bZ4X concept: Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Toyota σχεδιασμένο από λευκό χαρτί

Το μεγέθους RAV4 SUV, ανοίγει τον δρόμο για την παραγωγή ενός πλήρως εξηλεκτρισμένου μοντέλου στο άμεσο μέλλον

  • -
  • -

Αν και η Toyota αποτέλεσε μία από τις πρώτες αυτοκινητοβιομηχανίες που ενστερνίστηκαν την υβριδική τεχνολογία, στον τομέα των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων έχει μείνει πίσω. Γι’ αυτό το λόγο μόλις παρουσίασε το πρωτότυπο bZ4X, το οποίο αποτελεί μία μοντέρνα εναλλακτική του πλήρως εξηλεκτρισμένου RAV4.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ TOYOTA RAV4 PLUG-IN HYBRID ΤΩΝ 306 ΙΠΠΩΝ

Η Toyota δεν πέρασε σε λεπτομέρειες, αλλά όπως μπορούμε να δούμε και στις φωτογραφίες, το concept car φέρει ένα επιβλητικό εμπρός μέρος με minimal φωτιστικά σώματα και επιθετικές γωνίες, ενώ σε μεγάλο βαθμό είναι κλειστό για καλύτερη αεροδυναμική, με μία μακρόστενη εισαγωγή αέρα στο κάτω μέρος. Περνώντας στο πλάι του αυτοκινήτου έχουμε ξεχωριστή απόχρωση για τους θόλους των τροχών, με έντονες καμπύλες πάνω από τους πίσω τροχούς που φτάνουν έως και τα πίσω φώτα, ενώ η οροφή ακολουθεί μία καμπύλη που ξεκινά από την βάση του παρμπρίζ και φτάνει μέχρι τα πίσω φώτα σε στυλ κουπέ. Άλλα σημαντικά στοιχεία στην σχεδίαση του ηλεκτρικού μοντέλου είναι η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής που συνδυάζεται με την γωνία που δημιουργείτε εκεί που τελειώνει το πίσω τζάμι, όπως και το ενιαίο πίσω φωτιστικό σώμα που αγκαλιάζει ολοκληρωτικά το αμάξωμα.

Εντός της καμπίνας, η Toyota έχει ακολουθήσει πιο παραδοσιακά σχεδιαστικά μοτίβα, με τον οδηγό να κάθεται πίσω από ένα αρκετά χοντροκομμένο θα λέγαμε, τριάκτινο τιμόνι, το οποίο από πίσω του κρύβει έναν πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων. Τον πρώτο λόγο στην κεντρική κονσόλα έχει μία μεγάλου μεγέθους οθόνη για το infotainment, ενώ την εικόνα συμπληρώνουν οι επιφάνειες piano black, με τους μινιμαλιστικούς διακόπτες και τον περιστροφικό επιλογέα για το κιβώτιο.

interior

Μπορεί περαιτέρω τεχνικές λεπτομέρειες να μην είναι διαθέσιμες την παρούσα στιγμή, αλλά η Toyota επιβεβαίωσε πως το πρωτότυπο πατά πάνω στην νέα πλατφόρμα e-TNGA, ενώ έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με την Subaru. Σύμφωνα με την ιαπωνική μάρκα το μοντέλο θα συνδυάζει την θρυλική ποιότητα, αντοχή και μακράς διαρκείας αξιοπιστία της Toyota, με τις δυνατότητες που προσφέρει η τετρακίνηση της Subaru «για μία εμπειρία οδήγησης άνετη, αλλά και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσα».

Η παραγωγή του bZ4X θα πραγματοποιηθεί σε Κίνα και Ιαπωνία, με τις πωλήσεις του ηλεκτρικού crossover, το οποίο θα είναι διαθέσιμο παγκοσμίως, να ξεκινούν στα μέσα του 2022. Η Toyota σκοπεύει να παρουσιάσει 15 νέα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα, με τα 7 από αυτά να φέρουν τα γράμματα «bZ» (Beyond Zero) στον όνομα τους.

back

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...