XCeed: Το νέο crossover από την Kia (vid)

Ο αντίπαλος του Qashqai έρχεται τον Οκτώβριο με turbo κινητήρες, έως 204 ίππων

  • -
  • -

Η είσοδος της Kia στη δημοφιλή κατηγορία των C-SUV γίνεται με ένα δυναμικό σε σχεδίαση crossover. Ταξιδέψαμε στη Φρανκφούρτη, όπου βρίσκεται το ευρωπαϊκό κέντρο σχεδίασης της κορεάτικης μάρκας, για την παγκόσμια πρεμιέρα ενός σημαντικού μοντέλου. Το Kia XCeed θα κατασκευάζεται στη Σλοβακία, αποκλειστικά για την ευρωπαϊκή αγορά. Τα πρώτα αυτοκίνητα αναμένονται στην Ελλάδα τον Οκτώβριο.

Βασίζεται στο Ceed hatchback, όμως τα μόνα κοινά σημεία των δύο μοντέλων στο αμάξωμα είναι οι δύο εμπρός πόρτες. Το XCeed είναι κατά 8,5 cm μακρύτερο από το Ceed, αγγίζοντας τα 4,4 μέτρα. Η απόσταση από το έδαφος είναι 17,4 cm με τροχούς 16 ιντσών και 18,4 cm με 18 ιντσών. Το μέγιστο ύψος του είναι 1,49 μέτρα, δηλαδή είναι κατά 4,3 cm χαμηλότερο από το Sportage. Υψηλότερη είναι η θέση τόσο του οδηγού όσο και των επιβατών, όπως «αρμόζει» σε ένα SUV. Τέλος, ο χώρος αποσκευών έχει όγκο 426 lt (+31 σε σχέση με το Ceed).

Η ανάρτηση έχει ρυθμιστεί για να προσφέρει περισσότερη άνεση, καθώς ο χαρακτήρας του XCeed μπορεί να το οδηγήσει εκτός ασφάλτου. Προς την ίδια κατεύθυνση, αυξημένη είναι η ηλεκτρική υποβοήθηση στο τιμόνι. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στα προγράμματα Normal και Sport, τα οποία ρυθμίζουν ανάλογα την απόκριση του κινητήρα στο πεντάλ του γκαζιού, το βάρος του τιμονιού και την λειτουργία του συστήματος μετάδοσης (στην  περίπτωση του κιβωτίου διπλού συμπλέκτη).

Και υβριδικό από το 2020

Τρεις turbo βενζινοκινητήρες και δύο diesel θα είναι διαθέσιμοι από το λανσάρισμα του XCeed. Μέσα στο 2020 θα ακολουθήσουν οι «πράσινες» εκδόσεις, τόσο η mild hybrid με σύστημα 48V όσο και η plug-in hybrid.

Βασικός είναι ο 1.0 T-GDi με 120 ίππους και 172 Nm ροπής. Ακολουθούν ο 1.4 T-GDi (140 PS και 242 Nm) και ο 1.6 T-GDi από τα Ceed GT / ProCeed GT με 204 PS και 265 Nm. Ο 1.6 diesel διατίθεται με 115 ή 136 ίππους. Εκτός από τον 1.0 βενζίνης, όλοι μπορούν να συνδυαστούν με το αυτόματο 7 σχέσεων.

Το σύστημα πολυμέσων υποστηρίζεται από την οθόνη αφής 10,25 ιντσών και τις υπηρεσίες τηλεματικής UVO Connect. Για πρώτη φορά κάνει την εμφάνισή του σε μοντέλο της Kia ο προαιρετικός ψηφιακός πίνακας οργάνων, διαγωνίου 12,3 ιντσών. Και βέβαια στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται μία σειρά από τεχνολογίες υποβοήθησης του οδηγού, όπως Smart Cruise Control με λειτουργία Stop & Go.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...