H BMW μας συστήνει με τη νέα Σειρά 4 Gran Coupe

Στη δεύτερη γενιά της, η BMW Σειρά 4 Gran Coupe συνδυάζει όλα τα σπορ στοιχεία της κλασικής «τεσσάρας» μαζί με την πρακτικότητα που υπογράφουν οι τέσσερις πόρτες.

  • -
  • -

Το 2014 η BMW αποφάσισε να «χωρίσει» τη γκάμα της Σειράς 3 και για πρώτη φορά, τα κουπέ και κάμπριο μοντέλα της μεσαίας κατηγορίας πήραν το όνομα «Σειρά 4». Ο κίνηση της μάρκας βρήκε ανταπόκριση και φυσικά η «τεσσάρα» συνεχίζει στη δεύτερη γενιά της, ενώ τώρα ήρθε η ώρα να δούμε και τη νέα Gran Coupe.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την ορολογία της εταιρείας, Gran Coupe βαπτίζονται τα τετράθυρα κουπέ, αυτά που παραπέμπουν σε ένα σπορ όχημα με το σχήμα και το χαρακτήρα τους αλλά έχουν τέσσερις πόρτες προς όφελος της πρακτικότητας. Η νέα Σειρά 4 Gran Coupe έχει μεγαλώσει αισθητά από την προκάτοχό της.

 Μετρά 4.783 χιλιοστά μήκους (143 περισσότερα), 1.852 χιλιοστά φάρδους (27 περισσότερα) και 1.442 χιλιοστά ύψους (53 περισσότερα). Παράλληλα έχουν μεγαλώσει και άλλες διαστάσεις της, όπως το μετατρόχιο (+50 χιλιοστά εμπρός, +29 χιλιοστά πίσω), αλλά και το μεταξόνιο που στα 2.856 χιλιοστά όχι μόνο «ρίχνει» 46 χιλιοστά στην προηγούμενη γενιά, αλλά είναι και 5 χιλιοστά μεγαλύτερο από αυτό της σημερινής Σειράς 3.

Η εξωτερική της εμφάνιση δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι ταυτίζεται με εκείνη της Σειράς 4 Coupe. Μπροστά δεν υπάρχουν διαφορές, με την τεράστια μάσκα να ξεχωρίζει, αν και πλέον την έχουμε... συνηθίσει και δεν αποτελεί τόσο μεγάλο θέμα συζήτησης. Στο πίσω μέρος ακολουθείται η ίδια σχεδιαστική λογική με εκείνη της δίθυρης έκδοσης. Γενικά, καταλαβαίνεις ότι κοιτάς μια Σειρά 4 που κάποιος «τράβηξε» όλες τις διαστάσεις, με επιτυχία.

Το εσωτερικό είναι κοινό με της Σειράς 4 αλλά και με της Σειράς 3. Από εργονομικής άποψης αποσπά κορυφαία βαθμολογία, όπως και στην ποιότητα των υλικών. Τυπική για BMW είναι και η σχεδίαση. Η οθόνη για το σύστημα πολυμέσων βρίσκεται στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας και ελέγχεται είτε με την αφή, είτε με τα χειριστήρια του iDrive και ο ψηφιακός πίνακας οργάνων παρέχει συνεχώς τις απαραίτητες πληροφορίες στον οδηγό.

Σύμφωνα με τη BMW η αύξηση στο μεταξόνιο αλλά και στις υπόλοιπες διαστάσεις συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά, αμέσως φαίνεται στους διαθέσιμους χώρους της καμπίνας. Οι πίσω επιβάτες απολαμβάνουν περισσότερο αέρα για τα γόνατά τους, αλλά και τα κεφάλια τους, ενώ ο χώρος αποσκευών με τα 470 λίτρα επαρκεί και με το παραπάνω. Μπορεί να φτάσει έως τα 1.290 λίτρα αν αναδιπλωθούν τα (διαιρούμενα) πίσω καθίσματα.

Η νέα Σειρά 4 Gran Coupe θα είναι διαθέσιμη με τέσσερις κινητήρες. Ο βασικός βενζίνης που κινεί την έκδοση 420i είναι ένας τετρακύλινδρος τούρμπο των 2.0 λίτρων με απόδοση 184 ίππων. Ψηλότερα βρίσκεται η έκδοση 430i με έναν επίσης τετρακύλινδρο τούρμπο των 2.0 λίτρων, αλλά με 245 ίππους απόδοση και στην κορυφή κάθεται η έκδοση M440i xDrive Gran Coupe με τον εξακύλινδρο τούρμπο κινητήρα των 3.0 λίτρων και τους 374 ίππους. Η τέταρτη επιλογή τροφοδοτείται με πετρέλαιο αντί για βενζίνη.

