Audi e-tron GT: Αποκάλυψη τώρα! (video)

Μετά από αρκετούς μήνες αναμονής η Audi παρουσίασε το αμιγώς ηλεκτρικό το e-tron GT των 476 ή 598 ίππων για την έκδοση RS

  • -
  • -

Το στρατηγικό πλάνο της Audi βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να παρουσιάζει το νεότερο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της. Μετά τα e-tron και e-tron Sportback ήρθε η σειρά του εντυπωσιακού τετράθυρου μοντέλου, με στοιχεία από κουπέ αμάξωμα. Του e-Tron GT. Το πανίσχυρο ηλεκτρικό μοντέλο, που ουσιαστικά μοιράζεται πολλά κοινά μηχανικά μέρη με την Porsche Taycan και ξεχωρίζει για τον gran turismo χαρακτήρα του. Θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις, e-tron GT quattro και RS e-tron GT, συνδυάζοντας την αποδοτικότητα με τις εκρηκτικές επιδόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ AUDI E-TRON GΤ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Η σχεδίαση του αναμφίβολα είναι εντυπωσιακή, χωρίς να απομακρύνεται από τη βασική φιλοσοφία και τάση της Audi. Τα κοινά στοιχεία με το πρωτότυπο Audi prologue που παρουσιάστηκε το 2014 είναι πολλά. Το φαρδύ αμάξωμα, με τα αυξημένα μετατρόχια το καθιστά επιβλητικό και εξαιρετικά δυναμικό. Η εμπρός μάσκα έχει ξεκάθαρα επιθετικές «διαθέσεις», ενώ οι πρησμένοι θόλοι ενισχύουν τον mucho χαρακτήρα του. Τα φωτιστικά σώματα στο πίσω μέρος είναι χαρακτηριστικά, αφού ενώνονται με μία λωρίδα μεταξύ τους, την ώρα που η πίσω αεροτομή είναι αυτόματα ρυθμιζόμενη. Αναμφίβολα, αποπνέει έναν αέρα πολυτέλειας που δένει αρμονικά με το δυναμισμό που εκπέμπει. 

Παράλληλα, η σχεδίαση έχει γίνει γνώμονα με τη βέλτιστη αεροδυναμική, με το συντελεστή οπισθέλκουσας να αγγίζει το 0,24 αυξάνοντας το βαθμό ενεργειακής απόδοσης και συμβάλλοντας στην αύξηση της αυτονομίας. Τέλος, ξεχωριστή είναι και η σχεδίαση που διαθέτουν οι ζάντες αλουμινίου που προσφέρονται σε διάσταση από 19 έως 21 ίντσες. Οι διαστάσεις του αμαξώματος είναι αντίστοιχες με αυτές που αρμόζουν σε ένα gran turismo μοντέλο. Με μεταξόνιο 2,9 m, το μήκος του αγγίζει τα 4,9 m, ενώ το πλάτος τα 1,96 m, με το ύψος των 1,41 m να συμβάλει και αυτό με τη σειρά του στη μοναδική σιλουέτα του e-tron GT. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 405 lt, ενώ κάτω από μπροστινό καπό υπάρχει και ένας δεύτερος που επιτρέπει την αποθήκευση επιπλέον 81 lt.

Το εσωτερικό ακολουθεί τη γνωστή σχεδιαστική φιλοσοφία της Audi. Το περιβάλλον είναι απόλυτα ψηφιακό, ενώ έχει οδηγοκεντρικό χαρακτήρα με την κεντρική κονσόλα να είναι ελαφρώς στραμμένη προς την πλευρά του οδηγού. Το συγκεκριμένο στοιχείο ενισχύεται από το γεγονός ότι τα εμπρός καθίσματα είναι χαμηλά τοποθετημένα, ενώ οι θέσεις χωρίζονται από το μεγάλο κεντρικό τούνελ. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι τα καθίσματα είναι επενδυμένα με ένα υλικό και μείγμα τεχνητού δέρματος, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα υλικά. Κάτι που ισχύει για το χαλί στο εσωτερικό και τα πατάκια.

Περνώντας στα μηχανικά μέρη, το e-trοn GT προσφέρεται σε δύο εκδόσεις διαθέτοντας εκρηκτικές επιδόσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η GT για τα πρώτα 100km/h από στάση χρειάζεται μόλις 4,1 sec, την ώρα που το RS πραγματοποιεί την ίδια διαδικασία σε μόλις 3,3 sec. Η τελική ταχύτητα είναι 245 km/h και 250 km/h, αντίστοιχα για τα δύο μοντέλα.

