Μία… όαση στη ζούγκλα των πόλεων

Το πρωτότυπο αυτόνομο όχημα Oasis της Rinspeed μας ταξιδεύει στο μέλλον των αστικών μετακινήσεων

  • -
  • -

Ο Ελβετός εφευρέτης Frank Rinderknecht συνήθιζε να παρουσιάζει τα εκκεντρικά πρωτότυπα οχήματα της Rinspeed εντός έδρας, στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης. Προκειμένου να απευθυνθεί σε ευρύτερο κοινό, επέλεξε το μεγαλύτερο show ηλεκτρικών, τη CES του Λας Βέγκας στις αρχές Ιανουαρίου, για την παγκόσμια πρεμιέρα του Oasis.

Το ηλεκτρικό και αυτόνομο όχημα πόλης ξεχωρίζει αμέσως από κάθε άλλη πρόταση. Το αμάξωμα ενός όγκου έχει μεγάλες γυάλινες επιφάνειες ώστε οι δύο επιβάτες να έχουν ορατότητα προς κάθε κατεύθυνση. Οι καλυμμένοι τροχοί στον εμπρός άξονα περιστρέφονται, διευκολύνοντας τις μανούβρες στους στενούς δρόμους.

Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει αν θέλει να οδηγήσει ο ίδιος ή να αφήσει τον αυτόματο πιλότο να αναλάβει δράση, ώστε να χαλαρώσει μαζί με τον συνεπιβάτη στις δύο πολυθρόνες που θυμίζουν καθιστικό σπιτιού. Το τιμόνι μεταμορφώνεται σε τραπεζάκι με ποτηροθήκες αλλά και πληκτρολόγιο για να εργαστεί ή να περιηγηθεί στο διαδίκτυο! Η ψυχαγωγία προσφέρεται από τις μεγάλες οθόνες της Harman στο ταμπλό και την προβολή του τηλεοπτικού προγράμματος στο παρμπρίζ. Εντυπωσιακή λεπτομέρεια στο Oasis είναι η χρήση του χώρου πίσω από το παρμπρίζ ως θερμοκήπιο, όπου μπορούν να καλλιεργηθούν φυτά.

Το Oasis έχει μήκος 3,6 m. και το καθαρό βάρος του είναι 1.100 kg. Κίνηση χαρίζουν δύο ηλεκτρικά μοτέρ, ισχύος 54 PS έκαστο. Η διαδικασία επιτάχυνσης 0-100 km/h διαρκεί λιγότερο από 10 sec, ενώ η τελική ταχύτητα ξεπερνά τα 130 km/h. Οι μπαταρίες των 12 kWh προσφέρουν αυτονομία 100 km, ικανή να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες εντός των πόλεων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...