Πρόκειται για την έκδοση 420d με τον τούρμπο τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα των 2.0 λίτρων που αποδίδει 190 ίππους. Σε όλες τις εκδόσεις, το κιβώτιο είναι ένα αυτόματο Steptronic των οκτώ σχέσεων με μετατροπέα ροπής. Στην M440i έχει ελαφρώς διαφορετικές ρυθμίσεις προς όφελος της σπορ οδήγησης. Επίσης να πούμε ότι η τετρακίνηση xDrive είναι στάνταρ στην M440i και διατίθεται προαιρετικά στην πετρελαιοκίνητη 420d. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η κίνηση μεταδίδεται αποκλειστικά στον πίσω άξονα. Οι μηχανικοί της BMW έδωσαν μεγάλη σημασία στην εξέλιξη του πλαισίου ανεβάζοντας πολύ το επίπεδο ακαμψίας για τη νέα Σειρά 4 Gran Coupe, αλλά και στο ζύγισμα για καλύτερη οδηγική συμπεριφορά. Όπως λέει η μάρκα η κατανομή βάρους του τετράθυρου κουπέ πλησιάζει στο ιδανικό 50:50 ανάμεσα στον εμπρός και τον πίσω άξονα, ωστόσο δεν διευκρινίζουν το ακριβές ποσοστό.

Αυτά, μαζί με την προσεκτική ρύθμιση της ανάρτησης και το νέο, ακόμη πιο ακριβές σύστημα διεύθυνσης, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός απόλυτα σπορ χαρακτήρα από τη βασική κιόλας έκδοση. Να σημειωθεί ότι το αυτοκίνητο διαθέτει υψηλή αεροδυναμική απόδοση με Cd: 0,26. Η γρίλια εμπρός έχει ενεργό προστατευτικό που κλείνει για την επίτευξη καλύτερης κατανάλωσης και ανοίγει όταν το μοτέρ έχει ανάγκη περισσότερου κρύου αέρα. Το πάτωμα είναι πλήρως καλυμμένο και το κουπέ σχήμα της οροφής βοηθά στο πολύ καλό αεροδυναμικό προφίλ που ευνοεί τόσο τις επιδόσεις, όσο και το θόρυβο, μαζί με την κατανάλωση καυσίμου.

Ανάλογα με τις προτεραιότητες του ιδιοκτήτη, η BMW προσφέρει αρκετές επιλογές προαιρετικού εξοπλισμού στο κομμάτι της οδικής συμπεριφοράς. Τα μεγαλύτερα M Sport φρένα με τις τετραπίστονες δαγκάνες στον εμπρός άξονα βρίσκονται μέσα στη λίστα (στάνταρ στην M440i xDrive), όπως και η M Sport ανάρτηση με τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ που προσαρμόζει την απόσβεση ανάλογα με το επιλεγμένο πρόγραμμα οδήγησης.

Οι ισχυρότερες εκδόσεις 430i και M440i xDrive επωφελούνται και από το ενεργό διαφορικό M Differential. Στην M440i είναι στάνταρ στον πίσω άξονα και βοηθάει στην ιδανική τοποθέτηση της ουράς κατά τη γρήγορη οδήγηση, ενώ στην 430i βρίσκεται στον προαιρετικό εξοπλισμό, αλλά συνδυάζεται απαραίτητα είτε με την M Sport ανάρτηση, είτε με την Adaptive M Suspension ανάρτηση.

Πληρέστατο είναι και το τεχνολογικό προφίλ της BMW Σειράς 4 Gran Coupe. Σε επίπεδο συνδεσιμότητας, συναντάμε όλα τα δεδομένα πλέον στοιχεία, όπως το Android Auto και το Apple CarPlay. Το σύστημα πλοήγησης λαμβάνει συνεχώς στοιχεία κυκλοφορίας και δίνει πληροφορίες για την κίνηση στους δρόμους και το BMW Live Cockpit Professional αναβαθμίζει τις οθόνες σε μια μεγάλη 12,3 ιντσών για τον πίνακα οργάνων και μια 10,25 ιντσών για το σύστημα πολυμέσων.

Σύστημα προειδοποίησης παρέκκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας, Adaptive Cruise Control, αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας, αυτόματο φρενάρισμα, ενημέρωση για ύπαρξη αυτοκινήτου στη νεκρή γωνία και πολλά πολλά ακόμη ηλεκτρονικά συστήματα αποτελούν την πληρέστατη σουίτα ενεργητικής ασφάλειας. Μάλιστα, όλα τα παραπάνω αναβαθμίζονται μέσω ασύρματου δικτύου όταν η BMW λανσάρει κάποιο update, οπότε βελτιώνονται συνεχώς χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από τον οδηγό του οχήματος. Η νέα BMW Σειρά 4 Gran Coupe αναμένεται στην αγορά μέσα στους επόμενους μήνες.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...