Abarth F595: Με τον κινητήρα της Formula 4! (video)

Η νεότερη εκδοχή του Abarth με τον κωδικό F595 φέρνει την τεχνολογία των αγώνων στο δρόμο

  • -
  • -

Η Abarth παρουσίασε τη νέα και ειδική σειρά F595, ένα μοντέλο που δημιουργήθηκε για όσους αναζητούν την αίσθηση που προσφέρει η οδήγηση στην πίστα στις καθημερινές τους μετακινήσεις. Το νέο μοντέλο της ιταλικής εταιρείας εφοδιάζεται με τον υπερτροφοδοτούμενο T-Jet των 1.400 cc, ο οποίος αποδίδει 165 ίππους και είναι σύμφωνος με τις νεότερες προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro-6D Final. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου κινητήριου συνόλου είναι πως είναι ακριβώς ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούν τα μονοθέσια της Tatuus που αγωνίζονται στο ιταλικό και γερμανικό Πρωτάθλημα Formula 4 υπό την αιγίδα της FIA.

Το γράμμα “F” στο όνομα του νέου μοντέλου αποτελεί ευθεία αναφορά στη Formula 4, στην οποία η Abarth είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής κινητήρων. Αποτελώντας ιδανικό πεδίο εξέλιξης για νέους οδηγούς, η F4 βασίζεται στη φιλοσοφία της “Formula Italia”, του θεσμού που δημιουργήθηκε το 1971. Στόχος, οι νέοι οδηγοί να έχουν πρόσβαση με σχετικά χαμηλό κόσμο στον κόσμο των μονοθέσιων αγωνιστικών αυτοκινήτων και να έχουν την ευκαιρία να παλέψουν για το απόλυτο όνειρο τους, να βρεθούν στο μαγικό κόσμο της Formula 1.

Οι υψηλές τιμές απόδοσης αποτελούν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του κινητήρα 1.4 T-Jet προδιαγραφών Euro-6D Final. Ο στροβυλοσυμπιεστής της Garrett συνδυάζεται με λόγο συμπίεσης 9:1 και χάρη στη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού του θαλάμου καύσης, η υψηλή ισχύς των 165 ίππων έχει σαν αποτέλεσμα 230 Nm ροπής που είναι διαθέσιμα από τις 2.250 rpm, με την απόδοση να διατηρείται σχεδόν μέχρι την κόκκινη περιοχή του στροφόμετρου. Το αποτέλεσμα είναι η τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 218 km/h, ενώ η ρεπρίζ με 5η ταχύτητα από τα 80 στα 120 km/h απαιτεί μόλις 7,8 sec. Ο κινητήρας προσφέρεται με χειροκίνητο κιβώτιο, αλλά διαθέσιμη είναι και η επιλογή αυτόματου κιβωτίου που συνδυάζεται με paddles πίσω από το τιμόνι. Οι επιδόσεις και στις δύο περιπτώσεις είναι παραπλήσιες, με την διαδικασία 0-100 km/h να ολοκληρώνεται σε 7,3 και 7,4 δευτερόλεπτα με το χειροκίνητο και το αυτόματο κιβώτιο αντίστοιχα. 


Ένα χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί το F595 σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα της Abarth είναι η εξάτμιση Record Monza, με τις δύο κάθετες απολήξεις σε κάθε πλευρά. Η ήχος είναι μοναδικός και διαφοροποιείται ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης μέσω μίας ενεργής βαλβίδας της εξάτμισης. Όσον αφορά την ανάρτηση, εφοδιάζεται με αμορτισέρ της Koni τεχνολογίας FSD, ενώ διαθέτει αεριζόμενους δίσκους εμπρός και πίσω, διάστασης 294 mm και 240 mm, αντίστοιχα.



Είναι διαθέσιμο σε εκδόσεις hatchback και cabrio και χαρακτηρίζεται από τα στοιχεία σε χρώμα Rally Blue, όπως τα καλύμματα των καθρεπτών και τα εμπρός και πίσω αεροδυναμικά βοηθήματα. Οι μαύρες ματ ζάντες Sport των 17 ιντσών και φυσικά το λογότυπο F595 συμπληρώνουν την εικόνα. Αντίστοιχα δυναμικό είναι και το εσωτερικό, με τον οδηγό να έχει την επιλογή μεταξύ των σπορ καθισμάτων της Abarth, ή την ακόμα πιο «ακραία» επιλογή των σχεδόν αγωνιστικών καθισμάτων της Sabelt. Εκτός από την οδήγηση, τον fun χαρακτήρα του μοντέλου συμπληρώνει το προηγμένο σύστημα πολυμέσων Uconnect, με την οθόνη υψηλής ανάλυσης των 7 ιντσών και τη δυνατότητα λειτουργίας mirroring με κινητά μέσω των εφαρμογών  Apple CarPlay και Android Auto™.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...