τελείωμα στην αντίστοιχου χρώματος αεροτομή. Τα παραπάνω «δένουν» αρμονικά με τα ενωμένα πίσω φωτιστικά σώματα, δίνοντας μία πιο φαρδιά όψη στο πίσω μέρος. Ανάλογα την έκδοση, το εντυπωσιακό SUV προσφέρεται με νέες ζάντες 17, 18 ή 19 ιντσών.

Αντίστοιχα ανανεωμένο είναι και το εσωτερικό, με την προηγμένη τεχνολογία να κάνει αισθητή την παρουσία της. Τον οδηγό υποδέχονται δύο οθόνες 12,3 ιντσών. Μία σε ρόλο ψηφιακού πίνακα οργάνων και μία στην κεντρική κονσόλα για το infotainment. Το λογισμικό και οι χάρτες προσφέρουν τη δυνατότητα ασύρματης ενημέρωσης, ενώ ο ιδιοκτήτης μπορεί να έχει άμεση πληροφόρηση για διάφορα στοιχεία που αφορούν την κατάσταση του οχήματος μέσω εφαρμογής στο κινητό. Το εσωτερικό της καμπίνας είναι ευρύχωρο, με την δεύτερη σειρά καθισμάτων να αγγίζει το 1 μέτρο ωφέλιμου χώρου, τόσο για το κεφάλι όσο και για τα πόδια των επιβατών, παρά τα μόλις 2.68 m μήκους του μεταξονίου. Τέλος, ο χώρος αποσκευών βρίσκεται στα 591 λίτρα με τα πίσω καθίσματα στην θέση τους, ενώ αν διπλωθούν η χωρητικότητα εκτοξεύεται στα 1.780 λίτρα!

interior

Όσον αφορά τις κινητήριες μονάδες του νέου Sportage συναντάμε σύνολα βενζίνης και diesel, τα οποία είτε είναι αποκλειστικά θερμικά είτε χρησιμοποιούν mild/full/plug-in hybrid τεχνολογία. Αρχικά, ο νέος 1.600άρης βενζινοκινητήρας T-GDi έρχεται αποκλειστικά ως υβριδικός, με την πιο ήπια μορφή του να είναι τα mHEV σύνολα με απόδοση 150 ή 180 ίππους. Στην συνέχεια έχουμε την Full Hybrid έκδοση, που συνδυάζει τη μονάδα των 180 ίππων με έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 44,2 kW, και έχουν ως αποτέλεσμα την συνδυαστική ισχύ των 230 ίππων. Στην κορυφή τοποθετείται το Sportage PHEV, η plug-in υβριδική έκδοση που συνδυάζει τον βενζινοκινητήρα των 180 ίππων με μία μπαταρία 13,8 kWh και ένα ηλεκτρικό μοτέρ 66,9 Kw, προσφέροντας συνολικά 265 ίππους.

engine

Από πλευράς πετρελαιοκίνητων συνόλων, οι επιλογές είναι δύο, και συγκεκριμένα με έναν 1.600άρη που προσφέρεται σε δύο επίπεδα ισχύος, 115 και 136 ίππων.  Μάλιστα, το δεύτερο είναι διαθέσιμο και με ήπια υβριδική τεχνολογία, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο την οικονομία καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων. Τα διαθέσιμα κιβώτια μεταξύ όλων των εκδόσεων είναι 3, και συγκεκριμένα το 7τάχυτο αυτόματο διπλού συμπλέκτη, ενώ τα άλλα δύο είναι χειροκίνητα 6 σχέσεων, είτε συμβατικό είτε τεχνολογίας iMT.  Λύσεις που έχουμε γνωρίσει και στο συγγενικό Hyundai Tucson, με το οποίο το νέο Sportage μοιράζεται πολλά τεχνολογικά και μηχανολογικά στοιχεία.

Για την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών φροντίζει το προηγμένο πακέτο συστημάτων ADAS, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τεχνολογίες όπως το Highway Driving Assist, το οποίο διατηρεί την απόσταση που θα ορίσει ο οδηγός από το προπορευόμενο όχημα, ενώ παράλληλα βοηθά ώστε το Sportage να παραμένει πάντα στο κέντρο της λωρίδας, προσαρμόζοντας πάντα την ταχύτητα του οχήματος σύμφωνα με τα όρια ταχύτητας. Άλλες τεχνολογίες που συμπεριλαμβάνονται είναι τα: Navigation-based Smart Cruise Control, Intelligent Speed Limit Assist, Υποβοήθηση Αποφυγής Σύγκρουσης Τυφλού Σημείου, Blind-Spot View Monitor και πολλά ακόμη.

Τέλος, τεχνολογίες όπως το Remote Smart Parking Assist και το Surround View Monitor κάνουν την ζωή του οδηγού ευκολότερη, με το πρώτο να επιτρέπει στον οδηγό να βάλει και να βγάλει το αυτοκίνητο από μία θέση πάρκινγκ απομακρυσμένα χρησιμοποιώντας τηλεχειρισμό, ενώ το δεύτερο προσφέρει μία πανοραμική εικόνα του αυτοκινήτου ώστε να μην υπάρξει ποτέ φόβος πρόσκρουσης λόγω περιορισμένης ορατότητας.

Η πρώτη live εμφάνιση του πλήρως ανανεωμένου Kia Sportage θα γίνει 7-12 Σεπτεμβρίου στο Μοναχό, στην έκθεση IAA Mobility, ενώ εδώ στην Ελλάδα θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε πρώτη φορά από κοντά στην Έκθεση Αυτοκίνηση & Εlectromobility 2021, 23-31 Οκτωβρίου

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...