Το ηλεκτρικό της Fiat που το διαμορφώνεις όπως θες (vid)

Το Centoventi παρουσιάστηκε στη Γενεύη και προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες εξατομίκευσης και αυτονομία μέχρι 500 km

  • -
  • -

Ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που αποτελεί την απόλυτη ενσάρκωση της έννοιας της «εξατομίκευσης» παρουσίασε η Fiat στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης γιορτάζοντας τα 120 χρόνια από την ίδρυσή της. Ο λόγος για το Fiat Centoventi (σ.σ. 120, στα ιταλικά), με το οποίο συστήθηκε το GOCAR στο σαλόνι της ελβετικής πόλης.

Το μήκους 3,68 μέτρων Centoventi αποτελεί απόπειρα της Fiat να μας προσφέρει μια πρόγευση για τη δραστηριοποίηση της στο πεδίο της ηλεκτροκίνηση. Σημαίνοντα ρόλο στην πολιτική της μάρκας θα κατέχει η δημιουργία σχεδιαστικά εύμορφων αυτοκινήτων που θα είναι προσιτά σε όλους. Χαρακτηριστικό αυτής της «κοσμοθεωρίας» της ιταλικής μάρκας είναι το ευφάνταστο «μότο» της: “The ABC of Cars. Affordable But Cool”, ελληνιστί “Προσιτά, αλλά όμορφα”.


Μια «ωδή» στην εξατομίκευση

Ουσιαστικά, το πρωτότυπο Centoventi παρομοιάζεται με έναν «μαύρο καμβά» ο οποίος προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες εξατομίκευσης. Με απλά λόγια, παραχωρείται η ευελιξία να προστεθεί οποιοδήποτε στιλιστικό στοιχείο, το οποίο ανταποκρίνεται ακόμα και στα πιο απαιτητικά «θέλω» των οδηγών, κάτι που τους επιτρέπει να αισθάνονται πως το αυτοκίνητό τους είναι μοναδικό. Αυτό κρίνεται εφικτό, μέσω του προγράμματος “4U”, “για σένα”, στα ελληνικά, όπου δίνεται η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 4 οροφές, ισάριθμους προφυλακτήρες, τάσια και εξωτερικά περιβλήματα. Τη μοναδικότητα, παράλληλα, ενισχύει η ποικιλία –μεταξύ άλλων- των χρωμάτων, των συστημάτων infotainment και της αυτονομίας της μπαταρίας. Και αν τα παραπάνω δεν προβάλλουν στα μάτια σας αρκετά, ώστε να νιώσετε «μοναδικοί», μάθετε πως το Centoventi δεν θα υποβάλλεται σε facelifts, μιας και οι ιδιοκτήτες του θα μπορούν να το διανθίζουν με νέες στιλιστικές πινιελιές κάθε μέρα.

Όση αυτονομία χρειάζεστε

Στον στάνταρ εξοπλισμό διατίθεται μια μπαταρία η οποία παρέχει αυτονομία 100 km, ενώ, παράλληλα, υπάρχει επιλογή τοποθέτησης μέχρι τριών πρόσθετων μπαταριών, καθεμία από τις οποίες ενισχύει την αυτονομία κατά 100 km. Και αν δεν σαν ικανοποιούν ούτε τα 400 Km, τότε έχετε τη δυνατότητα να εξασφαλίσετε άλλα 100 (δηλ. 500), μέσω μιας ακόμη μπαταρίας που μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα. Το άθροισμα των παραπάνω μεταφράζεται σε πέντε (5) μπαταρίες, οι οποίες δεν επηρεάζουν ούτε την κατανομή του βάρους, ούτε και τον χειρισμό του αυτοκινήτου. Όσον αφορά την φόρτισή του, η θύρα είναι κάτω από το παρμπρίζ..

Μετατρέψιμο σε συσκευή… social media

Σε επίπεδο συνδεσιμότητας, η πόρτα του χώρου αποσκευών μπορεί να φιλοξενήσει και μια καινοτόμα οθόνη που επιτρέπει στο Centoventi να μετενσαρκωθεί σε μία… συσκευή μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της οποίας ο οδηγός θα μπορεί να στέλνει μηνύματα στον «έξω κόσμο». Βέβαια, όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει, η οθόνη απλά θα δείχνει το σήμα της Fiat- προφανώς για λόγους ασφάλειας. Μόλις, ωστόσο, σταματήσει, ο οδηγός θα μπορεί να μεταβεί στη λειτουργία “messenger”.

Περνώντας στον πίνακα οργάνων, αυτός διατίθεται σε δύο εκδοχές: Στην πρώτη, η οποία κρίνεται ιδανική για τη γενιά των “Millennials”, το smartphone γίνεται «η καρδιά του συστήματος», σε συνδυασμό με μια οθόνη 10’’, ενώ στην άλλη εκδοχή του -και εμφανώς πιο παραδοσιακή -, υπάρχει και μία δεύτερη ενσωματωμένη οθόνη. Ο λόγος για το συγκρότημα οργάνων “Lingotto”, ένα εξελιγμένο, πλήρως ψηφιακό σύστημα 20’’, το οποίο εμπεριέχει μια σειρά συστημάτων υποβοήθησης και ασφάλειας, όπως είναι Blind Sport Alert System.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...