Έκθεση Γενεύης 2019: MicroSnap, συνώνυμο του “μέλλοντος” (vid)

Το ηλεκτρικό αυτόνομο όχημα της Rinspeed μπορεί να μετατραπεί –ανά πάσα στιγμή- από ταξί, σε όχημα παράδοσης φαγητού

  • -
  • -

Στον απόηχο της παρουσίασης του πρωτότυπου “Snap” στο αμερικανικό κοινό στη CES του Λας Βέγκας το 2018, και του “MicroSnap” στο ίδιο μέρος ένα χρόνο μετά, η ελβετική «δεξαμενή ιδεών» Rinspeed, παρατείνει τον «χορό» συμμετοχής της στις σπουδαιότερες εκθέσεις αυτοκινήτου ανά τον κόσμο και αυτή τη φορά στρέφει την προσοχή της στους Ευρωπαίους.

Αναλυτικότερα, η Rinspeed θα συστήσει το MicroSnap με τους κατοίκους της Γηραιάς Ηπείρου, έχοντας ορίσει ως σημείο συνάντησης την Έκθεση Αυτοκίνητου της Γενεύης, στις 5 Μαρτίου.

Έχοντας τις διαστάσεις ενός Renault Twizy, το επαναστατικό αυτόνομο ηλεκτρικό όχημα διακατέχεται από το εξής μοναδικό χαρακτηριστικό: το αμάξωμα του μπορεί –ανά πάσα στιγμή- να εναλλάσσεται με ένα πάτωμα (skateboard) που φιλοξενεί το σύστημα κίνησης και όλα τα βασικά ηλεκτρονικά συστήματα. Με άλλα λόγια, το πάτωμά του θα μπορεί να φιλοξενήσει οποιοδήποτε αμάξωμα. Aπό φορητά φαρμακεία και κάθε είδους εμπορεύματα (όπως πίτσες), μέχρι και επιβάτες.

Έχοντας ανακαλύψει τα αχαρτογράφητα –για πολλούς- νερά της αυτοκίνησης του μέλλοντος, η ελβετική εταιρεία είναι πεπεισμένη πως τα ογκώδη οχήματα πνέουν τα λοίσθια. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, «πετσοκόβει» τις διαστάσεις του “Snap”, υιοθετώντας το μότο “Think mighty micro”. Φιλοσοφικός πυρήνας πίσω από τη δημιουργία του “microSnap” είναι η ευχρηστία και ευελιξία σε μια σειρά τομέων, όπως είναι η παράδοση φαγητού ταχύτερα και η ευκινησία σε πολύβουους δρόμους, αντικαθιστώντας τα ταξί. Η επιλογή της ταχύτερης, άλλωστε, διαδρομής αποτελεί βασικό προσόν του επαναστατικού οχήματος.

Επιπροσθέτως, είτε μιλάμε για το Snap, είτε για το μικρό «αδελφάκι» του, η κεντρική ιδέα της ελβετικής Rinspeed είναι καταφανής: Η καταπολέμηση του αισθήματος μονοτονίας που ενίοτε προκαλεί η πολυετής χρήση του ίδιου αυτοκίνητου.

Πως επιτυγχάνεται ο μετριασμός της πλήξης; Μέσω της μακροχρόνιας διατήρησης του ίδιου πατώματος (skateboard) και τη συνεχή εναλλαγή του αμαξώματος. Παράλληλα, όταν τα πατώματα ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους, θα ανακυκλώνονται.

Σημειωτέον ότι, παράλληλα, με την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του MicroSnap θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αποκάλυψη του πλήρους αυτοματοποιημένου σταθμού, ο οποίος θα είναι αυτός που θα ενσωματώνει και θα διαχωρίζει το αμάξωμα από το πάτωμα.

Βέβαια, προκειμένου να υλοποιηθεί το μεγαλόπνοο αυτό εγχείρημα και να δούμε ένα εκ των δύο αυτόνομων ηλεκτρικών οχημάτων στους δρόμους, πρέπει να βρεθούν επενδυτές. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Rinspeed διεξάγει συζητήσεις με ενδιαφερόμενους, αναζητώντας τη χρυσή τομή η οποία θα σηματοδοτήσει τη νέα εποχή στην αυτοκίνηση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...