Οι τιμές ισχύος προκαλούν ζάλη…  Στην έκδοση quattro η συνδυαστική ισχύς αγγίζει τους 476 ίππους, ενώ σε λειτουργία boost φτάνουν τους 530 για 2,5 sec. Στην περίπτωση του RS η ισχύς εκτοξεύεται στους 598 ίππους και στους 646 σε λετουργία boost. Μάλιστα, η ροπή είναι 830 Nm, νούμερο άκρως εντυπωσιακό. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε πως και στις δύο περιπτώσεις ο πίσω ηλεκτροκινητήρας μεταφέρει την κίνηση μέσω ενός κιβωτίου δύο σχέσεων, με την πιο κοντή να επιλέγεται στη λειτουργία launch control. Το σύστημα μπαταρίας ιόντων λιθίου βρίσκεται ανάμεσα στους δύο άξονες, στο χαμηλότερο σημείο του αυτοκινήτου. Στοιχείο που του χαρίζει χαμηλό κέντρο βάρους, αλλά και κατανομή μεταξύ του εμπρός και πίσω άξονα που αγγίζει το ιδανικό 50:50.

Η μπαταρία έχει ακαθάριστη χωρητικότητα 93 kWh, εκ των οποίων οι 86 kWh αφορούν την κίνηση του αυτοκινήτου. Η τάση του συστήματος είναι 800 Volt, στοιχείο που επιτρέπει τη συνεχή παροχή υψηλής ισχύος, μειώνοντας τη διάρκεια φόρτισης. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ένα ισχυρό τερματικό DC, μπορεί να σημειώσει μέγιστη χωρητικότητα φόρτισης 270 kW, κάτι που του επιτρέπει να φορτίσει ενέργεια για 100 km σε μόλις πέντε λεπτά! Σε ιδανικές συνθήκες, η φόρτιση από το 5 έως το 80% μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από 23 λεπτά! Η αυτονομία του σύμφωνα με την Audi είναι 488 km. Επίσης, ο οδηγός μπορεί να κάνει ανάκτηση ενέργειας μέσω του συστήματος πέδησης, έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να ρυθμίσει το βαθμό πίσω από το τιμόνι. Το σύστημα ανάκτησης επιτυγχάνει επιβράδυνση έως 0,3 g, ενώ όταν απαιτηθεί πιο έντονη επιβράδυνση επεμβαίνει το υδραυλικό κύκλωμα των φρένων.

Η μετάδοση της ισχύς στο δρόμο υπό κανονικές συνθήκες γίνεται από τον εμπρός ηλεκτροκινητήρα. Σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης ή όταν ανέβουν οι ρυθμοί, ενεργοποιείται και αυτός που είναι τοποθετημένος στον πίσω άξονα μεταφέροντας την ισχύ και στους τέσσερις τροχούς. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι τεχνικοί της Audi η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται 5 φορές πιο γρήγορα σε σχέση με ένα συμβατικό μηχανικό σύστημα τετρακίνησης. Η αρχιτεκτονική της ανάρτησης περιλαμβάνει διπλά ψαλίδια τόσο μπροστά όσο και πίσω, με την αερανάρτηση να είναι στο βασικό εξοπλισμό της έκδοσης RS. Μάλιστα, το e-tron GT διαθέτει επιπλέον μπλοκέ διαφορικό με τον πολύδισκο συμπλέκτη να έχει δυνατότητα κλειδώματος από 0 έως και 100%. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι προαιρετικά μπορεί να προσθέσει κανείς και σύστημα 4διεύθυνσης, το οποίο επιτρέπει στους πίσω τροχούς να στρίβουν έως 2,8 μοίρες αντίθετα με τους εμπρός.

Τέλος μία ακόμα… πινελιά που ενισχύει τα δυναμικά του χαρακτηριστικά είναι η προσθήκη ενός συστήματος αναπαραγωγής ήχου. Αυτό περιλαμβάνει δύο μονάδες ελέγχου και ενισχυτές στο χώρο αποσκευών, που παράγουν ξεχωριστό εξωτερικό και εσωτερικό ήχο, ο οποίος εξέρχεται από δύο μεγάφωνα, έξω και μέσα στο αυτοκίνητο. Μάλιστα, μπορεί να διαμορφωθεί μέσω του Audi Drive select αλλάζοντας ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης. Φυσικά, τόσο το Audi e-tron GT quattro, όσο και το RS e-tron GT προσφέρονται με ένα ευρύ φάσμα συστημάτων υποβοήθησης οδηγού. Τα βασικά συστήματα ασφαλείας Audi pre-sense περιλαμβάνονται φυσιολογικά στο βασικό εξοπλισμό. Η νεότερη δημιουργία της Audi θα είναι διαθέσιμη στην αγορά την άνοιξη, με το e-tron GT Quattro να κοστίζει 99.800 ευρώ, ενώ η κορυφαία έκδοση RS φτάνει τα 138.200 ευρώ.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...