Cupra Formentor VZ5: Με 390 ίππους και 4,2 sec για το 0-100 km/h

Με αφορμή την επέτειο τριών χρόνων από τη σύσταση της, η Cupra παρουσίασε την ισχυρότερη μέχρι σήμερα δημιουργία της, το 5κύλινδρο Formentor VZ5

  • -
  • -

Η Cupra έκλεισε τρία χρόνια από την ίδρυση της και την ημέρα που ξεκίνησε να αποτελεί ξεχωριστό brand. Με αφορμή τη συγκεκριμένη επέτειο παρουσίασε το ισχυρότερο μοντέλο που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα. Μία 5κύλινδρη και πανίσχυρη έκδοση του Formentor με απόδοση 390 ίππων. Δεν πρόκειται για ένα μοντέλο ευρείας παραγωγής, αφού θα παραχθεί μόλις σε 7.000 κομμάτια, στοιχείο που ενισχύει και τη μοναδικότητα του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Formentor είναι το πρώτο και μοναδικό μοντέλο μέχρι σήμερα που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από την Cupra, με το νέο VZ5 να αποτελεί σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας δείγμα γραφής του DNA που διακρίνει της ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία σήμερα.

Η ονομασία του προκύπτει από την ισπανική λέξη Veloz (VZ) που σημαίνει ταχύτητα και τον αριθμό 5 που υποδεικνύει τους κυλίνδρους του κινητήρα. Ο τελευταίος αποτελεί το κύριο συστατικό του VZ5 και είναι το ίδιο σύνολο που έχουμε γνωρίσει σε μοντέλα της Audi. Ο λόγος για τον 2,5λιτρο υπερτροφοδοτούμενο 5κύλινδρο TSI, ο οποίος για την περίσταση αποδίδει 390 ίππους σε ένα εύρος από τις 5.700 έως τις 7.000 rpm. Την ίδια ώρα στις 2.250 rpm ο οδηγός έχει στη διάθεση του 480 Nm ροπής, ικανά να εκτοξεύσουν το VZ5 με το παραμικρό πάτημα του πεντάλ της βενζίνης. Αξίζει να σημειώσουμε πως στην περίπτωση του Formentor διαφορετική σχεδίαση έχει το σύστημα ψύξης, με στόχο τη βέλτιστη απόδοση. Ο εκρηκτικός κινητήρας συνδυάζεται αποκλειστικά με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG με επτά σχέσεις, χαρίζοντας εντυπωσιακές επιδόσεις στο VZ5. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 250 km/h, ενώ για τα πρώτα 100 km/h από στάση απαιτούνται μόλις 4,2 sec!

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ CUPRA FORMENTOR e-HYBRID

Για να ενισχυθούν τα δυναμικά του χαρακτηριστικά, το αμάξωμα έχει έρθει 10mm πιο κοντά στο έδαφος, ενώ διαθέτει τα ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα αμορτισέρ (Adaptive Chassis Control), τα οποία μάλιστα προσφέρουν 15 διαφορετικές επιλογές αναφορικά με το βαθμό σκληρότητας της ανάρτησης! Η κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω του συστήματος 4Drive της Cupra, το οποίο μάλιστα έχει διαφορετικές ρυθμίσεις σε σχέση με τις… απλές εκδόσεις. Εντυπωσιακό είναι και το σύστημα πέδησης, με εξαπίστονες δαγκάνες της Akebono να κρύβονται πίσω από τις θηριώδεις ζάντες των 20 ιντσών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ BARCELONA ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ CUPRA

Οι ζάντες αλουμινίου μαζί με τα χαρακτηριστικά VZ5 είναι μερικές από τις λεπτομέρειες που μαρτυρούν την ταυτότητα του ισχυρότερου Formentor. Διαφοροποιημένος ελαφρώς είναι και ο εμπρός προφυλακτήρας με στοιχεία από κάρμπον, ενώ η σημαντικότερη από αυτές εντοπίζεται στο πίσω μέρος με τη διαφορετική και μάλιστα διαγώνια τοποθέτηση των τεσσάρων απολήξεων της εξάτμισης. Παράλληλα, στο εσωτερικό κυριαρχεί η πολυτέλεια με έντονα δυναμικά στοιχεία, όπως τα μονοκόμματα τύπου μπάκετ καθίσματα, αλλά και τα κουμπιά επιλογής των προγραμμάτων οδήγησης στο τιμόνι. Το περιορισμένης παραγωγής Cupra Formentor θα είναι διαθέσιμο το τελευταίο 4μηνο του 2021 και οι παραγγελίες έχουν ήδη ανοίξει.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...